1. Szeptember 8-10. Prága felkészülési torna

 

Szeptember 8. Péntek

A csapat pénteken, szeptember 8-án reggel 7 órakor indult útnak a Pasaréti Sportcentrum elől Prágába.

Csapatunk az első mérkőzését pénteken 17:30-tól játszotta egy helyi Cseh csapat, a Slovanka MB együttese ellen.

Slovanka MB – Vasas Akadémia 61-80

Pontszerzők: Karakasevic 19, Dombai 8, Tóth D. 2, Ambrus 4, Heljic 7, Tóth O. 2, Böröndy 7, Mérész 12, Farkas 5, Kalu 14.

A csapatnak az idei szezonban ez volt az első mérkőzése. A hosszú út után és rövid felkészülés után a vártnak megfelelően sok hibával játszott csapatunk. Ennek ellenére a hozzáállással nem volt probléma, így a szemmel láthatóan gyengébb ellenfél ellen sikerült megvalósítani a papírformát. A mérkőzésen sok cserével mindenkit használva és sok új dolgot kipróbálva, tesztelve játszott a csapat, amiből sok tanulságot le lehet vonni a közeljövőben.

Szeptember 9. Szombat

A torna házigazdájával másnap 13:30-kor játszott csapatunk. A vártnak megfelelően a hazai csapat volt a torna legerősebb csapata.

BLK Slavia Praga – Vasas Akadémia 86-72

Pontszerzők: Karakasevic 3, Dombai 4, Smailbegovic 2, Heljic 11, Tóth O. 6, Böröndy 7, Mérész 14, Farkas 2, Kalu 21

Az ellenfél egy nagyon jó szerkezetű, több légióssal felálló csapat mely velünk ellentétben több rutinos játékosra is támaszkodik. A mérkőzésen ennek ellenére nagyon komoly ellenállást tanúsított csapatunk. Játékunk a felkészülés ezen szakszán talán jobb is volt, mint amire számíthattunk. A mérkőzés rossz szájízét centerünk sérülése okozta. Karakasevicnek egy ütéstől komoly orrvérzése volt, emiatt kellett, hogy elhagyja a parkettet. Becsületből később még saját kérésére visszaállt, de érezhetően nem volt a legjobb állapotban, kiesése miatt center poszton még gyengébbek lettünk és ennek érezhető hatásai voltak a mérkőzésre. Ennek ellenére ismét a pozitív hozzáállás és a harciasság tükrözte a csapatot.

Ugyanezen a napon pár órával később 18:00 órakor játszottunk német ellenfelünk, a Chemcats ellen.

Chemcats – Vasas Akadémia 83-60

Pontszerzők: Dombai 7, Fejes 2, Tóth D. 7, Heljic 2, Tóth O. 9, Böröndy 2, Mérész 8, Kalu 23

A négy résztvevő csapat közül, bár minőségben nem, de felkészültségben a németek bizonyultak a legjobbnak. Kidolgozott taktikájuk volt, amit alkalmaztak, érezték egymást a pályán és nagyon jól használták fizikai fölényüket. A mérkőzés fájó pontja ismét egy sérülés volt, melynek során másik kulcsemberünket Kalu-t is elveszítettük, miután Karakasevic ezen a mérkőzésen már nem játszott. Ezt, és az imént említett dolgokat összevetve korrekt mérkőzést játszottunk ellenfelünk ellen, amit a végeredmény nem tükröz hűen. Fiatal játékosaink helyt álltak és ismét jó iramú harcias meccset játszottak.

Szeptember 10. Vasárnap

A torna utolsó mérkőzését vasárnap reggel 9:30-kor a Poprad csapata ellen vívtuk.

BAM Poprad – Vasas Akadémia 74-87

Pontszerzők: Dombai 7, Fejes 8, Tóth D. 2, Ambrus 8, Smailbegovic 7, Heljic 12, Tóth O. 11, Böröndy 9, Mérész 20, Farkas 3

A torna utolsó mérkőzésén rendkívül jól kezdtünk. Lendületesen, sok jó védekezés utáni gyorsindítással. Ennek következménye volt, hogy szép előnyt alakítottunk ki már a mérkőzés elején, amit a hullámvölgyek ellenére nem engedtünk ki a mérkőzés végéig. Karakasevic már vállalta a játékot, de a nagyobb problémák elkerülése végett nem vállaltunk rizikót csakúgy, mint Kalu-val sem így őket kímélve sikerült nyerni.

Értékelés:

A tornán lejátszott 4 mérkőzés volt egyben csapatunk első 4 mérkőzése. Teljesítményünk a rövid felkészülés ellenére nagyon kielégítő volt, hiszen a játékosok még csak most kezdik megismerni egymást a pályán, sőt azon kívül is, emellett még taktikai szempontból sem állunk készen, mégis a hozzáállásunk harciasságunk és az eddig megtanult dolgok nagyon sok jót hoztak a mérkőzéseken. A több, mint megterhelő 4 mérkőzést fizikálisan is kimondottan jól bírtuk a gyakran szerkezetileg jobb és felkészültebb csapatok ellen, ami bizalomra ad okot. Pár játékosunk először játszott felnőtt csapatban és nagyon jó teljesítménnyel mutatkoztak be, még más fiatalok már rutinos játékosként viselkedtek és húzták a csapatot fiatal koruk ellenére. Légiósaink sérülése szerencsére nem nagy volumenű, így rájuk számíthatunk majd és teljesítményük, személyiségük kimondottan pozitív hatást gyakorolt a szakmai stábra.

A pozitív dolgok mellett természetesen kirajzolódtak hiányosságaink és gyengeségeink is, ami ebben a szakaszban nagyon fontos. Így egy olyan képet kaptunk csapatról, ami alapján tudjuk hol és mit kell kijavítani ahhoz, hogy sikeresebbek és versenyképesebbek legyünk a nagyon erősnek bizonyuló magyar bajnokságban. Az elkövetkezendő szakaszban edzéseken és mérkőzéseken ezeken a dolgokon igyekszünk javítani.

Földi Attila