Parádés, fantasztikus, varázslatos. Szerdai mérkőzése után a Vasas Akadémia két meccses párharcban jutott tovább a rájátszásban az 5-6. helyért. Lányaink óriási energiákat mozgósítottak a pályán, és annak ellenére tudtak nyerni hazai környezetben, hogy félidőben elvesztették egyik vezérüket.

A várakozásoknak megfelelően nagy iramot diktáltak a csapatok, a görcsösség azonban érezhető volt a pályán. Két perc játék kellett az első pontok megszületéséig. Lelik mutatta meg a pasaréti közönségnek, hogy a palánk alatt is tud veszélyes lenni. Válaszul Papp Dia gyújtotta be a rakétákat és zárt a gyűrű alatt egy szép egyéni akcióval. Nem tört meg a győzelmi kényszer alatt álló Csata, Zele pontjaival átvették a vezetést a vendégek. Tartottuk a lépést, Madár Eszti kettő plusz egy akciójával zárkóztunk, Papp Dia hárompontosával pedig át is vettük a vezetést a negyed felénél. Remekül működött a Papp-Budácsik kettős támadásban, centerünk öt pontot is szerezni tudott a jó meglátásokból. A túloldalon Böröndy adott lendületet csapatának, melynek köszönhetően kétpontos előnnyel zárta a Csata az első etapot.

Fotó: Balogh Dávid
Fotó: Balogh Dávid

0-4-gyel kezdett ellenfelünk a rövid szünet után, így Milos Pavlovic visszahívta lányait a kispadra. Madár Kata vette szívére a mester utasításait, zárkózni tudtunk. Fokozatot váltottak a vendégek, Lelik vezérletével nyolc pontra is elhúzott a Csata, de Salamon Zsófi belső játékának köszönhetően meg tudtunk újulni. Apránként dolgoztuk le a hátrányt, három pontra is fel tudtunk zárkózni, ám Tóth Orsi akciójánál nem látták szabálytalannak az ellenfelet a játékvezetők, ezt pedig túl hangosan vonta kérdőre vezetőedzőnk. Meglovagolta a hullámot a Csata és a mérkőzés során először alakított ki kétszámjegyű különbséget. Drámai fordulatot vett a mérkőzés, amikor a visszafutó Papp Dia zokon vette, hogy nem kapott fújást. Irányítónk technikait kapott, s mivel volt már egy sportszerűtlen szabálytalansága, el kellett hagynia a pályát. Nem hagyták szó nélkül a Vasas szurkolók az esetet, hangos szurkolás vette kezdetét, melynek köszönhetően vezérünk is vastaps kíséretében hagyhatta el a pályát. Pontokban egyik csapat sem gazdagodott a folytatásban, maradt a tíz pontos Csata előny a félidőre.

Fotó: Balogh Dávid
Fotó: Balogh Dávid

Volt mit megbeszélni az öltözőben a hazai csapatnak, azonban lányaink szemében kétségbeesésnek nyoma sem látszott. Tóth Orsi akciójával kezdtük a harmadik negyedet, a hazai közönség óriási hangulatot teremtett. Komoly munka árán apránként zárkózni tudtunk, azonban minden labdáért komolyan meg kellett küzdenünk. Beletörődtek lányaink a fekete ló szerepébe, és a buzdító tapsoknak köszönhetően csak előre tekintettek. Smailbegovic Nadia triplájával mindössze két pontra zárkóztunk, azonnal jött a vendég időkérés. Nem tört meg a lendületünk, Smailbegovic Nadia újabb hárompontosának köszönhetően át tudtuk venni a vezetést. Madár Eszti maradt üresen a palánk alatt, három pontos előnyünket azonban Böröndy olvasztotta el. Semmi sem dőlt el harminc perc játékot követően, nyíltsisakos küzdelemre számíthattunk a záró negyedben.

Fotó: Balogh Dávid
Fotó: Balogh Dávid

Smailbegovic duplája nyitotta a hajrát, amire Hegedűs tudott válaszolni. Pattanásig feszült minden idegszál a Pasaréti Sportcentrumban, a nagy kérdés az volt, ki tud jobban uralkodni az érzelmein az utolsó tíz percben. Tóth Orsi gyorsvonatként robogott át a pályán, ismét három pontra nőtt a Vasas előny a negyed felénél. Nem született sok pont a végjátékban, de nagy munka árán tartani tudtuk a vezetést. Két perccel a vége előtt Milos Pavlovic még tartott egy gyors megbeszélést, ami után Tóth Orsi verte meg Böröndyt. Egy perccel a vége előtt ötpontos Vasas előnynél kért időt a Csata. Böröndy triplájánál a legfanatikusabb Vasas drukkerek is felszisszentek, ám Dúl Terka rutinos játékosokat megszégyenítő nyugalommal értékesítette mindkét büntetőt a túloldalon. Újabb vendég időkérés, majd újabb vendég pontok. Hegedűs Janka dupláját követően az ellenfél összes játékosa fiatal irányítónkra vetődött. Az újabb Csata esélyből nem született pont, a mérkőzés pedig Tóth Orsi büntetőivel zárult. A második nem ért célt, Smailbegovic Nadia azonban megszerezte a labdát és nem eresztette a dudaszó megszólalásáig. Parádés teljesítménnyel, két meccses párharcban jutottunk tovább teljesen megérdemelten. Az utolsó kihívás az 5-6. helyért folyó küzdelem lesz, ahol az UNI Győr MÉLY-ÚT lesz lányaink ellenfele.

„Egész szezonon át tartó alázatos munka a mai végeredmény. Többször megmutattuk már, hogy tudunk rendkívül jól játszani, és vagyunk már annyira tapasztaltak, hogy ilyen kulcsfontosságú mérkőzésen jól teljesítsünk. Tudtuk, hogy nagyon komoly küzdelem lesz a mai, de elhatároztuk, hogy két meccsben fogjuk lezárni ezt a párharcot. Talán nem voltunk felkészülve fizikálisan ennyire nehéz mérkőzésre, ezért tudott elhúzni ellenfelünk a félidőben. A szünetben mondtam a lányoknak, hogy ha nyerni akarunk, akkor itt a lehetőség, húsz perc választ el minket. Háborúba jöttünk vissza az öltözőből, agresszívan és okosan védekeztünk, melynek köszönhetően hamar fel tudtunk zárkózni. Kimondhatatlanul büszke és boldog vagyok, ez egy újabb hatalmas csapat siker” – értékelt a Vasas Akadémia vezetőedzője, Milos Pavlovic.

Vasas Akadémia – Ludovika-FCSM Csata 65-62 (18-20, 11-19, 19-9, 17-14)