Kiválóan kezdtek egy korosztállyal fiatalabb lányaink a Radobasket ellen, hiába volt kiegyenlített a mérkőzés további része, az itt felépített előnnyel végigért Nenad Markovic csapata, így az országos 13. helyen zárt.

A Nemzeti Leány Junior Bajnokság 2023-24-es kiírásának utolsó napján, kadett csapatunk a „B” döntő 5. helyezéséért lépett pályára a Radobasket Törökbálint együttese ellen. A Radobasket szereztet meg az első labdabirtoklás jogát, Dévai Blanka viszont egy labdaszerzéssel, és gyors ziccerrel szerezte meg a mérkőzés első pontjait. Gyorsan egyenlített feketében játszó ellenfelünk, dobást ekkor nem nagyon hibáztak a csapatok, vagy eladott labdák, vagy pontok kerültek a statisztikai lapra minden támadás végén. Szép centerjátékkal közeledett a törökbálinti együttes Pácza Blanka palánkos hárompontosát követően, Kárpáthegyi Léda büntetőivel kerültünk ismét egy labdán kívülre, hogy aztán egy támadó lepattanó után is eredményes legyen fiatal játékosunk. Láthatóan nem tudtak mit kezdeni a fekete mezesek a centereinkkel, szinte minden támadás falttal végződött, a vonalról pedig Léda után Bori Liza is hibátlan volt, kisebb előnyt kiépítve a negyed közepére (13-6). Nem kellett sokat várni az első kihagyott büntetőre, de nem is alakulhatott volna jobban, mert Liza újabb támadó lepattanóját követően Kárpáthegyi Léda talált be ismét, ezzel 10 pontosra növelve az előnyt, Pácza Blanka kettese után pedig időt is kellett kérni Göbölös Rékának, az ellenfél vezetőedzőjének. 1-3-1-es egész pályás letámadásra váltott a Vasas, de ebből sajnos kevésbé labdaszerzések, inkább faltok következtek, büntetőkkel zárkózott volna ellenfelünk, de Tóth Frotti távoli kettesével és Kárpáthegyi Léda ziccerével maradt a különbség, hogy aztán ezúttal Frotti ne lépjen rá a vonalra, és következő távoli dobása már három pontot eredményezzen. A negyed utolsó két percében a koncentráció nem volt az igazi egyik oldalon sem, szinte minden támadás eladott labdával záródott, így a különbség már nem változott, egy negyed után magabiztos előnyt építettek ki lányaink (26-12).

A második negyed első kosarára majd’ két percet kellett várni, ekkor Karli Dóri tett vissza egy támadó lepattanót. A Radobasket első pontjaira se kellett tovább várni, egyből a következő támadásból eredményes voltak az arany-feketék. Marton Szilvi centerjátékára triplával felelt ellenfelünk, ezt követően azonban több mint 3 percig befagyott az eredményjelző, eladott labdák és kimaradt dobások jellemezték a támadásokat. Szerencsére Pácza Blanka révén mi tudtunk előbb kijönni a hullámvölgyből, hárompontosával 4 perccel félidő vége előtt visszaállt a negyed elején meglévő különbség a csapatok között (33-19). Bori Liza tolta meg a Vasas szekerét, előbb büntetőből, aztán középtávoliból, majd triplából volt eredményes, remekül játszott ekkor magasemberünk. Több elrontott támadás következett, a Radobasket pedig rátalált valamire, három egymás után értékesített középtávolival próbáltak meg ekkor zárkózni, egy második esélyből elért közeli után pedig már a 10 pontos különbséget ostromolhatták, az utolsó támadásokból pedig nem esett kosár egyik oldalon sem, így bár már majdnem 20 ponttal vezettünk, a második negyedet végül egy ponttal a Radobasket nyerte (40-27). Csapatunk erősségei és gyengeségei nem változtak a korábbiakhoz képest, a lepattanókat tekintve nagy arányban vezettünk (28-13), az eladott labdák viszont ellenfelünknek kedveztek (15-8).

A második félidő első pontjait Pácza Blanka szerezte egy labdaszerzés után végigvitt ziccerrel, középtávolival válaszolt ismét a Radobasket. Lerohanásból egy szép Dévai gólpassz után Kárpáthegyi Léda volt eredményes, Mayr Lara viszont ezúttal mindkét büntetőjét elhibázta, de a hétvége harmadik mérkőzésén úgy tűnt, a kimerülés szélén van mindkét csapat, sorra szórta el mindenki a labdákat, nem is nagyon változott a mérkőzés eredménye, öt perc játék után 4-3-ra vezettünk a játékrészben (44-30). A sok pontatlanság kezdte megbosszulni önmagát, amikor két egymást követő támadást zárt sikeresen a törökbálinti csapat, így hosszú idő után 10 pontosra csökkent a különbség. Mayr Lara gólpasszát Ács-Sánta Kata váltotta kosárra, úgy tűnt sikerül elállítani a vérzést, de továbbra is rengeteg eladott labda jellemezte a játékunkat, 2 perccel a negyed vége előtt be is nézett 10 pont alá a Radobasket. Pácza Blanka húzta ki ismét a bajból a csapatot, a zóna védekezést gyönyörűen megbontva szerzett két megnyugtató pontot. Nagyon szenvedtünk továbbra is az ellenfél letámadó, csapdázó zónája ellen, sokszor a labdafelhozatal is nehéznek bizonyult, de ha fogcsikorgatva is, de lányaink mindent megpróbáltak megtenni a győzelemért. Dévai Blanka nem hibázott a büntetővonalról, több dologra pedig már nem volt idő, a negyed végére sikerült visszaállítani a félidőre kiharcolt különbséget (50-37).

Sok mindent elmond a harmadik negyedről, hogy végül több eladott labdát hozott (10-12), mint pontot (10-10), a küzdelmes, izzadós mérkőzés pedig folytatódott, az első támadások után két törökbálinti büntetőt jegyezhetett fel a jegyzőkönyvíró. Bedeszkázták az ellenfél gyűrűjét, hiába szedtek lányaink gyors egymásutánban öt támadó lepattanót, semmi nem akart beesni, a túloldalón egy kicsit szerencsés kettessel pedig ismét sikerült megérkezni 10 pontra, Nenad Markovic edző magához is rendelte a lányokat egy eligazításra. Jól sikerült a megbeszélés, jó védekezés után Dévai Blanka, Mayr Lara és Kárpáthegyi Léda is hibátlan büntetőzéssel tolta meg a szekerünket, magabiztos előnnyel várhatták a lányok a torna utolsó öt percét (58-42). A Radobasket mindent egy lapra tett fel, még agresszívebb letámadásra váltottak és gyors befejezésekre törekedtek, de lányaink állták a sarat és még növelni is tudták a különbséget miközben mindenki pályára lépett, végül győzelmükkel a „B” döntő 5., összességében pedig az ország 13. legjobb csapataként végeztek (68-46). A mérkőzés legeredményesebb játékosa a vendég Török D. lett (16 pont), mellette a Radobasket csapatában egyedül Tóth P. érte el még a kétszámjegyű dobott pontot (11).
Csapatunk legeredményesebbje Kárpáthegyi Léda lett (15 pont), mellette Bori Liza (13 pont, 8 lepattanó, 5 kiharcolt fault), Pácza Blanka (12 pont) és Dévai Blanka (10 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda) kiemelhető még.

Vasas Akadémia/B – Radobasket Törökbálint 68-46 (26-12, 14-15, 10-10, 18-9)

Fotó: PVSK