A Nemzeti Leány Junior Bajnokság döntőjének záró napján a Vasas Akadémia/A a Zsíros Akadémia Kőbányával küzdött meg az 5. helyért. Nagy lendülettel játszottak lányaink, így már a második negyed végére eldőlt a találkozó, ami végül 48-88-as eredménnyel zárult.

Kőbányai duplával kezdődött a találkozó, majd Czirkos Panka kapott remek labdát alatt, szinte azonnal egyenlítettünk. Igor Skocovski tanítványai az első pillanattól kezdve jó ritmusban, agresszívan játszottak. Egy labdaszerzésből Szoboszlai Laura indulhatott meg, a helyzet azonban kimaradt, de Kendelényi Luca szerezte meg a lepattanót, akit csak faulttal tudott megállítani az ellenfél. Sikerült értékesíteni a két büntetőt, majd a letámadás újabb szerzett labdát eredményezett. Ezúttal Czirkos Pankát dicsérhettük, aki kosárral zárta az akciót. Védekezésben nagyon oda tették magukat a lányok, komoly zavart tudtunk okozni, ám az indításokat nem minden esetben sikerült kihasználni. Előnyünk növelése helyett zárkózni tudott a Kőbánya sőt, 6-6-nál döntetlenre javított ellenfelünk. László Réka értékesített egy nehéz, alapvonali középtávolit, majd az eladott labdát visszaszerzi Szoboszlai Laura és jól indítja Subotic Milkát (6-10). Támadásban továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után a helyzetkihasználás, de ami elől nem jött össze, azt hátul kompenzáltuk. László Réka is remekül vette ki a részét a védelemből, megint labdát tudtunk szerezni és büntetőkkel távolodtunk. Gyorsindításból nem, második esélyből azonban tudtak pontok születni. Vígh Eszter szerzett labdájából sem tudtunk gyors kosarat szerezni, helyette Fodor zárkóztatta a Kőbányát (11-14). A negyed utolsó találatát Czirkos Panka jegyezte, ezzel öt pontos Vasas vezetéssel várhattuk a folytatást (13-18). Tizenhárom eladott labdája volt az első tíz percben ellenfelünknek, ez alapján a különbség jóval nagyobb is lehetett volna.

Újabb ajtó-ablak ziccer marad ki nálunk, de ismét sikerült megakasztani a Zsíros támadását egy labdaszerzéssel, Szoboszlai Laura pedig nem hibázott ezúttal. 1-3-1 zónára váltott ellenfelünk, ami az elején hatékonynak tűnik, nem találtuk elsőre a rést a pajzson. Igor Skocovski időkérését követően Czirkos Panka ziccerével játszottuk ki a zónát, majd Kendelényi Luca lett a megoldás a védelem bontására. Előbb Subotic Milkának osztotta tovább a labdát, aki egy triplával hálálta meg a passzt, majd centerünk egyedül igyekezett befejezni az akciót, amit csak fault árán tudott megállítani az ellenfél. Védelmünk továbbra is remekül működik, nem hagyunk könnyű kosarat a Kőbányának, Subotic Milka pedig sebességből bontotta meg többször az 1-3-1 zónát. Bodnár szép passzából Kemény ziccerével zárkóznak a hazaiak, ám Czirkos Panka szinte azonnal egy triplával válaszol a kísérletre. Bodnár vette vállára a Kőbányát, több jó megmozdulása is volt, ám a negyed Vágó Lili hárompontosával zárult, a Vasas pedig magabiztos különbséget alakított ki (24-42). Czirkos Panka vezette a félidőben a pontszerzők tabelláját 14 egységgel, a második helyen Subotic Milka állt 12/6-tal.

Mérsékeltebb tempóban jöttek vissza a csapatok a pályára, Szeles palánk alatti csele és találata nyitotta a harmadik negyedet. Czirkos Pankát dicsérhettük a következő Vasas támadásnál, de Pásztor vezérletével a Kőbánya igyekezett kézbe venni az irányítást. Subotic Milka vetett véget a Zsíros Akadémia fellángolásának, előbb egy kiharcolt faultból szerzett büntetővel, majd egy távoli hárompontossal. Zsinórban két szerzett labdánk is volt, ám egyiket sem sikerült gyors kosárral zárni, mivel az utolsó passz nem volt elég pontos. Szoboszlai Laura rendkívül hasznosan játszott az egész találkozó során, az ő ziccerével tudtunk távolodni a negyed felénél. Statikussá vált a meccs, nem járt olyan gyorsan a labda, mint az első két negyedben, a Vasast Szoboszlai Laura igyekezett felpörgetni. Két faultot is kiharcolt irányítónk, majd Czirkos Panka indult László Réka blokkjából, az akciót Vígh Eszter fejezte be egy könnyű zicerrel. Szeles hárompontosát követően (31-59), újra zónára váltott a Kőbánya, amivel 20 pontra sikerült zárkózniuk. Az utolsó percben Kendelényi Luca talált be a palánk alól, majd Zwick dupláját Vígh Eszter büntetői követték, amivel minimálisan, de húsz fölött tartottuk a különbséget (40-61).

Czirkos Panka hárompontosával kezdődött meg az utolsó játékrész, védelmünk pedig továbbra is jól teljesít. A fáradtság jelei kezdtek előjönni a Zsíros Akadémián, amely 2-3 zónára váltott a végjátékban. Czirkos ezúttal egy duplával jelentkezett, kiválóan mozgattuk az ellenfél védelmét és alakítottunk ki üres helyzeteket. Szoboszlai Laurát senki sem tudta megállítani, egyedül robogott végig a pályán és fejezte be az akciót, pedig többen is igyekeztek a faulthatáron túl megállítani. Újabb Vasas labdaszerzésből Vígh Eszter dobhatott egy üres triplát, majd Subotic Milka gyorsindítását tapsolták meg a társak (40-73). Elkapták a lányok a fonalat, bár az ellenállás sem volt már olyan, mint az elején. Subotic a sarokból értékesített egy hárompontost, ráadásul dobás közben elkaszálták, a büntető azonban nem ért célt. A remek csapatjátéknak és több jó egyéni teljesítménynek köszönhetően átrohantunk ellenfelünkön a végjátékban, már jóval a lefújás előtt eldőlt a találkozó (40-81). Hasznos játékkal jelentkezett a csereként beálló Dúl Fanni, aki pontokkal is meghálálta a kapott lehetőséget, majd Vígh Eszter dobott egy parádés ziccert két ember között. Két perccel a mérkőzés vége előtt sorcserét láthattunk a Kőbányánál, jelezvén, hogy nincs tovább, a Vasas nyeri a találkozót. Becsülettel küzdött ellenfelünk, amely talán még nem tudott teljesen regenerálódni az előző napi Szekszárd elleni kemény meccset követően, de hatalmas dicséret illeti Igor Skocovski tanítványait is, akik az első napi vereséget követően fel tudtak állni, és a végsőkig csapatként harcoltak. A Vasas Akadémia/A ezzel az 5. helyen zárta a Nemzeti Leány Junior Bajnokság döntőjét.

Zsíros Akadémia Kőbánya – Vasas Akadémia/A 48-88 (13-18, 11-24, 16-19, 8-27)

Fotó: Rátgéber Kosárlabda Akadémia