Utolsó napjához ért a Nemzeti Leány Serdülő Döntő, melynek bronzmérkőzésén a Vasas Akadémia/A a DVTK Akadémia/A-val küzdött meg az éremért. Nem kezdtük jól a találkozót, ám a második negyedben sikerült visszajönnünk a meccsbe. Kiélezett küzdelmet hozott a folytatás, melynek a végén 49-63-as diósgyőri siker született. Lányaink ezzel a 4. helyen zárták a bajnokságot.

Egy-egy elrontott kísérlettel kezdődött a találkozó a feldobást követően, a pontgyártás Mogyoródi találatával kezdődött meg nem sokkal később. Agresszívabban kezdett ellenfelünk, eladott labdákra kényszerített minket az egész pályás letámadás, Mogyoródi vezérletével pedig 0-7 állt az eredményjelzőn. Nem kellett sokat várni az első Vasas időkérésre, ami után Horváth Réka találatával mi is betaláltunk. Centerünk védekezésben is megvillant, egy blokkot követően abban bízhattunk, hogy ha döcögős is volt a kezdés, de megindul a szekerünk. Nem így történt, továbbra is pontatlanságok és hibák tarkították a játékunkat, öt perc után pedig már tíz pontos volt a különbség (2-12). Mezőnyből (1/9) és büntetőből (0/4) is gyengén kezdtünk, míg a túloldalon Mogyoródi egy sikeres triplát követően már tíz pontnál járt. Angyal Viki két sikeres büntetője sem tudta megszakítani a DVTK rohamát, a vendégek vezére megállíthatatlannak bizonyult a találkozó elején (4-19). Farkas Fanni kénytelen volt második idejét is kikérni, de a játék képe ezután sem változott. Horváth Réka szerzett két értékes pontot, az ő játéka és magasságbeli fölénye lehetett volna a válasz Mogyoródi remek teljesítményére, de a társak nem igazán találták meg centerünket. Ezzel szemben ellenfelünknek szinte minden összejött, 9-26-os állással zárult az első negyed.

Nem lehetett egyszerű lelket önteni lányainkba, valami mégis megváltozott a folytatásban. Éber Janka találatával ébredtünk fel, majd ismét ő támadta a gyűrűt, ezúttal kevesebb sikerrel. Hamar összegyűlt a DVTK-nak az öt csapathiba, Mayr Janának volt ebben nagy szerepe, aki két faultot is kiharcolt rövid idő alatt. Sajnos nem tudtunk élni a kapott lehetőséggel, büntetőszázalékunk még mindig csak 6/16 volt. Nedu Natasa és Éber Janka dupláival sikerült tíz pontra zárkóznunk, így ezúttal a diósgyőriek kértek időt. A kezdeti remek játékot követően szemmel láthatóan visszaesett a vendégek teljesítménye, Mogyoródi nélkül nem működött a csapat. Megéreztük ezt mi is, Kövesdi Lujzi labdaszerzéséből Käfer Jáminak ütöttek oda a vendégek, de csak az egyik büntető ért célba. Nem sokkal később Jázmin egy hárompontossal jelenkezett, 22-28-ra módosítva az eredményt. A teljes tanácstalanság ezúttal a DVTK-nál volt tapasztalható, lányaink támadásban és védekezésben is határozottan feljavultak. Kövesdi Lujzi melózott ismét nagyot hátul, két sikeres büntető volt a jutalma a harcias lepattanózásnak. Hosszú idő után Merkel révén a vendégek is betaláltak, Kövesdi azonban újra a vonal mögé állhatott és ezúttal sem hibázott. Négy pontra zárkóztunk a félidőre, ami az első negyed tudatában fantasztikus teljesítménynek számít. Mogyoródi 21 dobott pontja tűnt ki a statisztikából húsz perc játékot követően, az ő játékára kellett megtalálnunk az ellenszert a szünetben.

Mogyoródi triplával kezdődött a harmadik negyed, Éber Janka tudott válaszolni egy duplával, ráadásul pont a vendégek legjobbját verte meg a palánk alatt. Merkel kettő plusz egy akciójával ismét elhúzott ellenfelünk, de Käfer Jámi szép megmozdulását követően megállítottuk a különbség növekedését. Kövesdi és Käfer játékát dicsérhettük a negyed első felében, előbbi remek védekezéssel, utóbbi egy újabb duplával, majd egy blokkal szállt be a közösbe. Négy pontra zárkóztunk, eljött tehát a pillanat, hogy időt kérjen a Diósgyőr. Sikerült kivédekeznünk az ellenfél támadását, majd Éber Janka értékesített egy büntetőt, ez után azonban jött egy rövidzárlat, ami lelkileg nagyon sokba került. Mogyoródi hárompontosát követően rosszul dobtuk be a labdát, Onder pedig köszönte szépen, élt a lehetőséggel. Néhány másodperccel korábban még karnyújtásnyira volt az egyenlítés, ehelyett újra tíz pontra nőtt a hátrányunk. Nem lehetett könnyű gatyába rázni lányainkat az időkérést követően, ám Horváth Réka egy támadólepattanót követően mégis eredményes tudott lenni. A folytatásban nem a leglátványosabb periódust láthattuk, mindkét oldalon hiba hibát követett. Merkel harcolt ki egy sportszerűtlen faultot Käferen, a két büntető azonban kimaradt és a folytatásban sem sikerült pontot szerezni (38-45).

Minkét együttes eladott labdával kezdte a hajrát, majd egy újabb Vasas hibából Mogyoródi dobhatott könnyű ziccert. Horváth Réka kettő plusz egy akciójára Ocsenás válaszolt ugyan annyi ponttal, nem sikerült tehát meglepni az ellenfelet a negyed elején. Bogyó Laura harcolt ki egy faultot, a büntetők azonban kimaradtak. A túloldalon Mogyoródi maradt őrizetlenül, aki egy könnyű ziccerrel kényszerítette időkérésre Farkas Fannit. Két eladott labdával tértünk vissza a pályára, szemmel láthatóan fáradtak lányaink a több napos harc végére. Käfer Jámi gyűri be nagy nehezen a labdát a gyűrűbe, majd egy szép Varga Sári – Horváth Réka összjátékból született Vasas kosár. Varkoly két büntetővel válaszolt a DVTK részéről, a különbség tehát nem, az idő viszont nagyon fogyott. A labdásra gyakorolt nyomás továbbra is eladott labdákat eredményezett, így hiába volt meg lányainkban az akarat, sajnos sok volt a hiba. Három perccel a vége előtt jött el az utolsó hazai időkérés, ami után Horváth Réka értékesített egy távoli duplát, diósgyőri részről azonban ismét Varkoly volt az, aki nem hagyta csökkenni a különbséget. Változatos és hullámzó mérkőzésen tudott nyerni 49-62-ra a DVTK Akadémia/A, amivel megszerezték a bajnoki bronzérmet. Farkas Fanni tanítványai a lefújást követően természetesen szomorúak voltak, ám az elmúlt napokban mindent megtettek, hogy éremmel zárják a hétvégét.

Vasas Akadémia/A – DVTK Akadémia/A 49-62 (9-26, 19-6, 10-13, 11-17)

Fotó: BEAC