Óriási csatában nyerte meg a Vasas Akadémia a TFSE-MTK elleni mérkőzést. Sok hibával játszott mindkét csapat, de a mi lányaink voltak azok, akik jobban akarták a győzelmet. Tíz pont fölött is vezettünk a mérkőzés során, a vége azonban nagyon izgalmasra sikerült. Milos Pavlovic tanítványai végül 53-49-re nyertek, amivel megszerezték zsinórban a negyedik győzelmüket.

A feldobásnál Schaquilla Nunn szerezte meg a Vasasnak a labdát, aki az első támadásnál második esélyből tudott eredményes lenni, ráadásul centerünket csak szabálytalanul tudták megállítani. Három pontot ért a kísérlet, amire Manis válaszolt a túloldalon egy kettessel. A vendégek egyik alapembere, Hegedűs bő egy perc alatt két faultot ütött, ezért korai cserére kényszerült a TFSE. Dúl Panka triplájával vette át a vezetést ellenfelünk, már a találkozó elején nagy iramot diktáltak a csapatok. Kapkodni kezdtek lányaink, ezért Milos Pavlovic az oldalvonal mellől türelemre intett. Pontatlanok voltak a dobásaink, azonban sorra meg tudtuk szerezni a lepattanót. Így tett Madár Eszti is, aki ziccere mellett egy büntetőt is értékesíteni tudott. Katrina Pardee agresszív betöréséből is pontok születtek, amire a negyed felénél a vendégek időkéréssel reagáltak. Papp Dia is bejelentkezett, látványos betörését egy nehéz ziccer kísérte, de a labda szerencsésen célt ért. Tóth Orsi rövid idő alatt második és harmadik személyi hibáját is beütötte, amivel sajnos a kispadra kényszerült. Dúl Terka büntetőjével egyenlíteni tudott a TFSE, majd kicsivel a negyed vége előtt Dúl Panka jóvoltából át is vette a vezetést ellenfelünk.

Meglehetősen kevés pont született az első játékrészben, ami leginkább egyéni hibáknak volt köszönhető mindkét oldalon, valószínűleg ezek kijavításáról beszéltek a csapatok a rövid szünet alatt. Ismét a Dúl testvérek egyike állhatott a büntető mögé, ám Papp Dia és Smailbegovic Nadia dupláival át tudtuk venni a vezetést. Schaquilla Nunn nagy kedvvel játszott, sok csatát tudott nyerni mindkét palánk alatt, a második negyed közepén határozottan ő volt a legjobb játékos a pályán. Hegedűs és Marshall is beütötte harmadik faultját, így a TFSE-nek egy időkéréssel egybekötve át kellett beszélnie a folytatást. Tartani tudtuk az előnyt, de a találkozó rendkívül szoros volt és bizonyára tartogatott még izgalmat. Bár Dúl Panka újra büntetőkhöz jutott, nem tudtak egyenlíteni a vendégek, azonban Theodoreán büntetői már nem tévesztettek célt. Hátrányba kerültünk, Milos Pavlovic pedig úgy döntött, hogy kupaktanácsra hívja lányait. Zónára váltottak a vendégek, ezért ritmust kellett váltanunk. Schaquilla Nunn lepattanóját követően Szerencsés Tamihoz került a labda, aki szép ziccert dobott a rendezetlen védelem ellen. Az első félidő egy véleményes szituációval zárult, Salamon Zsófit látták szabálytalannal a játékvezetők, azonban Németh nem tudott eredményes lenni a büntetővonal mögül, így 26-22-es Vasas vezetéssel mehettek pihenni a csapatok.

Továbbra is feszült volt a hangulat a pályán, mindkét csapat nagyon akarta ezt a győzelmet. Schaquilla Nunn büntetőivel tudtunk távolodni a harmadik negyed elején, Marshall azonban a szoros védekezés ellenére is kosarat szerzett a túloldalon. Egyéni hibákból akadt néhány fordulást követően is, a játékrész első felében azonban tartani tudtuk az előnyt. Budácsik Dorka szép betörését a hazai közönség hangos tapssal hálálta meg, centerünk ráadásul a következő támadásban kiharcolta Manis harmadik faultját és dobhatott kettőt. Vendég időkérés szakította félbe a játékot, Budácsik Dorka azonban nem hibázott. Smailbegovic Nadia gyönyörű középtávolijával tíz pontra nőt az előnyünk négy perccel a negyed vége előtt. Marshall és Hegedűs találataival zárkózni tudtak a vendégek, de centereinknek köszönhetően közelebb már nem engedtük az ellenfelet. Zónára váltott a TFSE-MTK, távoli dobásaink pedig nem sültek. Ennek ellenére Katrina Pardee amikor kellett, betalált. Az ő triplája zárta a negyedet, amivel öt pontra növeltük a különbséget.

Milos Pavlovic kitartóan türelemre és nyugalomra utasította csapatát a kispadról, okosan kellett gazdálkodnunk előnyünkkel. Hosszú pihenőt követően Tóth Orsi visszakerült a pályára és rögtön be is talált. Vezetőedzőnk cserékkel igyekezett frissen tartani lányait, folyamatosan érkezett új ember a pályára. Nagy izgalmakat tartogatott a hajrá, Dúl Panka büntetőivel öt pontra csökkent a különbség, Madár Eszti azonban jól megtörte az ellenfél zónáját és a büntetővonal környékéről értékesíteni tudott egy duplát. Marshall közelijére Papp Dia szinte azonnal válaszolni tudott, így négy perccel a vége előtt 52-45-ös állásnál nem jöhetett más, mint vendég időkérés. Manis hárompontosa feltüzelte a TFSE játékosait, akik harcba indultak a győzelemért. Tóth Orsi blokkját szabálytalannak látták a játékvezetők, a hazai kispad heves reklamálása ráadásul egy technikait is ért. Dúl egyet bedobott, Theodoreán azonban mindkettőt kihagyta, így három pont előnyünk maradt. Parázs hangulat alakult ki a pályán és a lelátón is, 50 másodperccel a vége előtt Tóth Orsi jutott két büntetőhöz, sajnos mindkettő kimaradt, de Madár Eszti megszerezte a lepattanót. Az agresszió talán már a sportszerűség határát is súrolta, a TFSE azonban megszerezte a labdát 34 másodperccel a dudaszó előtt. Nem született a folytatásban vendég kosár, lányaink tehát zsinórban negyedik győzelmüket is megszerezték.

Nagyon nehéz mérkőzésre számítottam, hiszen a szünet miatt bizonyos volt, hogy valamilyen szinten ki fogunk esni a ritmusból. Az is biztos, hogy a TFSE egy nagyon kemény ellenfél, amely a pálya egész területén nyomást gyakorol ellenfelére. Annak ellenére, hogy volt némi változás ellenfelünk keretében tudtuk, hogy a palánk alatt lehet esélyünk és a centereknek kell főszerepet vállalniuk. Ez sikerült, de sajnos a kinti dobások nem jöttek, ami részben a TFSE jó védekezésének, részben türelmetlen játékunknak volt köszönhető. Összességében elégedettnek kell lennem, hiszen egy nehéz meccset nyertünk. Gratulálok a csapatomnak, nagyon nagyot küzdöttünk, de gratulálok az ellenfélnek is. Úgy gondolom, ez egy sokkal jobb csapat annál, amit a tabella mutat – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – TFSE-MTK 53-49 (10-11, 16-11, 18-17, 9-10)

Fotó: Balogh Dávid