A 2021-22-es Tippmix Női NBI/A-as bajnokság első fordulójában a Vasas Akadémia felnőtt csapata a tizennégyszeres magyar bajnok Sopron Basket együttesét fogadta. A vendégek az első és a negyedik negyedben tettek szert nagyobb előnyre, s ezt kihasználva végül 83-59-es győzelmet arattak.

Határ Betti sikeres középtávolijával a Sopron Basket szerezte meg a vezetést, amelyre Tóth Orsi nagyszerű betörés végén dobott kosarával válaszolt. Ezt követően ismét a soproni center percei következtek, aki a szó szoros értelemben uralta a légteret, s máris  6-2-re vezetett a vendégcsapat. Papp Klaudia  betörése révén még tartottuk a lépést, majd egyre biztosabban elhúzott a Sopron. Az ötödik perc végén pedig már tíz pontos volt a tavalyi bajnok előnye.

A második negyed ismét Határ Betti pontjaival indult, amelyre akadémistáink közül Nadja Smailbegovic hárompontosa volt a válasz. Mindkét együttes sok hibával, és idegesen kezdett játszani, ami az eredményességen is meglátszódott. A soproni mester gyorsaan időt is kért, ám ez inkább nekünk kedvezett. Smailbegovic újabb nagyszerű távolijával faragtunk a hátrányunkon, majd Bach Boglárka sikeres betörése kapott nagy tapsot. Kevesebb mint két perccel a játékrész vége előtt nem véletlenül kért ismét időt Gáspár Dávid, ám ezt ismét egy szép hazai pont követte, Papp Klaudia indítását Bach Bogi fejezte be tökéletesen. A második negyedben végül egy ponttal eredményesebbek voltak akadémistáink s ezzel 13-ra csökkent a soproniak előnye.

A második félidőre láthatóan összeszedettebben jött ki a bajnokcsapat, két perc leforgása alatt hat pontot szereztek a soproniak, Czukor Dalma például úgy szerezhetett a kosár alól pontot, hogy teljesen magára hagyták. Ekkor Milos Pavlovic kért időt, ami meg is hozta eredményét, hiszen pasaréti pontok következtek. Budácsik Dorka például egy indításból dobott szép kosarat, majd Salamon Zsófi lépett be a kosár alá tisztán, s Nadja Smailbegoviccsal összejátszva szerzett újabb pontot. A két csapat közötti különbség azonban nem változott lényegesen.

A negyedik negyedben folytatódott az igen küzdelmes játék, amelyet a soproni Varga Sárga hárompontosa indított. Csapatunkat igen érzékenyen érintette, hogy a 33. percben Budácsik Dorottya kipontozódott. Csapatunk azonban nem adta meg magát, küzdött tovább, elsősorban Bach Boglárkának köszönhetően, aki az ellenfél  húsz pontos vezetésénél, 49-69-nél úgy tört be a palánk alá, hogy faulttal együtt is eredményes volt, majd a jogosan megítélt büntetőnél sem hibázott. Mindkét edző nagyon sokat cserélt, a mesterek láthatóan a legjobb felállást keresték, de nem igazán találták. A találkozó végén beálló fiatal Siklós Dorottya hatalmas tapsot kapott a nézőktől, miután első kosarát szerezte meg a felnőtt csapatban. Ráadásul nyomban büntetőt is ítéltek a javára, amelyet magabiztosan értékesített.

“Nyilvánvalóan nehéz mérkőzés volt a mai. A felkészülési időszak problémái miatt most nem is igazán az eredmény volt a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy továbbra is összeszedettnek kell maradnunk, és magunk mögött kell hagyni azokat a hibákat, amelyeket a későbbiekben nem szeretnénk újra elkövetni. Jónak tartom, hogy rövid időszakokra, de már látható volt az a csapat, amelynek kialakításán fáradozunk. Természetesen ebben nagy szerepe volt annak is, hogy a Sopron remekül tette a dolgát, gratulálok nekik és sok sikert kívánok a folytatásban!” – értékelte a találkozót Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

 

Vasas Akadémia−Sopron Basket 59-83 (12-26, 15-14, 20-21, 12-22)

Fotók: Láng Győző