Három év után újra megrendezésre kerül az U20-as Európa-bajnokság, ahol nem kevesebb, mint hat jelenlegi vagy korábbi akadémistánk szerepel. Az aktuális keretből Madár Eszter, Salamon Zsófia, Dúl Terka és Szerencsés Tamara, korábbi játékosaink közül pedig Dombai Réka és Sitku Zsuzsanna harcolta ki a helyét a szűk keretben.

Még az első mérkőzés előtt beszélgettünk Salamon Zsófiával, aki beavatott minket a válogatott felkészülési programjába és várakozásaiba.

Nem sokkal a szezon kezdete után, már június 6.-án megkezdtük a felkészülést Székesfehérváron, ahonnan a harmadik hét közepén Spanyolországba repültünk egy tornára. Ez remek erőpróba volt, látszott, hogy miben kell még javulnunk és mik lehetnek az erősségeink a későbbiekben.

Fotó: FIBA
Fotó: FIBA

Több különböző stílusú és erősségű gárdával játszottunk, többek között a szlovák, holland vagy spanyol U20-as csapatokkal, de megmérkőztünk a spanyolok U23-as együttesével, vagy a saját U17-es válogatottunkkal is, ahol szerencsére ismét több ismerős arccal találkoztunk, Aho Tyra és Örsi Kata is régóta Vasas játékos.

Hosszú idényen vagyunk túl, az idei szezonban már komoly perceket kaptam az NBI/A csoportos csapatban is, május végén pedig még Debrecenben léptünk pályára az NBI/B csoportos bajnokság záró fordulójában. Úgy gondolom, hogy mindkét együttessel sikeres évadot zártunk, az első csapattal a bajnokság rájátszásában is sikerült egyszer borítanunk a papírformát, míg a második csapattal szerzett ezüstérem mindig kedves emlék lesz, főleg, hogy azt „otthon”, Debrecenben vehettem át.

Fotó: FIBA
Fotó: FIBA

A felkészülés végére azért érezhető volt rajtam is némi fáradtság, de ez nem állít meg minket, most következik ugyanis a legfontosabb esemény a nyár folyamán. Mentálisan és fizikálisan is csúcsformában kell lennünk pláne, hogy ez az utolsó év, amikor az utánpótlás válogatottakban mutathatjuk meg a tudásunkat.

A tavalyi szezonban Esztivel és Tamival már kaptunk meghívót a bő keretbe, de végül csak Eszti került be az utazó csapatba, idén már Terka is velünk készült, és örülök, hogy mind a négyen tudjuk majd képviselni a klubot. Úgy gondolom, hogy a szezon során megkaptam minden segítséget és bizalmat ahhoz, hogy fejlődhessek, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy Cziczás László bizalmat szavazott nekem. Nagyon erős csapatunk van, így bizakodó vagyok, ami az Eb-t illeti. Nagyon jó lenne hazai közönség előtt döntőt játszani vagy legalább érmet szerezni – zárta mosolyogva a beszélgetést fiatal centerünk.

Fotó: FIBA
Fotó: FIBA