Április 20. és 22. között Franciaországban, Poinçonnet városában szerepelt rangos felkészülési tornán az U16-os válogatottunk. A hazaérkezést követően Igor Skocovski vezetőedzőt a Wbasket.hu-nak foglalta össze az eseményeket.

A magyar válogatott április 15-én, hétfőn kezdte a felkészülést Székesfehérváron. A csapat négy napot töltött együtt az elutazás előtt. „14 játékost hívtuk meg, közülük 13-an tudtak jönni Székesfehérvárra. Habling Lara sérülés miatt nem csatlakozhatott. Utána azt a döntést hoztuk, hogy mind a 13 játékost elvisszük a tornára és ott mindenkinek igyekszünk lehetőséget adni. A felkészülés alatt azt, amit idáig gyakoroltunk, megpróbáltuk egy kicsit frissíteni. A játékfilozófiát tovább erősíteni a csapatban. Igazából ezzel foglalkoztunk a legtöbbet négy napon keresztül” – fogalmazott lapunknak Igor Skocovski.

A hagyományosan a Húsvéti időszakban megrendezésre kerülő poinçonnet-i torna minden évben rendkívül erős mezőnyt vonultat fel. „Ezt a tornát elsősorban mi is a spanyol és a francia válogatott részvétele miatt vállaltuk” – hangsúlyozta válogatottunk szakvezetője. „A csehekkel már találkoztunk az ORV-n, de két ilyen erős csapat ellen szerettük volna látni, hogy mire vagyunk képesek. Tudtuk, hogy a francia együttes egy kicsit erősebb és agresszívebb játékot játszik a palánk alatt és kívülről egyaránt. A spanyol válogatott pedig technikailag képzett és gyorsabb játék jellemzi”.

A nyitó napon a házigazda Franciaország volt a rivális, akikkel szemben 64-59 arányban maradtak alul a magyar lányok. „Mikor kiléptünk a pályára és láttuk a francia csapatot, akkor már tudtuk, hogy nekünk nagyon hasznos tapasztalatokat fog adni a mérkőzés. Szinte úgy néznek ki, mintha U20-as válogatott lennének és nem U16. Én nagyon elégedett voltam, ahogy a csapat erre reagált és végig egy jó meccset vívott. Persze Franciaországban játszottunk és így nem volt könnyű a végjáték, de nagyon elégedett voltam és meg is dicsértem a lányokat utána” – tekintett vissza a találkozóra Igor Skocovski.

Spanyolországgal hosszabbításos meccs kerekedett és itt 60-56-os sikert aratott riválisunk. „Spanyolország ellen egy hasonló végjátékot játszottunk, mint Franciaország ellen. Itt már nem volt magasságban és erősségben akkora különbség. Inkább azt kell kiemelni, hogy ők sokkal gyorsabb játékot erőltettek. Itt is nagyon szépen felálltunk ellenük és az egész meccset nézve ugyanúgy ki tudtunk alakítani szoros végjátékot, mint az előző napon. Sajnálom, hogy az utolsó pillanatokban – éppen a támadóidejük végén – bedobtak egy szerencsés palánkos hármast. Utána már nem volt lehetőségünk fordítani. Megint egy nagyon jó mérkőzés volt, ahol hasonlóan, mint Franciaország ellen, láttuk az erősségeinket, illetve azt is, hogy mi az, amin még dolgozni kell” – jelentette ki a szövetségi kapitány, mielőtt rátért volna a csehek elleni záró meccsre.

„Csehországot ismertük az ORV-ről. Ott mi nyertünk, most ők nyertek. Mind a két csapat más szerkezetű. Mi pihentettük Krasovec Lilit, mert volt egy húzódása a spanyol meccsről és nem akartunk kockáztatni komolyabb sérülést. Egy kisebb szerkezetváltozást is eszközöltünk. Kipróbáltunk különböző szituációkat és arra voltunk kíváncsiak, azokra hogyan tudnak reagálni a lányok. Nagyon rosszul indult, mert 10-0 után nehéz visszajönni. A folytatásban viszont már ott voltunk és a többi negyed szorosan alakult.”

Hasznos napokon van túl az U16-os válogatott, olyan értékes tapasztalatokkal, melyet a folytatásban lehet hasznosítani. „Összességében nagyon elégedett vagyok az egész tornával. Úgy érzem, hogy tudtunk épülni és fejlődni mindegyik meccsen. A játékosok is látták, hogy mi az, ami az európai minőség U16-ban. A spanyol és a francia csapat ugyanis mindig a legjobb pozíciókért harcol. Mi is úgy tudunk előrébb tekinteni, hogy látjuk: milyen téren kell még készülni, épülni az Európa-bajnokság előtt” – összegzett Igor Skocovski.

Az U16-os válogatottra sűrű nyár vár. Előbb az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Bakuban. Ezt július 21. és 27. között bonyolítják le, majd augusztusban jön a kontinenstorna. Az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságnak Macedónia fővárosa, Szkopje ad otthont. Itt augusztus 22. és 30. között mérik össze az erejüket a válogatottak. A mieink Olaszország, Finnország és Oroszország nemzeti csapatával kerültek egy alapcsoportba.

„Legközelebb július 6-án Székesfehérváron találkozunk és nagyon sűrű lesz a program” – tekintett előre a nyári menetrendre Igor Skocovski. „Három nap elteltével indulunk Törökországba felkészülési mérkőzésre. Utána visszatérünk Fehérvárra és ott folytatódik a felkészülés. Onnan július 19-én utazunk Bakuba az EYOF-ra. Utána lesz egy kis szünet, kis pihenés a lányoknak. Augusztus elején találkozunk ismét Fehérváron, ahol négy mérkőzést fogunk játszani. Előbb a csehek, majd az oroszok ellen. Augusztus 20-án pedig már repülünk az Európa-bajnokságra, Szkopjéba” – olvasható a Wbasket.hu-n.