Nagyon közeledik a 2020/21 bajnoki szezon vége, hiszel májusban az utánpótlás döntők is lezárulnak. A Vasas SC akadémiánk szakosztályvezetőjével, Bolyó Judittal készített interjút az idei sikerekről, valamint a jövőbeni tervekről:

Jövőre is együttmarad a Vasas Akadémia bravúros hatodik helyet szerző női csapata, amely példájával igazi motivációs erőként áll a fiatalok előtt. Utóbbiak számára az egyéni fejlődés jelenti az igazi akadémiai mércét. Bolyó Judit szakosztályvezetővel beszélgettünk az eddigi sikerekről és a jövőbeli tervekről.

A női élvonal legfiatalabb átlagéletkorú csapataként végzett a bravúros hatodik helyen a Vasas Akadémia női együttese az idei NBI-es bajnokságban. Új edzővel, Milos Pavloviccsal vágtak neki a szezonnak, amelyben sérülések, majd a koronavírus-járvány nehezítette a munkát. Mester és tanítványai azonban nagyon gyorsan megtalálták a közös hangot, s részben ennek is köszönhető, hogy remek hajrával sikerült előbb a legjobb nyolc közé kerülniük, majd a PEAC legyőzésével az ötödik helyért játszhattak.

A szakosztály vezetője, Bolyó Judit azonban messzebbre tekint vissza a siker kulcsát keresve, és az utóbbi tíz esztendő szakmailag jól megalapozott és felépített munkájának eredményét látja az idei hatodik helyezésben. Ezt az eredményt az említett időszak kezdetén érte el először az együttes, idei megismétlése pedig egyértelműen jelzi, még mindig mernek nagyot álmodni Pasaréten. Az elsődleges feladatának a képző, oktató és nevelő munkát tekintő Vasas Akadémia eredményessége a női élmezőnyben ugyanakkor komoly motivációt jelent a feltörekvő fiatal játékosok számára, miközben az élvonalbeli tapasztalatszerzés sem elhanyagolható érvként merül fel.

Fotó: Vasas Attila
Fotó: Vasas Attila

Az elmúlt egy évtized során számos játékos indult el a pasaréti vezetés által megálmodott úton, Sopronban Euroligás, Győrben, Diósgyőrben pedig nemzetközi kupákban induló csapatokban folytathatták pályafutásukat, miközben a nemzeti válogatottnak is többen tagjai lettek. A topjátékosok tehát időről időre búcsút intenek nevelő egyesületüknek, a szakemberek pedig újabb és újabb tehetségek kiválasztásával és képzésével folytatják a magyar kosárlabdázás érdekeinek szolgálatát. A távozókat pedig abban a reményben engedik el, hogy új klubjuknál a lehető legtöbb percet tölthessék a pályán, s ne a padon üljenek.

„A számtalan összetevős sikerben annak is nagy része van, hogy összeszokott, egymást megértő és tisztelő, a nehéz helyzetekben pedig segítő szakmai stáb dolgozik nálunk – véli Bolyó Judit, aki szerint Pasaréten minden egyes kollégát elismernek és értékelnek, hiszen munkájuk egymásra épül, egyik a másik nélkül nem lehetne eredményes. – A legkisebbek edzőinek tudása éppen olyan fontos nekünk, mint az NBI/A-ban szereplő csapat mesteréé. Persze voltak nehéz időszakok az elmúlt egy évtizedben, amikor nehezebben állt össze a felnőtt csapat, de mi akkor is hittünk az általunk elvégzett munkában, s a feladatunkban, amit minden körülmények között teljesíteni szerettünk volna. Végig a magyar fiatalokban bíztunk, kitartottunk a rájuk épülő koncepciónk mellett, s nem a bajnoki tabellán elfoglalt helyünk szerint értékeltük magunkat, hanem az általunk felnevelt játékosok későbbi szereplése alapján. Számunkra ugyanis egyetlen mérce van, lett legyen szó az akadémiáról, vagy a felnőtt csapatról, ez pedig nem más, mint az egyéni fejlődés.”

Ebben a folyamatban pedig igen nagy szerep jut a korosztályos válogatottakban való szereplésnek is, hiszen a nemzeti együttessel világversenyeken edződő fiatalokat Pasaréten is bátrabban szerepeltethetik az élvonalbeli csapatban. Az idei esztendő egyik fontos eredménye volt, hogy Tóth Orsolya meghívást kapott a felnőtt válogatott összetartására, miközben a 3×3-as U23-as nemzeti együttesben is számítanak rá. Utóbbi formációban Madár Kata is a kiválasztottak között van. Bach Boglárka és Papp Klaudia hamarosan az olimpiai selejtezőtornán résztvevő felnőtt 3×3-as csapatot erősíti majd, míg Madár Eszter, Budácsik Dorottya és Szerencsés Tamara a korosztályos válogatottak tagjaként készül az idei nemzetközi megmérettetésekre.

Ami pedig az NBI/A-s csapatot illeti, jó hír, hogy a sikeres társaság a jövőben is együtt marad, Bach Boglárka és Papp Klaudia meghosszabbította szerződését, és Milos Pavloviccsal is megegyezett a szakosztály vezetése. Utóbbi nemcsak a számszerű eredmény miatt váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de azért is, mert a játékosokkal nagyon gyorsan és jól megtalálta a közös hangot, az egyéni fejlődés pedig mindenkinél szemmel látható volt. A váratlan győzelmekben sok esetben a jó közösségi hangulatnak is nagy szerepe volt, amely már előtte is jellemző volt a pasaréti csapatra, a szerb szakember azonban még erősebbé kovácsolta ezt a kollektívát.

Az élet azonban a Vasas Akadémián sem áll meg a felnőtt bajnokság végeztével, most az utánpótlás csapatok országos döntőire irányulnak a tekintetek. A kadet lányok már túl is vannak a finálén, és az Eördögh Edit irányította A csapat nagyszerű teljesítmény nyújtva végzett a második helyen.

„A fiatalokkal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az idén két-két csapatot indítottunk az országos kadet és juniorbajnokságban. Ez azért volt fontos szakmai döntés a részünkről, mert a bázis szélesítésén túl így mindenkinek elegendő játéklehetőséget tudtunk biztosítani. Úgy gondoljuk, hogy ebben a korban leginkább ezzel segíthetjük folyamatos fejlődésüket, amely számunkra a legfontosabb feladat. Az akadémia történetében először jutott be két csapatunk is a juniorok nyolcas döntőjébe, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Ráadásul az egyik együttes kadetkorú játékosokból áll. Szerencsére nagyon sok tehetséges játékosunk van, akikből olyan kosárlabdázókat szeretnénk nevelni, akik nemcsak a Vasas, de a sportág hírnevét is öregbíteni fogják” – összegzi az idei tapasztalatokat a női szakosztály vezetője, aki örömmel teli izgatottsággal várja a juniorok jövő heti nyolcas döntőjét.

Forrás: Vasas SC