A vártnak megfelelően kemény harcot hozott az 5. helyért zajló párharc második mérkőzése. Fej-fej mellett állt a két csapat a félidőben, utána azonban a Csata együttese tudta érvényesíteni akaratát. Egy vereséggel azonban semmi sincs még veszve, a végső összecsapást szerdán rendezik majd, ahol kiderül ki zsebeli be a bajnokság ötödik helyét.

Bő egy percet kellett várni az első kosárra, a Csata nyitotta meg a pontgyártást James révén, amire Papp Dia labdaszerzését követően ziccerrel tudott válaszolni. Magas hőfokon égett irányítónk, amit próbált csapattársaira is átruházni. Négy személyinél járt már ellenfelünk három perc játékot követően, Böröndy két faultot is összeszedett. Hatalmas harci kedvvel játszottak lányaink a feldobástól kezdve, uralni tudtuk a játékot a negyed első felében. Zónára váltott a Csata, amivel lassítani tudta támadójátékunkat, majd az előnyt is átvette. A dudaszóval egyidőben Smailbegovic Nadia süllyesztett el egy duplát, amivel a Vasas egyenlíteni tudott. Mi sem bizonyítja a kemény küzdelmet annál, hogy tíz perc játék után nem volt különbség a két csapat között.

Ismét James pontjai nyitották a negyedet, Bri Fraser büntetőjével és Tóth Orsi tempójával azonban átvettük a vezetést. Emberfeletti védekezést mutatott Papp Dia, ezúttal Angyalt kényszerítette hibára. Lendületbe jött amerikai centerünk, fél perc alatt négy pontot szerzett, amire időkéréssel reagáltak a vendégek. Hét pontra elhúzott a Vasas, újra zónára váltott a Csata, ami megint lassítani tudott játékunkon. Milos Pavlovic többször jelzett az oldalvonal mellől, hogy tudatosabban és lassabban támadjunk, négy perccel a vége előtt időt is kért, hogy átadja az utasításokat. Horváth triplájával egyenlíteni tudott ellenfelünk, ezt követően fej-fej mellett küzdöttek a csapatok. Bri Fraser hármasára Zempare válaszolt egy duplával, egy pontos vendég előnnyel mehettek pihenni a csapatok a félidőre.

Zempare ziccerével kezdődött meg a harmadik játékrész, amit Lelik két hármasa követett. Jobban kapta el a negyed kezdését a Csata, James büntetőjével nyolc ponttal elhúztak a vendégek, Budácsik Dorka labdaszerzésével és ziccerével azonban zárkózni tudtunk. Hibák csúsztak a védekezésbe hazai oldalon, így a negyed felénél Milos Pavlovic időt kért. Zempare húzta le dobás közben Bri Frasert, a szabálytalanságot követően centerünk hozzádobta ellenfeléhez a labdát, ami miatt technikai figyelmeztetést kapott. A büntetőket követően tíz pontra nőtt a vendégek előnye. Feszült hangulat alakult ki a pályán, nem találtuk a ritmust támadásban, így növelni tudta a különbséget a Csata.

Hegedűs pontjaival először alakult ki húsz pontos különbség a mérkőzés során, Papp Dia hárompontossal igyekezett jelezni, nem adtuk még fel a küzdelmet. Bach Bogi triplájával 14 pontra zárkóztunk, Tursics Krisztián pedig időt kért, hogy rendezze a sorokat. Zempare követett el sportszerűtlen hibát Papp Dia ellen, az extra labdával már csak 11 volt közte. Négy perc volt hátra a találkozóból, amikor Milos Pavlovic időt kért, eltelt azonban további két perc és nem tudtunk közelebb kerülni a Csatához. Szerzett pontjainkra sorra jött a válasz a túloldalon, így a Csata kiegyenlítette a párharcot. A mindent eldöntő összecsapásra szerdán kerül sor a Ludovika Arénában.

„Hagytuk játszani ellenfelünket úgy, ahogy ők akarták, nálunk pedig úgy tűnt, mintha mindenki jobban tudta volna a másiknál hogy kell játszani, mit kell tenni a pályán. Dobószázalékunk rettentően rossz volt ma, ilyen fontos mérkőzést lehetetlen ilyen sok hibával megnyerni. A Csata sem dobott jól a hárompontos vonalon kívülről, de ők legalább erőltették a palánk alá a labdát. Van még egy esélyünk, nincs még vége ennek a párharcnak, ám nagyon nem tetszik az, ahogy játszottunk. Nem mutattuk meg azt, amit kellett volna hazai pályán. Egy ilyen fontos pillanatban a hazai pálya előnye még fontosabb, le kellett volna zárnunk a párharcot. Meg voltunk azonban ijedve, ami természetesnek mondható egy ilyen fiatal csapatnál, hiszen a játékosok nincsenek hozzászokva az ilyen teherhez. Nem takarózhatunk azonban ezzel, hiszen eljutottunk ideáig. Kemény küzdelem vár ránk szerdán, mindent meg fogunk tenni a győzelemért” – nyilatkozott Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – Ludovika-FCSM Csata 59-73 (16-16, 20-21, 8-25, 15-11)