Élvonalbeli hatodik helyezés, Magyar Kupa négyesdöntő, utóbbiban Vasas-nevelések sora. Ezek a 2023/24-es bajnoki idény pasaréti eredményei címszavakban. Krivacsevics Dragoljub szerint azonban most is érdemes a tények mögé nézni, és a mélyebb összefüggésekről beszélni. Szakmai vezetőnk a Vasas SC-nek adott interjújában értékelte a szezont.

Hogyan értékeli a nemrégiben zárult felnőtt élvonalbeli idényt?

Történelmi sikert értünk el azzal, hogy a bejutottunk a Magyar Kupa négyesdöntőjébe, de az élvonalban elért hatodik helyezésre is méltán büszkék lehetünk. Immáron a harmadik alkalommal végeztünk a bajnoki pontvadászatban közvetlenül a legjobb magyar női együttesek mögött, s mindezt a mezőny legfiatalabb csapatával vittük véghez. Az eredmények tehát magukért beszélnek, számomra azonban mégsem ezek a legfontosabbak.

Az élsportolókat elsősorban az eredményeik minősítik, mi lehet a bajnoki helyezésnél fontosabb?

A nemzetközi kupákban induló profi klubokat valóban eszerint kell mérnünk, ám egy akadémiai csapatot már korántsem. Folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy a mi legfontosabb feladatunk a jól képzett játékosok nevelése, éppen ezért számomra is leginkább az ő fejlődésükön keresztül értékelhető a mostani eredmény, amely a fejlődési szintjeiben tökéletesen egymásra épülő, szakmailag jól megalapozott munka következménye. Minden esztendőben az a konkrét célunk, hogy kosárlabdázóink az egy évvel korábbinál jobbak legyenek. Ezek az elvek az utánpótlás-nevelés, vagyis a fiatalabb korosztályok esetében még hatványozottabban érvényesek.

 

Kiket tudna kiemelni a csapatból az idei esztendőben mutatott fejlődésük alapján?

Ebben a szezonban Szerencsés Tamara és Budácsik Dorottya lépett hatalmasat előre. Az ő példájuk is tanulságos, és sokat elmond a Pasaréten folyó munka szellemiségéről. Előbbi a bajnokság első felében, sajnálatos sérülésééig nyújtott kiemelkedő teljesítményt, utóbbi pedig a hajrában vitte hátán a csapatot. Tami, aki egy alázatos, ritka jó hozzáállású kosárlabdázó, Szolnokról érkezett hozzánk jó pár éve, és elsősorban technikailag fejlődött kimagaslóan. Mindig megbízható védőjátékos volt, az idei szezonra azonban a támadásban is feljavult. A BEAC ellen például már huszonnégy pontot dobott. Bevallom őszintén, hogy a vártnál korábban hozta ezt a teljesítményt. Az ő esetében, ahogy általában minden fiatalnál, a feltétlen bizalom és a türelem gyorsította fel ezt a folyamatot.

Budácsik Dorottya már korosztályos játékosként is az Akadémia egyik ígérete volt. Mitől robbant be ilyen dinamikusan a szezon második felében?

Ennek több oka is van. Dorka felsőfokú tanulmányait befejezve ebben a szezonban már kizárólag a kosárlabdára koncentrált. Ugyanakkor a szakmai vezetés egy igen fontos döntésével is őt hoztuk helyzetbe. Szándékosan nem igazoltunk centert, mert úgy gondoltuk, most már igazi vezéregyéniséggé válhat a palánk alatt. Szerintem mi sokkal jobban bíztunk benne, mint ő saját magában, és nekünk lett igazunk. Élt a lehetőséggel és megmutatta, mit is tud valójában. Az edzéseken eddig is meg-megcsillantotta technikai tudását, ám a meccseken ezt korábban nem tudta bemutatni. A centerek egyébként is később érnek a mezőnyjátékosoknál, jól tudtuk, hogy időre van szüksége. Tőlünk pedig ezt meg is kapta. Mostantól azonban a korábbinál keményebben kell dolgoznia, hiszen a szezon végén mutatott remek formáját a következőben állandósítania kell. Utóbbihoz szükség lesz a szorgalmára, hitére és kitartására. Az ő esetében egyértelműen annak kell lennie a célnak, hogy idővel nemzetközi szinten is meghatározó játékos legyen.

Ha már a nemzetközi szintet említette, a hatodik helyezés révén a Vasas Akadémia női csapata számára is nyitott az európai kupákban való részvétel. Indulnak?

Gondolkodunk rajta, még semmi sem dőlt el ezzel kapcsolatban. Amennyiben a játékosaink érdekeit ez szolgálja a legjobban, akkor mindenképpen megfontoljuk a lehetőséget.

A záró bajnoki mérkőzést követően Milos Pavlovic vezetőedző azt nyilatkozta, hogy utolsó alkalommal ült a kispadon. Valóban új mestere lesz a csapatnak ősztől?

Igen, a hír igaz, Milossal elválnak útjaink. Négy eredményes és szép évet töltöttünk együtt, de úgy éreztük, frissítésre, új koncepcióra van szüksége a felnőtt női csapatnak. A közös munka értékelésénél azonban vissza kell térnem a hét évvel ezelőtti döntésünkhöz, amikor a mára már jól működő szakmai rendszerünk alapjait leraktuk. Akkor Földi Attilát a kecskeméti kadétek mestereként szerződtettük, amin sokan meglepődtek. Mi azonban láttuk benne a lehetőséget, amit az élet igazolt is, hiszen tőlünk távozva Diósgyőrbe, majd Győrbe hívták, miközben a felnőtt 3×3-as női válogatott edzője lett. Pasaréten tehát nemcsak játékosokat, de szakembereket is nevelünk, Attila erre az egyik legjobb példa. De visszatérve Milosra, tudtuk, hogy ért a fiatalok nyelvén, hiszen Szerbiában korosztályos csapatokkal dolgozott, voltak képzési tapasztalatai. Új mentalitást hozott Pasarétre, pont olyant, amilyent vártunk. Kemény munkát, fegyelmet követelt meg a lányoktól. A közösen töltött évek alatt többször is kerültünk nehéz helyzetbe, de sohasem gondoltunk arra, hogy megváljunk tőle. Hittünk az elvégzett munkában és mindig mellette álltunk. Most sem elhamarkodottan, az eredmények fényében született meg a döntés. Egy négyéves ciklus zárult le, az újabbat pedig más módszerekkel, új emberrel, friss energiákkal és szemlélettel szeretnénk megkezdeni. Köszönjük Milosnak ezt az eredményes négy közös évet!

Mit lehet tudni a jövő évi keretről?

A játékosállományunkról sokan gondolták idén azt, hogy a mezőny leggyengébbje volt, hiszen egy-két éve a mostanra vezéregyéniséggé váló játékosaink még a B ligában edződtek. A kemény munkának és az egyéni fejlődésnek köszönhetően azonban a legerősebb csapatok mellé is felnőttek, méltó ellenfelekké váltak. Idén már egy PEAC-ot is sikerült legyőzniük. Arra törekszünk, hogy ez a csapat együtt maradjon, s újabb tehetséges fiatalok csatlakozzanak hozzájuk. Számunkra ugyanis továbbra is egyetlen komoly cél létezik, ez pedig akadémistáink érdekeinek, és fejlődésüknek a maximális szem előtt tartása.

Forrás: Vasas SC