Fontos mérföldkőhöz ért a Vasas Akadémia és a Sopron Basket együttműködése, a legeredményesebb magyar együttes ugyanis tíz éve van szoros szakmai kapcsolatban a pasaréti akadémiával. Szívmelengető érzés volt, hogy a COVID tépázta szezont követően a csapatokat ezúttal teltház fogadta az ünneplésre. Az egész napos rendezvény korosztályos mérkőzésekkel kezdődött, majd a Vasas és a Sopron korosztályos, illetve felnőtt válogatott játékosait köszöntötte a két klub vezetősége az MKOSZ elnökével, Szalay Ferenccel kiegészülve. Búcsúzóként sor került egy Vasas Akadémia – Sopron Basket felnőtt felkészülési mérkőzésre is.

A Vasas Akadémia női kosárlabdaszakosztályának vezetője, Bolyó Judit köszöntötte a Vasas és a Sopron család tagjait a rendezvény elején: „Öröm és egyben büszkeség is, hogy most együtt ünnepelhetjük az elmúlt tíz év közös sikereit, amelyek azt is bizonyítják, hogy feladatunkat, az NBI-es és válogatott játékosok nevelését maradéktalanul el tudtuk látni. Növendékeink előtt azonban még hosszú út áll az akadémiáról kikerülve, s korántsem mindegy hol és milyen környezetben folytatják karrierjüket. Olyan profi szellemiségű, kiváló szakmai munkát folytató egyesületben tudják csak kamatoztatni a Pasaréten tanultakat, ahol garantált a további fejlődésük. A Sopron Basket pedig pontosan ilyen hely. Szakemberei az elmúlt tíz évben tökéletesen tették fel a koronát, a nálunk elkezdett munkára. Éppen ezért most csak köszönetet tudok mondani mindenkinek, aki ezen időszak alatt részt vett ebben a szép, de annál nehezebb küldetésben, és hasonló sikereket kívánok mindannyiunknak” – Bolyó Judit emellett kiemelte, hogy ezen időszakban a Vasas 46 NB I-es és 12 felnőtt válogatott játékost adott a magyar kosárlabdának.

„Fantasztikus, jól képzett gyerekeket láttam ma játszani, akik felnőttként nemcsak a pályán, de az életben is remekül meg fogják állni a helyüket – méltatta a délutáni mérkőzés dömpinget Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, aki kiemelte Bolyó Judit és a Sopron Basket alapító-ügyvezetője, Török Zoltán példaértékű munkakapcsolatát. – Az idei volt a magyar kosárlabdázás egyik legeredményesebb éve, mindenkinek köszönöm, aki ehhez hozzájárult, a folytatásra pedig az itt lévő fiatalok adják számomra a garanciát.”

A Vasasról a legnagyobb tisztelettel kell beszélni, mert nem minden sportág összes szakosztályára igaz az, hogy nem gördít akadályokat a tehetségek felfelé áramlása elé. Ők lehetőséget biztosítanak arra, hogy a megfelelő időben kerüljenek a tehetséges játékosok a legmagasabb szintű képzési helyekre. Azt gondolom, hogy ebből a szempontból a Vasas egy óriási példaként szolgál a hazai kosárlabdázás berkeiben” – nyilatkozta a Sopron Basket ügyvezető-igazgatója, Török Zoltán, aki szerint a magyar kosárlabdázás jövője nagyon ígéretes – „Az teljesen bizonyos, hogy a magyar női kosárlabdázás utánpótlása megérkezett Európa élvonalába. Az utánpótlás élvonal és az európai felnőtt élvonal között azonban van egy szakadék, amit egyelőre még nem sikerült áthidalnunk. A legfontosabb feladat, hogy a nemzetközi szinten az utánpótlásban már bizonyított játékosokat később abban tudjuk majd segíteni, hogy a felnőtt korban olyan nemzetközi szintű teljesítményre legyenek képesek, amiket már felnőtt válogatott szinten is az átütő eredmények közé lehet sorolni. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fiatalabb játékosok az élcsapatokhoz kerüljenek a megfelelő pillanatban. Erre remek példa a mai nap, illetve a Sopron és a Vasas hosszú ideje tartó együttműködése.”

További érdekes nyilatkozatokat az origo.hu-n, valamint a vasassc.hu-n olvashatnak, ahol a szakmai vezetőkön kívül a játékosok, többek között Határ Betti, Tóth Orsi és Varga Alíz is megszólalnak.

A jubileum zárásaként a Vasas Akadémia felkészülési mérkőzés keretein belül mérkőzött meg a Sopron Basket felnőtt csapatával, amivel lányaink számára megkezdődött a hangolódás a 2021/22-es szezonra. Négy fiatal tehetségünk is bemutatkozhatott a felnőtt mezőnyben a találkozó során, Nagy Lili, Van Rijs Luca, Siklós Dorottya, Gelei Karola is helyet kaptak Milos Pavlovic csapatában:

Nyilvánvalóan ez a mérkőzés még nagyon korai volt mindkét csapat számára, ezért meglehetősen szokatlan, bő rotációval dolgoztunk. Az első félidőben látottakkal elégedett vagyok, fellelhető volt a kellő koncentráció és energia, ami egy Sopron jellegű ellenfél ellen feltétlenül szükséges A második félidőben ezt elvesztettük, emellett pedig próbáltunk lehetőséget adni mindenkinek, illetve megvédeni a kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódó játékosainkat. Összességében egy jó élmény volt a nagyon fiatal csapatunk számára. Tanulnunk kell az efféle összecsapásokból és megtalálni azokat a pontokat, ahol fejlődni tudunk. Az út elején járunk még” – értékelt a mérkőzés végén a Vasas Akadémia vezetőedzője, Milos Pavlovic.

„Nagyon jó érzés, hogy esélyt kaptam a felnőtt csapatban. Eléggé izgultam, de szerencsére a csapat is jól fogadott, és az idősebb játékosok mindenben segítettek. Úgy gondolom, hogy sokat kell még fejlődnöm, leginkább talán abban, hogy olyan közegben is magabiztosabban tudjak játszani, amit nem ismerek, és a komfortzónámon kívül van. Az lesz a célom ebben a szezonban, hogy minél többet fejlődjek, és részt tudjak venni a felnőtt csapat munkájában, a saját korosztályunkban pedig nagyon szeretnék érmet szerezni” – nyilatkozott első felnőtt mérkőzése után Van Rijs Luca.

A felnőtt találkozón nem született meglepetés, a Sopron Basket magabiztosan tudott győzni.

Vasas Akadémia – Sopron Basket 58-74 (12-16, 26-22, 7-22, 13-14)
Pontszerzők:
Vasas Akadémia: Papp 14, Budácsik 9, Pusztai 5, Madár -, Smailbegovic  2, Bach 13, Szerencsés -, Tóth 2, Salamon 8, Nagy -, Van Rijs 4, Gelei 0, Siklós 1
Sopron Basket: Fegyverneky 2, Varga A. 11, Jovanovic 7, Gaye 11, Czukor 7, Erdélyi 6, Molnár -, Kókai -, Brooks 19, Varga S. 9, Sitku 2