Jövő héten elrajtol a 2022/23-as bajnoki szezon, amire már javában készül a Vasas Akadémia felnőtt csapata. Sok dolog történt Milos Pavlovic együttesének háza táján az elmúlt néhány hónapban, lányaink azonban készen állnak a harcra. Bár eddig is vezéregyéniség volt, új szerepben láthatjuk irányítónkat, Papp Diát, akit társai csapatkapitánynak neveztek ki az idei évre.

A jól megszokott módon sűrű nyarad volt a 3×3 miatt, ami ráadásul sok utazással is járt. Mesélj egy kicsit, milyen volt ez a válogatott időszak, illetve volt e valami olyan élmény, ami nagyon megragadt benned.

Talán ez volt az eddigi évek legsűrűbb nyara – mondta a 3×3 válogatott alappillére, Papp Dia. Május 9.-től kezdve tulajdonképpen tényleg végig meló volt. Egy kötelező szünetet leszámítva, ami július 11-18 között volt és ide rakta be mindenki a nyaralását, folyamatosan úton, edzőtáborba vagy tornán voltunk. Összegezve úgy gondolom, a lehetőségeinkhez mérten abszolút kimaxoltuk az idei szezont. Sajnos a rendszernek köszönhetően csak négy Women’s Series állomásra sikerült bekerülni, ebből a négy állomásból próbáltuk kihozni a lehető legtöbbet. Idén egyértelműen a pontgyűjtésre mentünk, hiszen ez alapján tudunk feljebb kerülni a világranglistán és kvalifikálni a jövő évi világbajnokságra. Idén sajnos nem sikerült kivívni az Eb részvételt, talán ezt az egy momentumot tudnám mondani negatívumként. Rettentő rosszul érintett személy szerint, bár a csapat nevében is mondhatom, hiszen nagyon szerettünk volna bizonyítani. Ez az év teljesen új szezon volt, mivel gyakorlatilag új csapatot kellett rövid idő alatt összerakni. S ugyebár a vezetőedzői poszton is csere történt, az idei évtől Földi Attila és Bozsó Ádám vezeti a felnőtt válogatottat. Visszatérve, nem álltunk meg a selejtező után. Folytattuk tovább a megkezdett munkát, hiszen tudtuk nagyon jól mi a végső célunk. Ebben a szezonban, a pontgyűjtő tornákon két 4., egy 3. és egy 8. helyet sikerült megszerezni. Az utolsó, montreali tornánk abból a szempontból volt nehezített körülmény, hogy az már belelógott az öt-öt felkészülés programjába, így volt akit nem is engedett el sajnos a klubja, viszont szerencsére meg tudták oldani, hogy négyen elutazzunk, így innen is tudtunk értékes és fontos pontokat gyűjteni. Remélem jövőre hasonlóképp tudunk nekivágni a következő szezonnak, én már nagyon várom, és azt is remélem, hogy még jobb eredményeket tudunk elérni majd a WS tornákon.

Volt időd azért pihenni és kiélvezni a nyarat?

Nagyjából tíz napom volt egyhuzamban, ami nem hangzik soknak, viszont úgy érzem nekem elég volt és kellően fel tudtam töltődni. Volt idő nyaralásra is, úgyhogy nincs hiányérzetem. Mivel nekem a 3×3 egyébként is szívügyem, soha sem úgy térek vissza onnan, hogy kimerültnek érezném magam. Szeretem csinálni, ez tölt fel igazán.

Gyakorlatilag repülőgépről leszállva rögtön Pasarétre kellett menned Vasas kötelezettségeknek eleget tenni. Milyen volt “haza” térni?

Harmadik évemet kezdem a Vasasnál, tulajdonképp tényleg az otthonomnak mondhatom már, otthonosan is mozgok ott. Hiányoztak a csapattársaim és a barátaim, nyilván velük így a nyári elfoglaltságok miatt nem is nagyon tudtunk találkozni. Ők is válogatottban voltak, végig dolgozták a nyarat. Jó volt újra látni őket, szinte azonnal megkezdtük a közös munkát.

Ha jól tudom, az idei szezonban új kihívások várnak rád felnőtt csapatunknál, hiszen téged választott a csapat kapitánynak. Mesélj egy kicsit, hogy zajlott ez.

Igen, Bogi kapitányunk után engem neveztek ki a TF elleni edzőmeccs után. Rég volt már hogy csk voltam, utoljára Nyíregyházán. Jól esett, hogy bizalmat szavaztak nekem, igyekszem eleget tenni majd ennek a feladatnak, és jó csapatkapitány módjára vezére lenni a csapatnak, mind a pályán mind a pályán kívül segítségükre leszek.

Mit jelent számodra ez a kinevezés, szerinted miben változik a szereped az eddigiekhez képest és mik azok a dolgok, amiben szerinted még jobban tudod irányítani a csapatot?

Nos, mondhatom, hogy ezáltal az edző jobbkezévé váltam. Olyan feladatokat is el kell látnom, mint csapatprogramok szervezése, illetve egyéb, csapat körüli feladatok, valamint jobban figyelnem kell a csapattársaimra. Esetlegesen ha valakinek bármilyen problémája lenne, akár pályán, akár pályán kívül, próbáljak segíteni nekik.

 

Ami a keretet illeti, sok minden változott tavalyhoz képest. Hogy áll most a csapat, milyen a hangulat?

Valóban sok távozónk volt, meg kellett találni azokat a személyeket, akik tudják pótolni a játékosokat. Úgy gondolom ebben az edzők jó munkát végeztek. Két nagyon szimpatikus, jó személyiségű és meghatározó játékos érkezett hozzánk Katrina és Schaquilla személyében, akik már az első perctől kezdve otthon érezték magukat Pasaréten. A hangulat pedig kiváló, az edzéseken, úgy érzem jól mozgunk. Mindenkin látom az akarást, és ez nagyon pozitív. Az eddig lejátszott edzőmérkőzéseken látszik az elvégzett munka, jól reagálunk adott szituációkra, és úgy látom, vissza tudjuk adni a pályán azt, amiket megbeszélünk mérkőzés elején.

Nyilván nehéz összehasonlítani két keretet, de hogy látod, erősebb a mostani keretünk, mint a tavalyi?

Ez szerintem szezon végén fog kiderülni. Mindenesetre bizakodó vagyok az eddig látottak alapján. Katrinával egyértelműen erősödött a mezőny sorunk, hiszen régóta hiányzó láncszem volt egy kimondottan shooter típusú játékos, vele ez a puzzle darab is a helyére került.

Kijelenthetjük, mozgalmas nyár volt ez minden csapat számára, szinte mindenhol több játékos vagy akár edző is cserélődött a tavalyi szezonhoz képest. Hogy látod a Vasas esélyeit? Ismét cél a legjobb 8?

Úgy gondolom idén alapvető dolognak kell lennie a top 8-nak. Mindannyian többet szeretnénk elérni. Második éve vívjuk ki, hogy az 5. helyért játszunk, ez nem véletlen. Egyértelműen szintet lépett a klub az elmúlt évekhez képest. Ennek megfelelően kell dolgozni tovább, és szintén megcélozni a középmezőnyt. Örülnék, ha idén stabilan el is érnénk az 5. helyet.