Történelmi siker részese lehetett vasárnap este a Vasas Akadémia fiatal kosárlabdázója, Madár Eszter. A Debrecenben megrendezett U19-es világbajnokságon nemcsak tagja volt a Cziczás László által irányított magyar női válogatottnak, de a sorozat során nyújtott remek teljesítményével nagyban hozzá is járult a bronzérem megszerzéséhez. Csapatának legjobb lepattanózójaként zárt, a 7 lepattanó mellett 9,3 pontot és 21,6 percet átlagolt.  A magyar válogatott a legjobb európai csapatként zárt a harmadik helyen. Esztivel a tornát követően a Vasas SC készített interjút.

A Mali elleni harmadik helyért vívott és 88-67-es magyar győzelmet hozó vasárnapi találkozón Eszti kezdőként lépett pályára, hat pontot és hat lepattanót szerzett. A világbajnokságon lejátszott hét találkozón átlagosan több mint huszonegy percet játszott, a csehek elleni sorsdöntő negyeddöntőben pedig harminchármat, tizenhét pontot szerezve. A bronzmeccs második félidejében azonban egy apró sérülés miatt a tervezettnél korábban kényszerült a kispadra. Igaz, akkor már magabiztosan vezetett válogatottunk.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA

A hasadat fájlaltad egy ütközés után. Reméljük semmi komoly… − kérdeztünk rá Esztinél az esti ünneplés közepette.

Nem, dehogyis! Szerencsére szó sincs sérülésről. Kaptam egyet a gyomorszájam környékére, meg a hasamba. Akkor kellemetlen volt, de már túl vagyok rajta. Egyébként is olyan boldogok vagyunk, hogy az pillanatnyilag minden más érzést elnyom bennem.

Az U19-es világbajnokságok történetében magyar kosárlabdázók még nem nyertek érmet. Így terveztétek?

Nem gondolkodtunk számszerű eredményben, de a pályán mindenképpen a maximumot szerettük volna nyújtani, s azt hiszem, ez sikerült is. A papírforma szerint egyébként Mali volt az esélyesebb, a szombat esti Ausztrália elleni elődöntő azonban úgy tűnt, nagyon sokat kivett belőlük. A mi helyzetünk annyival egyszerűbb volt, hogy szombaton, az amerikaiak ellen nem volt igazán esélyünk. S nemcsak a játéktudásuk, de a fizikumuk miatt sem. A lepattanóknál néha úgy éreztem, hogy egyszerűen képtelenség felvenni velük a harcot. S bár ellenük is minden tőlünk telhetőt megtettünk, ráadásul álomszerűen is kezdtünk, végül meg kellet hajolnunk a nagyobb tudásuk előtt.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA

A bronzmeccsen viszont minden a lehető legjobban alakult.

Nagyon készültünk rá, az elődöntőt megelőzően kifejezetten emiatt pihentünk egy kicsit. Fantasztikus érzés volt a hazai szurkolók előtt játszani, a szívünket lelkünket ki akartuk tenni a pályára a bronzmeccsen. Győzni jöttünk Mali ellen, s ez szerencsére sikerült is. Hihetetlen erőt adott a közönség, amit ezúton is köszönünk! A sors úgy hozta, hogy az ellenfelünk viszont fáradtabb volt a szokásosnál, s ez nemcsak játék közben, de a melegítéseknél is látszódott. Edzőnk, Cziczás László erre külön fel is hívta a figyelmünket, ami csak tovább fokozta a harci kedvünket.

Mi volt a titkotok, mivel nőttetek Debrecenben az ellenfeleitek fölé?

Azzal, hogy mindig csapatként álltunk fel a pályára, soha, senki nem egyénieskedett. Minden helyzetben megtaláltuk egymást, támogattuk, buzdítottuk az éppen pályán lévőket. Az egyik meccsről készült egy nagyon jó kép, amelyik a kispadon ülőket ábrázolja, amint egy emberként, felemelt kézzel ugranak a magasba. Pontosan ilyenek voltunk az egész világbajnokság alatt. Összetartóak, egymásért bármire képesek. És mégegyszer hangsúlyoznám a szurkolók szerepét, akik rengeteg erőt adtak nekünk.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA

Hogyan értékeled a saját teljesítményedet?

Úgy érzem, amit vártak tőlem, azt sikerült teljesítenem, megpróbáltam a maximumot nyújtani. Összességében mind a csapat, mind pedig a saját teljesítményemmel elégedett vagyok. Az az igazság, hogy nagyon szeretem, ha kapok valami konkrét plusz feladatot. Mali ellen például a kettesüket kellett védenem nagyon erősen és agresszívan. Úgy érzem sikerült. De amikor zónáztunk, az is jól ment. A világbajnokság előtti felkészülés és az edzőmeccsek során, mint minden mást, ezt is nagyon jól begyakoroltuk.

Bizonyára jól elfáradtál, gondolom most kapsz néhány nap pihenőt.

Igen, nagyon sokat dolgoztunk a válogatottal ezen a nyáron, most muszáj szusszannom egyet. Azután csatlakozom a lányokhoz Pasaréten és nekivágunk az új szezonnak. Hatalmas lendületet fog adni ez a fantasztikus siker.

Reméljük, hogy a történelmi siker Esztinek Pasaréten, a felnőtt csapatban is nagy lendületet fog adni az új szezonban.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA

Madar Esztin kívül még egy Vasas Akadémia nevelés nyújtott remek teljesítményt, Dombai Réka 12,9 pontot, 4,3 asszisztot, 2,6 szerzett labdát és 26,2 percet átlagolt.

Forrás: vasassc.hu