Kemény fővárosi küzdelmet hozott a Nemzeti Leány Kadett Bajnokság „A” Döntőjének második elődöntője. Nenad Markovic tanítványai közel jártak, hogy holnap a bajnoki címért léphessenek pályára, a BEAC-Újbuda KA/A azonban meg tudta tartani előnyét a végjátékban, így a bronzérem lesz a tét a Vasas Akadémia számára.

Elődöntőhöz méltó ritmusban kezdődött a találkozó, mindkét csapat hozta a tőle várható agressziót védekezésben, Bori Liza találta meg először a rést a BEAC pajzsán Dévai Blanka támadólepattanóját követően. A mérkőzés tétje mindkét csapat vállát nyomta, apróbb hibákat már az első percekben is láthattunk, de Kárpáthegyi Léda büntetőivel növelni tudtuk előnyünket. Pontszerzés tekintetében nem tudott beleszólni a meccsbe a BEAC, Tatai vállalkozó szelleme nem bizonyult jó döntésnek ellenfelünknél. Mayr Lara harcolt ki újabb faultot és állhatott a büntetővonal mögé, a két kísérletből azonban csak egy ért célt. Két újbudai játékosnak már az első negyedben meggyűlt a baja faultokkal, de ami ennél is fájóbb volt a hazai csapatnál az, hogy még mindig nem találtak gyűrűbe. Kárpáthegyi Léda büntetőit követően Gréts volt az első BEAC játékos, aki pontot tudott szerezni, öt perc játékot követően 2-6-ra módosult az eredmény. Dobószázalékban mindkét együttes teljesítménye elmaradt a vártnál, de ha a ziccereket nem is, legalább a büntetőket nagyrészt értékesíteni tudtuk. Barna kettő plusz egy akciójával zárkózott a BEAC, majd Dinnyés duplájával a vezetést is átvette a negyed hajrájában. Dévai Blanka kapott erőre az utolsó percekre, egy remek hárompontost követően büntetőkből is eredményes tudott lenni, amivel visszakerült a Vasashoz a vezetés.

Bugovics kihagyott hárompontosát követően Török helyezkedett jól, és Kárpáthegyi Léda büntetői sem akadályozták meg ellenfelünket, hogy egyenlíteni tudjon. Dinnyésnek járt a taps a hazai kispadról, aki egy kettő plusz egy akcióval 15-15-re módosította az eredményt. Továbbra is gondjaink akadtak a befejezéssel, kevés volt a labda nélküli mozgás, így nem tudtuk megbontani ellenfelünk védelmét. Részben a magas ritmus miatt, részben a sok fault miatt mindkét csapat bő rotációval játszott, aminek köszönhetően egy pillanatra sem lehetett hátradőlni. Bori Liza mentette meg az akciónkat és dobhatott két büntetőt, de csak egy esett be a gyűrűbe. Gréts egy gyors ziccerrel válaszolt, de néhány másodperccel később az egész Vasas kispad felugrott, miután Kárpáthegyi Léda egy fontos triplát értékesített (17-19). Kétpontos hátrányát szinte azonnal ledolgozta a BEAC, Nenad Markovic pedig időt kért, hogy finomítson a taktikán. Leginkább a bejezéseket kellett átbeszélni, mivel a betöréseket sokszor nem sikerült pontokra váltanunk. Továbbra is küzdős, sokszor szabálytalan védekezést láthattunk mindkét oldalon. Bugovics kettő plusz egyével fordított ellenfelünk, javítani tudott a kezdeti rossz büntetőzésen. Csercsa Eszter a sarokból dobott egy duplát, majd Mayr Lara indult el tranzícióból, a ziccernél ellenfélbe ütközött, de a játékvezetők ezúttal nem láttak szabálytalanságot. Nem úgy, mint Galavits Lilinél, ami után Gréts hárompontosával 26-21-re elhúzott a BEAC. Tóth Frotti zárkóztatta csapatunkat egy ügyes betörésből, majd a labdát is sikerült megszereznünk, de a rendezetlen védelem elleni támadást nem sikerült kihasználnunk. Az utolsó másodpercekben Gréts maradt üresen, aki egy újabb triplával beállította a félidei eredményt, hét pontos hátrányból várhattuk a folytatást.

Eladott labdával kezdtük a harmadik negyedet, de nem használta ki a lehetőséget ellenfelünk. Bori Liza szép egyéni akciójával zárkóztunk, Dévai Blanka azonban negyedik személyi hibáját is beütötte, amivel a kispadra kényszerült egyik meghatározó játékosunk. Andrási duplájára Tóth Frotti válaszolt egy hárompontossal, majd sikerült megszereznünk a labdát, de Bori Liza ziccere kiszédült a gyűrűből. Dinnyés büntetőit követően a Vasas támadása ismét Bori Lizára jött ki, aki ezúttal nem hibázott. Mayr lara nem volt ma a játékvezetők kedvence, hiába szerezte meg játékosunk a labdát, a rávetődő ellenfél az ítélet szerint szabályosan ragadta meg a labdát, feldobást jeleztek a bírók. Ellenfelünk hozhatta a labdát, amit egy remek védekezéssel sikerült megszereznünk. Mayr Lara ezúttal nem bízta a véletlenre, betörésével egyenesen a gyűrűig repült és zárkóztatta csapatunkat két pontra. A két fél küzdeni akarása nem lankadt, Kárpáthegyi Léda szemfüles labdaszerzését követően támadhatta centerünk a gyűrűt, azonban Bugovics odaütött centerünknek. A két büntetőből egyet tudtunk értékesíteni, majd két lehetőségünk is volt a fordításra. Előbb Galavits Lili ziccerénél csorgott ki a labda a gyűrűből, majd Bori Liza emberrel a hátán talált be a gyűrű alól, de ziccerét visszafújták a játékvezetők lépéshiba miatt. Hazai időkérést követően Gréts értékesített két büntetőt, az alapvonali bedobást pedig nem sikerült a legjobban bedobnunk. Galavits Lili elől halászták el a labdát, aki odaütött ellenfelének, sportszerűtlen hiba lett belőle. Öt pontra elhúzott ellenfelünk, bár a statisztika szerint csak négy pont volt a különbség. Tóth Frotti büntetőivel tudtunk zárkózni, így a végjátékra továbbra is nyitott volt a mérkőzés (38-35).

Ismét Vasas eladott labdával kezdődött a játékrész, de a negyed első pontjait így is Tóth Frotti nevéhez írták, aki saját dobása után szerzett lepattanót és tette vissza a labdát. Kárpáthegyi Léda megint labdát tudott szerezni, és ezúttal könnyű ziccert dobhatott, a Vasas pedig gyorsan átvette a vezetést. Bugovics gondoskodott arról, hogy ne tartson sokáig az örömünk, ráadásul Mayr Lara védekezését szabálytalannak látták a játékvezetők, aki negyedik személyi hibáját gyűjtötte be ezzel. Hullámvölgybe kerültünk, és a fordítás helyett öt pontos hátrányra tettünk szert. Kárpáthegyi Léda látványos passzából Csercsa Eszter került helyzetbe, akit csak szabálytalanul tudott megállítani az ellenfél. Két büntető lett az eredménye, amit be is tudtunk dobni. Sikerült kivédekeznünk a BEAC következő támadását, Pácza Blanka remek betörésével pedig újra egy pontra zárkóztunk. A fordítás ezúttal is elmaradt, helyette 48-43-ra húzott el a hazai csapat. Három perc maradt a mérkőzésből, így Nenad Markovic-nak időt kellett kérnie. Nagy nehezen sikerült betuszkolnunk a labdát a gyűrűbe, két támadólepattanó és Horváth Réka duplája kellett hozzá. Kétszer is sikerült kivédekeznünk az ellenfél támadását Dévai Blanka jóvoltából pedig ismét egy pont volt a különbség a két csapat között. Kezdett megjönni az önbizalmunk, de Bugovics hárompontosa után megint futnunk kellett az eredmény után. Mayr Lara vezette rá ellenfelére a labdát, a játékvezetők szerint azonban nem történt szabálytalanság. 16 másodperc maradt a mérkőzésből, ám az időkérést követően nem tudtuk bedobni a labdát, a BEAC pedig lepörgette a hátralévő időt. Küzdelmes mérkőzésen maradtunk alul, és küzdhetünk meg az NKA Pécs/A-val a bronzéremért, míg a BEAC-Újbuda KA/A a Csata DSE/A-val a bajnoki címért lép pályára holnap.

BEAC Újbuda KA/A – Vasas Akadémia/A 51-47 (10-13, 20-11, 8-12, 13-12)

Fotó: TARR KSC Szekszárd