Pénteken kezdődik az U18-as 3×3 Eb, ahol a magyar válogatott több fronton is érintett. A grúziai kontinenstornára a magyar női válogatott ismét vezetőedzőnk, Földi Atilla irányításával érkezik, ráadásul Szerencsés Tamara személyében továbbra is van Vasas Akadémia játékos a 3×3 legeredményesebb szakágában.

Az Európa-bajnokság előtt a női U18-as 3×3 szövetségi kapitányával és vezetőedzőnkkel, Földi Attilával készített interjút a Wbasket.hu. Földi Attila kiemelte, a Vasas Akadémiának ismét fontos szerepe van a válogatottban, hiszen amellett, hogy Szerencsés Tamara bekerült a válogatottba, további három játékos (Altmann Anna, Mudra Viola és Salamon Zsófia) a bő keret tagja volt. Ráadásul a hajrában a magyar csapat Pasaréten edzett, amit a szövetségi kapitány ezúttal is köszön a vezetőségnek.

A továbbiakban a Wbasket.hu cikkét olvashatják.

A magyar válogatott augusztus elején a szolnoki Eb-selejtezőről kvalifikált a kontinenstornára. „A selejtezőn mutatott teljesítmény alapján úgy éreztem, hogy nem kell változtatnom a kereten. Ugyanazok a játékosok alkotják a csapatot, akik Szolnokon is szerepeltek, tehát Dénes Anna, Révész Luca, Szerencsés Tamara és Varga Eszter.” – mutatta be az utazó csapatot a szövetségi kapitány.

A szolnoki torna óta rövidebb összetartások fértek csak bele a programba, melyen a korábban gyakoroltak szinten tartása volt a cél. „Két rövidebb etapunk volt. Eredetileg hármat terveztünk, de az első technikai okok miatt nem jött létre. A kettőt viszont végigcsináltuk, ahogy terveztük. Jobb, ha többet vagyunk együtt, de nem hiszem, hogy azon a plusz két napon múlik a dolog. Reménykedünk benne, hogy ez is elég lesz. Nyilván ráépülve arra, amit előtte csináltunk, ami nem volt kevés. Most csak egy kicsi átismétlésére került sor a korábbiaknak.” – tette hozzá Földi Attila, akinél arról is érdeklődtünk, hogy a csapat formába hozása megoldható-e.

„Valószínűleg az Eb-selejtező volt az a verseny idén, ahol a legjobb formában játszottunk és a legjobb arcunkat mutattuk. Nyilván próbálunk formát időzíteni és a versenyre kihegyezni a csapatot. Most azonban egy kicsit nehezebb a helyzetünk, mint akkor. A 3×3-on kívül akkor a játékosok nem csináltak semmi mást. Ott az én feladatom olyan szempontból volt könnyebb, hogy saját magam alakíthattam a munkát, hogy a forma a versenyen jöjjön ki leginkább. Augusztusban már nem csak egyedül foglalkoztam velük, nem csak ez a feladatuk volt a játékosoknak, így már sokkal nehezebb. Mindent megpróbálunk a lányokkal, reméljük működni fog.”

Az U18-as korosztály számára minden évben speciális az Európa-bajnokság, hiszen ezen szeptemberi időpontban már az 5:5 kluboknál zajló munka, az iskolakezdés mind-mind befolyásoló tényező.

„Így van, mindig kérdés, hogy az adott szövetség, az adott válogatott mennyi összetartást engedhet meg magának. Én úgy gondolom, hogy nagyjából mindenhol hasonló helyzetben vannak. Ez ilyen szempontból egy nehéz időszak a csapatok életében. Nem tudhatjuk, persze lehet, hogy van ahol kicsit többet tudnak együtt tölteni, de általánosságban mindenki hasonló feltételekkel indulhat. Én az elvégzett munkában hiszek és ezért nem örülök neki, hogy kevesebb volt, mint amit szerettem volna. Úgy gondolom, hogy a mi csapatunkon a Világbajnokság és az Eb-selejtező összehasonlításában nagyon látszódott, hogy mennyivel többet tölthettünk együtt Szolnok előtt. Természetesen most a korábban elvégzett munkára építünk és remélem, hogy működni fog a dolog.” – fogalmazott Földi Attila.

A magyar válogatott Németországgal és a házigazda Grúziával került egy csoportba. Továbbjutás esetén pedig Franciaország, Románia és Belgium hármasából érkezhet rivális.

„Nem egyszerű. A keresztágon egyáltalán nem is gondolkozok, csak azzal foglalkozunk, hogy a csoportból továbbjussunk, ami nehéz feladat lesz.” – kezdte esélylatolgatását Földi Attila. „Megmondom őszintén, amikor először láttam a csoportunkat a német és a grúz csapattal, azt mondtam, hogy egész jó. Nincs igazán nagy név. Amikor azonban megismerkedtem az ellenfeleinkkel, akkor láttam, hogy a németek az olaszországi selejtezőben mindenkit megvertek. Még a spanyolokat is legyőzték. Mellettük pedig ott van a hazai csapat, akik ellen soha nem könnyű játszani. Egy Eb-n pedig azért sem, mert ők nem játszottak selejtezőt és így nem ismerjük őket. A németekből legalább maximálisan fel tudunk készülni, hiszen a három selejtezős meccsük felvétele a rendelkezésünkre áll.”

A riválisaink várhatóan magassági fölényben lesznek, amit beszélgetésünk során Földi Attila is hangsúlyozott:

„Ami nehéz a csoportunkban, hogy komoly szerkezeti fölénye van mindkét csapatnak. A németeknek két 190 cm környéki magas játékosa van Kröner és Polleros személyében. A grúzoknak pedig három ilyen magas játékosuk van. Mi ilyen terén elmaradunk tőlük. Minden azon fog múlni: hogyan tudjuk megállítani a poszt játékukat. Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor lesz esélyünk nyerni. Ha ezt elrontjuk, akkor nagyobb hátrányba kerülhetünk. Nehéz a feladat, de éppen ezért mondtam, hogy a csoportnál tovább egyelőre nem is tekintgetünk. Azzal foglalkozunk, hogy ezt a két ellenfelet megpróbáljuk legyűrni. Vagy legalább egyet és továbbmenni a csoportból.”

A tornát a németek ellen kezdjük pénteken 18 órától. „Nagyon jó összetételű, szerkezetű csapatuk van. Az előbb kiemelt két magas lány mellett ott van Sarah Polleros, aki kintről dob hármasokat folyamatosan. Az irányítójuk Laura Zolper pedig jól egy-egyezik és gyors. Nagyon komoly ellenfelek. Ha azonban védekezésben hozzuk azt a szintet, mint a selejtezőn, akkor van esélyünk.” – mondta Földi Attila, akinek felvetettük, hogy a színvonalat tekintve a tavalyi debreceni kontinenstornát felülmúlni nehéz lesz. Az túlzás nélkül minden idők egyik legerősebb U18-as világversenye volt. „Tavaly nagyon erős mezőny jött össze. Nem tudom, hogy az Ifjúsági Olimpia volt az oka vagy általánosságban egy kicsit mindenki jobban ráfeküdt. Esetleg a generációnak volt ilyen szintű az általános erőssége, de a tavalyi Eb az valóban top kategóriát jelentett.”

Az U18-as 3×3-as Európa-bajnokság a női szakág egyik legeredményesebb tornája hazánkban, de természetesen korosztályos eseményről van szó, így a korábbi eredményekből nem lehet messzemenő következtetést levonni. „Minden év, minden csapat más, nem lehet kiindulni a korábbi eredményekből.” – zárta beszélgetésünket Földi Attila.