Magabiztos vendég siker született a Tippmix Női NBI/A 1. fordulóján a Vasas Akadémia – SERCO UNI Győr összecsapáson. Ellenfelünk a játék szinte minden elemében jobbnak bizonyult nálunk, és végül 49-88-ra megnyerte a szezon első találkozóját.

Láthatóan mindenki nagyon várta már a szezon kezdetét, teltház várta a feldobást a Pasaréti sportcentrumban. Dubei találatával kezdődött a találkozó, amire nagyjából egy perccel később Salamon Zsófi tudott válaszolni egy kettő plusz eggyel. Nagy iramban, de sok hibával játszottak a csapatok a mérkőzés elején. Gyöngyösi igyekezett előnyt szerezni csapatának egy hárompontossal, ám Gelei Karola is kettő plusz eggyel indított, így újra a Vasas kezébe került a vezetés. Bach triplája, majd Goree duplája adott lendületet a vendégeknek, és mivel egy kicsit görcsösen játszottunk, ezúttal nem érkezett azonnali válasz. Kádár Orsi váltotta Salamon Zsófit a palánk alatt, akinek a szintén csereként beálló Boros Berta adott egy remek asszisztot. Ekkor stabilizálódott a játékunk támadásban, bátrabban és kevesebb hibával játszottunk a folytatásban. Mindkét csapat mély rotációval igyekezett frissen tartani a pályán lévőket, majdnem minden játékos lehetőséget kapott már az első negyedben. Dombai vezetésével kilenc pontos előnyt dolgozott ki tíz perc alatt a Győr, Milos Pavlovic pedig gyorsan magához hívta a lányokat a szünetre.

Goree hárompontosával hamar kialakult a kétszámjegyű különbség a folytatásban, majd Anigwe ziccerének örülhettek a vendég szurkolók. Vezetőedzőnk hamar időt kért a második negyed elején, megoldást kellett találni ugyanis a két csapat közti fizikális különbségre. Tovább folytatódott a győri dominancia, ám ahogy ellenfelünk, úgy mi is a centerjátékban láttuk a megoldást. Jáhni Zsófi és Salamon Zsófi is betaláltak hazai oldalon. Nem találtuk azonban az ellenszerét a győriek dominanciájának, Cziczás László együttese támadásban és védekezésben is uralni tudta a második negyedet. Labdaszerzésből Bach dobhatott könnyű kosarat, ami már 21 pontos hátrányt jelentett, így Milos Pavlovicnak újra időt kellett kérnie. Határozottan feljavult a játékunk, Szerencsés Tami, Gelei Karola és Boros Berta is eredményesek tudtak lenni, aminek köszönhetően tíz pontot ledolgoztunk a hátrányból és időkérésre kényszerítettük a vendégeket. Volt válasza a Győrnek, Anigwe és Goree találataival 28-43-ra javították a félidei eredményt. A szünetig bezárólag a Vasasnál Szerencsés Tami volt a legeredményesebb 8 szerzett ponttal, míg a Győrnél Anigwe 8, Bach és Goree 7-7 pontnál jártak.

A harmadik negyed is Goree találatával kezdődött, a győriek centere ezúttal a palánk alatt volt eredményes. Savannah Plentovich előbb támadásban, majd védekezésben is remekelt. Megakadályozta a győriek villámgyors akcióját, ám hosszas videózást követően nem nekünk ítélték a labdát a játékvezetők. Keményen meg kellett dolgoznunk minden egyes pontért, Madár Eszti birkózott nagyot a palánk alatt és verte meg ellenfelét. Myah Taylor ellen ítéltek sportszerűtlen faultot, a büntetőket követően pedig Savannah Plentovich agressziójának köszönhetően el tudtuk lopni a labdát. Légiósunk láthatóan igyekezett vállára venni csapatát harcias játékának köszönhetően több labdát is szereztünk, Savannah pedig a büntetővonalról is eredményes tudott lenni. Anigwe támadó hibájánál fokozódott a hangulat a pályán, ezt kihasználva Szerencsés Tami szerzett támadó lepattanót, majd tört be a gyűrű alá. Tóth Orsi sikeres büntetőit követően 37-53-at mutatott az eredményjelző, egy eladott labdát követően azonban Dombai futhatott szabadon a gyűrűig. Ruff-Nagy találata volt az utolsó a negyedben, amivel a vendégek újra beállították a 20 pontos különbséget.

Az eredmény ellenére továbbra is nagy harcot láthattunk a pályán, Szerencsés Tami ziccerét követően Dubei válaszolt egy hárompontossal. Szép center összjátékot láthattunk Jáhni Zsófi és Madár Eszti között. Kemény védekezést mutattak a győriek, Dubei pedig megbízhatóan hozta a pontokat. Myah Taylor és Savannah Plentovich beállását követően megpróbálkoztunk egy utolsó rohammal. Szerencsés Tami jutott hozzá két büntetőhöz, de minden Vasas kosárra hamar jött a válasz, Goree jóvoltából ráadásul ezúttal a hárompontos vonal mögül. Milos Pavlovic kért időt négy perccel a vége előtt, a lerajzolt támadást azonban nem sikerült pontokra váltanunk. Török tripláját követően harminc pont fölé nőtt a vendégek előnye, amivel gyakorlatilag lezárta a találkozót ellenfelünk. Ruff-Nagy büntetőit követően Madár Kata is betalált egy faultot faultot követően, majd egy-egy szép asszisztot is láthattunk. Az utolsó percekben nem született meglepetés, így a bajnokság első fordulóját a SERCO UNI Győr nyerte, mi pedig készülhetünk a jövőheti javításra.

Tudtuk, hogy nem lesz könnyű számunkra a bajnoki rajt, hiszen több új játékosunk van, akiket be kell építenünk. Az első tíz-tizenöt perccel egyáltalán nem vagyok megelégedve, támadásban és védekezésben is többet hibáztunk az elfogadottnál. A másik oldalon a Győr megmutatta, miért ők az idei szezon egyik legnagyobb esélyesei. Bátran és agresszívan játszottak, nem hagytak minket érvényesülni. Rengeteget kell még dolgoznunk, időnk pedig nincs sok, így minden játékostól a maximumot várom el a következő napokban – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – SERCO UNI Győr 49-88 (13-22, 15-21, 9-14, 12-31)

Fotó: Balogh Zoltán