A debreceni U17-es világbajnokság és a soproni U20-as Európa-bajnokság után újabb játékosaink szerepelhetnek a nemzeti válogatottban, ezúttal a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, melyet az idei évben Besztercebányán rendeznek meg. A csoportkörben Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország ellen fognak összecsapni a lányok, a keretben pedig két Vasasos játékos, Kendelényi Luca és Czirkos Panka neve lehet ismerős a kék-piros szurkolóknak.

A felkészüléssel és a versennyel kapcsolatban Czirkos Pankát kérdeztük, aki az idei szezonban korosztályának A és B csapatában is pályára lépett és az idősebbek között is remekül megállta a helyét. Kertész Dávid csapatában mérkőzésről mérkőzésre lépett előre, az országos döntő idejére pedig abszolút alapemberré vált, 27 perces átlagával a legtöbb időt töltötte a parkettán az öt mérkőzés során.

Több, mint egy hónapja, június 20-án kezdtük meg a felkészülést, a többi válogatottunkhoz hasonlóan, Székesfehérváron. Ezt követően Budapesten készültünk, onnan utaztunk Szlovákiába – kezdte kiválóságunk. Felkészülési mérkőzések tarkították ezt az időszakot, amik remek lehetőséget biztosítottak a gyakorlásra. Nagyszerű a közösség, jól érezzük magunkat Luluval, habár az edzések nagyon kemények és fárasztóak voltak ebben az időszakban.

Bár a válogatott a decemberben megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén már játszott együtt, mégiscsak ez lesz az első igazán komoly megmérettetésük nemzetközi szinten, így az esélyekről még nehéz mit mondani. Pláne, hogy az U16-os Európa-bajnokság közelsége miatt a keretek is megjósolhatatlanok. Van nemzet, amely a teljes U16-os válogatottjával érkezik, míg a magyar csapat egy kicsit vegyesen, de főleg egy évvel fiatalabbakkal utazott északi szomszédunkhoz, mindössze három 2006-os születésű játékossal. Spanyolország utánpótlás versenyeken mindig kiemelkedő eredményeket szállít, míg a szlovén és szlovák együttesek évről évre változó erősségű csapatokkal mérettetik meg magukat a világeseményeken.

Már két éve megkezdődött a 2007-es korosztály kiválasztó-képző programja, és eddig minden alkalommal kaptam meghívót az összetartásokra. Úgy érzem az elmúlt szezonok, és az összetartásokon nyújtott teljesítményem miatt lehetek most itt, büszke vagyok rá, hogy képviselhetem Magyarországot és reménykedem benne, hogy eredményesek tudunk majd lenni együtt most, és a további utánpótlás években is – zárta mondandóját játékosunk.

A magyar válogatott győzelemmel mutatkozott be az EYOF-on, miután 66-57-re legyőzte a házigazda Szlovákiát. Panka 12 ponttal és 5 lepattanóval járult hozzá a sikerhez.

Magyarország – Szlovákia 66-57 (20-20, 18-11, 18-18, 10-8)
Pontszerzők:
Magyarország: Tózer-Nemes 10/3, Drahos 10/3, Völgyi 5/3, Szücs 8, Czirkos 12. Csere: Sinka-Pálinkás 7/3, Subotic 6, Gréts, Halmágyi 8, Kendelényi, Hőgye, Vasi.
Szlovákia: Da Cruz 6, T. Mandelikova 12/3, Chovanikova 9/3, Stefancova 13. Csere: Duratna 1, Michalickova 5/3, Sooky 5/3, Kanuchova 3, Pelanova, Kanuchova 3.