A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége akkreditálta a Vasas kosárlabdaműhelyét, amely így viselheti a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia nevet. 

Tíz akadémiát minősített minden tekintetben megfelelőnek a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) januári elnökségi ülésén, egyelőre ezek a bázisok feleltek meg egy igen szigorú kritériumrendszernek. Örömteli, hogy a Vasas Akadémia női és férfi szakosztálya is teljesítette az elvárásokat, azaz a feltételrendszer minden egyes pontjában 85 százalék felett zártunk – mint alább kiderül, jóval felette.

Pasaréten tehát kiváló munka folyik, és ez nemcsak korosztályos csapataink helyezéseiből és eredményeiből szűrhető le, jól tudjuk, nem is ez az elsődleges szempont egy bázis szakmai értékelésénél.

Krivacsevics Dragoljub, a Vasas Akadémia női szakosztályának szakmai vezetője egyértelműen a szakmai stáb összetételét és az egyéni képzés fontosságát emelte ki, amikor arról kérdeztük, hogy foglalható össze az elmúlt öt év akadémiai rendszere a Vasasnál.

„Már amikor ideérkeztem, tele volt a kosárcsarnok a csapatok eredményeit hirdető zászlókkal. Én úgy érzem, a kinevelt játékosok, éljátékosok arcképét is kitehetnénk ide, hiszen erre lehetünk igazán büszkék. A bajnoki címeket, érmeket meg lehet nyerni, lehet rá emlékezni vagy sem, de ha nincsenek stabil A-csoportos, válogatott játékosok, akár Euroliga-szintű játékosok, akik innen kerültek ki, akkor ezek a címek kevésbé előre mutatóak. Nagyobb kihívás kinevelni nagy játékosokat, nekem mindig is ez volt a legfontosabb célom. Ma is és a jövőben is próbáljuk a tőlünk telhető legjobb munkával nevelni a játékosokat, és lehet, hogy szerénytelennek tűnik, de az egyik, ha nem a legjobb szakmai munka itt folyik az országban. A Vasas adja a legtöbb válogatottat a korosztályos csapatokban, de a felnőtt válogatottban is több Vasas-nevelésű játékos szerepel. Említhetném például Határ Bernadettet, aki mikor hozzánk került, a nulláról kezdte, fel kellett építeni a játékát, a technikáját. Két év után meghatározó játékos lett, ma pedig a Sopronnal az Euroligában játszik. Ami az edzőkön múlik, azt itt mi megtesszük, minden nap egyéni foglalkozásokkal csiszoljuk a technikát, az egyéni képességeket, mindenre figyelünk.”

Krivacsevics Dragoljub ugyanazt az elvet képviseli, mint Mészáros Zalán, szerinte az egyik legfontosabb pillér, hogy a szakmai stáb összetétele minőségi legyen. Úgy érzi, ebben jelenleg a Vasas Akadémia a legjobb az országban, öt főállású edző dolgozik a szakosztályban, emellett további edzők munka mellett segítik a Vasas szakmai előrelépését. Rendszeresen keresik a lehetőségeket, hogy az edzésmódszereket fejlesszék.

„Azt gondolom, ilyen körülmények között itt Pasaréten mindenkinek élmény dolgozni, legyen az edző vagy játékos, és ebben nagy köszönet jár Bolyó Juditnak, a szakosztály vezetőjének. Ideálisan a lehetőségeink, igaz, tényleg sokan vagyunk már, kezdjük kinőni otthonunkat.”

A szakember, aki 2011 óta dolgozik a Vasasnál, most igazán büszke, mert szerinte példátlan, hogy három olyan játékos legyen egyszerre a klubnál, akikről még nagyon sokat fogunk hallani.

„Jelenleg három olyan játékosunk is van, akikre a világ minden táján büszkék lennének a képességeik alapján. A 3×3-as kosárlabda egyéni világranglistáját vezető Böröndy Vivien, az U18-as Európa-bajnokság legértékesebb játékosának választott Tóth Orsolya és a szintén az Eb All Star-csapatába választott, 2002-es születésű Dombai Réka, aki már 15 évesen 20 perceket kap az NB I-ben. Ez páratlan az irányító pozícióban. Sokan annak is örülnének, ha csak egy ilyen játékosuk lenne. De arra is büszkék lehetünk, hogy a hozzánk önként bejelentkező bosnyák Sara Heljic, aki hamarosan a WNBA-draftra utazik, francia, török és orosz klubok helyet választotta a Vasas Akadémiát, mert azt hallotta, hogy itt kiváló munka folyik. Rengeteg értékes játékosunk van, kiemelném a 2001-es generációt például. Fontos, hogy a játékosaink a fokozatosság alapján lépjenek előre, Réka például jövőre már biztosan első számú irányító lehet az A-csoportban.”

S hogy a gyakorlatról is beszéljünk a lányok esetében a legfelsőbb szinten: szerdán a jóval erősebb ZTE csapatát szorongatta meg NB I A-csoportos csapatunk.