A 2021-22-es bajnoki szezon legsikeresebb korosztálya akadémiánkon egészen biztosan az U14-es gárda volt, Farkas Fanni és Ambrus Szandra vezetésével. A lányok év közben folyamatos fejlődéssel, lépésről lépésre haladtak előre, hogy az országos döntőn ezüstérmet akaszthassanak a nyakukba.

Nem meglepő, hogy ebből a korosztályból több Vasas játékos teljesítménye felkeltette korábbi edzőnk, Rátkainé Eördögh Edit figyelmét, akinek munkáját Farkas Fanni segédedzőként segíti. A tornával, illetve a felkészüléssel kapcsolatban Őt kérdeztük.

15 játékossal kezdtük meg a felkészülést, előző héten kedden. A hetet végigdolgoztuk, majd egy kis hétvégi pihenő után, már szűkített kerettel láttunk neki újból a munkának. A bajnoki ezüstérmes csapatból lehetőséget kapott Kárpáthegyi Léda, Csercsa Eszter és Puskás Lili is – kezdte beszámolót Fanni. Az első hét edzései alapján mondhatom, hogy jól teljesítettek a lányok, de köszönhetően annak is, hogy a magas poszton erős ez a korosztály, sajnos csak Eszti és Lili kerültek be a szűkített, 12 fős utazó keretbe. Lédával maximálisan elégedettek voltunk, de bátorságban, keménységben és fizikálisan kell még fejlődnie. Ha ezekben előre tud lépni, biztos vagyok benne, hogy a következő években nem csak közel fog kerülni a válogatotthoz, de képviselheti is majd Magyarországot nemzetközi versenyeken.

Júniusban már volt szerencsénk együtt dolgozni a lányokkal, így nem a nulláról kezdtük újra az augusztusi munkát, de nehézséget okozott, hogy több egyesület csak augusztus második hetében kezdte meg a munkát, így a lányoknak vissza kellett rázódnia egy kicsit a közegbe.

A hangulat remek, kezd összeérni a csapat a pályán kívül és belül is. A várakozásokkal kapcsolatban nehéz nyilatkozni, ugyanis ez az első nemzetközi megmérettetése a válogatottaknak, így nem ismerjük a többi csapatot. Minél jobb helyen szeretnénk végezni, minél több meccset nyerni. Elsődleges célnak azt mondanám, hogy végezzünk a csoport első két helyezettje között, ezzel pedig bejussunk a legjobb 4 közé. A lányok nagy többségének ezek lesznek életük első nemzetközi mérkőzései, az izgalom ebben a korosztályban még óriási szerepet játszik, néha többet, mint a valós tudás.

És ha már izgalom, Fanni korábban játékosként, majd technikai vezetőként is vett részt nemzetközi tornán, így adott a kérdés, hogy milyen a szakmai oldalon lenni ezúttal.

Válogatott edzőnek lenni, főleg ilyen fiatalon nagyon nagy lehetőség. Örülök, hogy itt lehetek és itt is rengeteget tanulhatok egy-egy összetartáson vagy tornán, melyet természetesen később tudok hasznosítani a klubnál is.

Nagy kalandnak ígérkezik ez a verseny, először képviselhetem majd országunkat egy tornán, ráadásul amikor játékos voltam, pont a Slovenia Ball meccsei voltak az elsők, ahol végre felhúzhattuk a címeres mezt, így különösen kedves számomra ez az esemény – zárta fiatal edzőnk.

Az első mérkőzésen sajnos alulmaradtak a lányok Lengyelország válogatottja ellen, azonban Bosznia-Hercegovina sikerült javítani.