A szombati, Sopron elleni bajnoki rajt előtt a Vasas SC készített interjút felnőtt csapatunk vezetőedzőjével, Milos Pavloviccsal. A szerb szakember agresszív és modern kosárlabdát szeretne játszani az új idényben.

Hogyan értékeli az első közös évet?

Való igaz, mind egyénileg, mind a közösség szempontjából nagyon jó idényt zártunk. Bravúros hatodik helyen végeztünk a bajnokság legfiatalabb átlagéletkorú együtteseként, egyetlen idegenlégiós segítségével. Ezek nagyon fontos tények. Ám én olyan ember vagyok, aki inkább a jövő felé tekint, a múlttal kevésbé szeretek foglalkozni. A tanulságot mindenesetre le kell vonni, ami számunkra az, hogy tovább kell dolgozni. Pontosabban az eddigieknél is többet kell dolgoznunk. A fejlődésnek ugyanis ez az egyetlen lehetséges útja.

Az új idény alapja pedig a nyári felkészülés. Hogy sikerültek az előkészületek?

Sajnos nem lehetek maradéktalanul elégedett. A nemzeti együttesekből több játékosunk is sérülten tért vissza. Éppen ezért a felépülésre gyakorlatilag több időt kellett fordítanunk, mint magára a felkészülésre. Ráadásul épp a legfontosabb pillanatban, két legtapasztaltabb játékosunk, Papp Klaudia és Bach Boglárka Párizsba utazott a 3×3-as Európa-bajnokságra. Utóbbinak a francia fővárosban kiment a bokája, amiből ugyan nem lett komolyabb probléma, de azért pihentetnie kellett. Igazoltunk egy amerikai játékost, akit végül egészségügyi problémái miatt nem tudtunk megtartani. Így sem a gyakorlásokra, sem a meccsekre nem állt rendelkezésünkre elegendő számú játékos.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján miben változtatott?

Nagyon fontos dolognak tartom, hogy ne a múltban éljünk. Természetes, hogy most mindenki a tavalyi sikerekről beszél, de az már mögöttünk van, az előttünk álló szezonra kell koncentrálnunk. Egy csapat vagyunk, s ennek szellemében kell a folyamatos fejlődésre összpontosítanunk. Egyénileg és a közösség szempontjából egyaránt. Szeretném, ha a játékosaim megmutatnák, mennyire vágynak a fejlődésre, és ehhez arra is képesek, hogy nap mint nap túllépjenek önmagukon. A tavalyi szezonhoz képest egy évvel idősebbek vagyunk, ami remélem azt is jelenti, hogy tapasztaltabbak lettünk.

Milyen hangulat uralkodik most a csapaton belül?

Ezen a téren szerencsére minden a legnagyobb rendben van. Persze sokat dolgoztunk azért, hogy ez így legyen, de hát ez egy nagyon fontos kérdés. Enélkül semmi más nem menne. A megalapozott szakmai munkához elengedhetetlen a pozitív, egymást segítő, összetartó légkör.

Milyen stílust tervez az új idényre?

Mindig a csapatot alkotó játékosok személyiségéhez és adottságaihoz alakítom a játékstílust. Most is alaposan kielemeztem a lehetőségeinket. Agresszív és modern kosárlabdát akarunk játszani, a védekezésben és a támadásban egyaránt.

Az új játékosok megtalálták a helyüket?

Miután az amerikai légiós nem vált be, gyakorlatilag csak Pusztai Petra számít újnak. De ő sem igazán, hiszen Vasas-nevelés, aki most visszatért Pasarétre, így a beilleszkedése is gyors volt. Tőle nagyon sokat várok, új energiákat hozott, miközben már tapasztalt kosárlabdázónak számít. A tavalyi juniorcsapatból Dúl Terka kapott szerződést, akiben sok lehetőséget látunk, de még bőven van mit tanulnia. A kerettel dolgozhat Siklós Dorka is, aki az U18-as válogatottal való felkészülést követően csatlakozott a csapathoz. De még így is vannak posztok, amelyekre erősítenünk kellene, ezért naponta figyeljük a játékospiacot.

Milyen számszerű eredményt vár az új idényben?

Nem szeretek jósolgatni. Kizárólag a kemény munkában és az elkötelezettségben hiszek. A magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy a lehető legjobb környezetet és feltételeket biztosítsam a játékosaim számára. Ám a motiváció, a többre vágyás és a siker iránti éhség már az ő felelősségük. Amikor ez a két oldal találkozik, akkor mindenre képesek vagyunk. Én azt várom, hogy napról napra küzdve, egyénileg és a csapat szintjén is egre jobbak legyünk.

Milyen tapasztalatokat szerzett a felkészülési mérkőzések során?

Miután egyszer sem tudtunk komplett együttessel pályára lépni, sajnos nem tudtunk reális képet kapni. Voltak jó pillanatok, de akadtak rosszak is. Ezért nem tehetünk mást, a saját taktikánkra és fejlődésünkre kell koncentrálnunk, az eredmények pedig jönni fognak.

Az első bajnoki mérkőzésen a bajnokcsapatot fogadják.

Így van. Abban bízom, hogy felvesszük a versenyt a soproniakkal és kemény játékot mutatunk ellenük. Nem szabad, hogy teherként éljük meg ezt a meccset. Egyébként sem választhatjuk meg, mikor, ki ellen játszunk, s ez engem személy szerint egyáltalán nem zavar. Arra kell figyelnünk, ami rajtunk múlik. Minden áldott nap a saját szellemiségünk által vezérelve kell pályára lépnünk. Ez pedig a következő: játssz keményen, add a tőled telhető legjobbat, harcolj!

Fotók: Vasas Attila

Forrás: Vasas SC