A Nemzeti Leány Serdülő Döntő elődöntőjében lányaink az egész szezon során kimagasló teljesítményt nyújtó UNI Győr NKA/A ellen mérkőztek meg. Nagy csatát láthattunk a pályán, a lefújást követően ellenfelünk örülhetett, amely 63-53-as eredménnyel jutott a döntőbe. Farkas Fanni együttese holnap a bronzéremért folytatja.

Angyal Viki kosarával kezdődött a találkozó, a csapatok hamar üzemi hőmérsékletre melegedtek, de a tét rányomta a bélyegét az első percekre. Mindkét fél hibákkal, kapkodva játszott, sikeres dobásból pedig nem láthattunk túl sokat. Három perc kellett az első győri kosárhoz, amire Varga Sári válaszolt a túloldalon. Büntetőkkel egyenlített ki ellenfelünk, majd Gaál vezérletével kezébe vette az irányítást a hazai együttes. Nem alakult ki azonban számottevő különbség, mivel a büntetők értékesítésével meggyűlt a baja a Győrnek. Gaál jelentette a különbséget a két csapat között, két egymásutáni duplájának köszönhetően 10-4-re módosult az eredmény. Időt kért Farkas Fanni, meg kellett egy kicsit nyugtatni lányainkat, hiszen a helyzeteink meg voltak. Angyal Viki révén zárkóztunk, támadásban láthatóan elindultunk a jó úton, de még mindig voltak hibák a labdafelhozatalnál. Egy ilyen hibából dobhatott viszonylag könnyű kosarat Gaál, ám Horváth Réka büntetőivel zárkózni tudtunk. 13-9 állt az eredményjelzőn az első negyedet követően, ahol a Győr 3/12 büntetőszázalékkal állt. Akaraterőnk a helyén volt, becsülettel küzdöttünk, de sok pontatlanság volt a játékunkban.

Éber Janka labdaszerzésével és ziccerével vágtunk neki a második negyednek, majd Käfer Jázmin állhatott a büntetővonal mögé. Nováky tudott válaszolni egy duplával, Käfer játéka azonban nagyot lendített támadásainkon. A másik oldalon a kizárás és lepattanózás nem ment hibátlanul, több alkalommal adtunk második esélyt az ellenfélnek. Fodróczi találatával 20-15-re módosult az eredmény, Éber Jankát azonban csak szabálytalanul tudták megállítani, a büntetők pedig a gyűrűbe estek. Három és fél perc alatt gyűlt össze a Győrnek az öt csapat fault, akiknél némi tanácstalanság és a kreativitás hiánya volt tapasztalható. 20-19-nél kértek időt a hazaiak, Käfer duplájára pedig azonnal választ kaptunk, így nem örülhettünk sokáig a vezetésnek. Védekezésben továbbra is voltak rövidzárlatok, három alkalommal is próbálkozhatott a Győr egy támadáson belül, de szerencsére megúsztuk az esetet kapott kosár nélkül. Käfer Jázmin büntetőivel újra nálunk volt az előny, ami ezúttal sem tartott sokáig. Németh és Nováky vezérletével 28-23-ra módosult az eredmény, amin még a félidő előtt Éber Janka tudott javítani egy szép egyéni akcióval. 28-25-ös állásnál mehettek pihenni a csapatok és kijelenthetjük, hogy a hullámvölgyek ellenére nagyon jó félidőt zártunk.

Kövesdi Lujzi ladbaszerzésével kezdődött a harmadik negyed, ám sajnos nem sikerült pontokra váltanunk az akciót. A faultproblémák miatt az első negyedben keveset játszó Horváth Réka szinte azonnal megkapta harmadik személyi hibáját, így újra a kispadra kényszerült. Az ő játéka láthatóan hiányzott a társaknak. Gaál indulhatott a túloldalon egy eladott labdából, továbbra is hatalmas küzdelem volt a pályán. Jakó-Szalai Zita egyéni akcióját tapsolták meg a társak, ám Gaál ezúttal is válaszolni tudott a Vasas támadására. Egy szépen végigvezetett akciót követően Mayr Jana volt eredményes, sajnos az ilyen játékból volt kevés, ezt váltotta fel a kapkodás és a hibák. Csapatunk edzője megkockáztatta Horváth Réka visszaállítását, aki egy remek labdaszerzéssel hálálta meg a bizalmat. Kövesdi Lujzi dobhatott könnyű kosarat, de a következő akciónál centerünk blokkját szabálytalannak ítélték a játékvezetők, Réka tehát immár négy személyi hibával ült a kispadra. Éber Janka agresszív betörését követően négy pontra zárkóztunk, majd Mayr Jana büntetőit követően 38-36-ra módosult az eredmény. Kövesdi Lujzit dicsérhettük védekezésben, harciassága egy faultot eredményezett az ellenfélnél, majd Bogyó Laura állhatott a büntetővonalra. Lányaink is megérezték, hogy van esélyünk megnyerni a találkozót, és hatalmas szívvel mentek előre. Éber Janka duplájával átvettük a vezetést, amire azonnali időkérés volt a válasz a győriektől. Megrázta magát ellenfelünk, Gaál hárompontosát követően Németh dobott egy duplát, amivel hirtelen négy pontos hátrányba kerültünk (43-39). Kövesdi Lujzi betörése nem ért faultot a játékvezetők szerint, pedig a kontaktot követően játékosunk a földön maradt. Helyette rendezetlen védelem ellen indulhatott meg a Győr, Németh pedig ki is használta a kapott lehetőséget. Hullámvölgybe kerültünk a negyed utolsó perceiben, újra gondunk akadt a kizárással és a lepattanózással. 51-41-re húzott el ellenfelünk a hajrára kanyarodva, a kétszámjegyű különbség azonban keményebb védekezéssel elkerülhető lett volna.

Gaál dobhatott tisztán a folytatásban, így a Győr kezdte meg a negyedik negyedet, Horváth Réka pedig hiába futott előre, előbb nem vették észre a társak, majd a következő támadásnál későn kapott labdát. A túloldalon Gaál nem látott más forgatókönyvet, csak győri továbbjutást. 55-41-re módosította az eredményt, amin Käfer tudott javítani előbb büntetőből, majd egyéni akcióból. Hatalmasat küzdöttek lányaink, túlzás nélkül csúsztak-másztak a pályán, Kövesdi Lujzi asszisztjából pedig Käfer Jázmin tudott eredményes lenni. Tíz pont alá zárkóztunk, majd Käfer és Horváth Réka találataival 59-52 állt az eredményjelzőn. A hajrában a Vasas kispadja kapott technikai figyelmeztetést reklamálásért, amiért egy észrevétlen szabálytalanságot vitattak. Az utolsó percekben szinte semmi sem akart összejönni lányainknak, akik minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne a Győr örüljön a lefújást követően. Ez sajnos nem sikerült, 63-53-as eredménnyel zárult a találkozó, így az UNI Győr NKA/A jutott tovább a döntőbe. Farkas Fanni tanítványai a bronzéremért lépnek pályára holnap, minden szurkolót szeretettel várunk a Gabányiba!

UNI Győr NKA/A – Vasas Akadémia/A 63-53 (13-9, 15-16, 23-16, 12-12)