Legjobbjait díjazta hétfőn este a Vasas Akadémia női és férfi kosárlabda-szakosztálya – számol be a Vasas SC. A hagyományos évnyitó hangulatát az elmúlt idény sikerei tették igazán ünnepivé. Az új szezonban hasonló folytatásra számítanak, ám ebben idén az edzők, játékosok és a szülők együttműködése a korábbinál is hangsúlyosabb lesz.

Mindig szép nap, amikor az előző idény sikereit ünnepeljük, hiszen évről évre bőven van részünk benne. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Bolyó Judit, a Vasas Akadémia női kosárlabda-szakosztályának elnöke a Pasaréti Sportcentrumban összegyűlt játékosokat, edzőket és szülőket. S valóban, az eredmények sorolásánál mindenki büszkének érezhette magát, hiszen sem a férfi, sem a női vonalon nem volt olyan korosztály, amely az elmúlt év folyamán ne szerzett volna legalább egyszer örömteli pillanatokat a Vasas-családnak.

A pasaréti szakember nem nyújtotta túl hosszúra mondandóját, úgy gondolta, hogy a jók között is legjobbak jutalmazása az évzáró-évnyitó fénypontja, ám azért néhány percig így is eltartott a bajnoki címek és helyezések felsorolása. A felnőtt élvonalbeli csapat értékelésénél pedig ismét fel kellett idéznie azt a sokszor hangsúlyozott tényt, hogy a női NBI/A legfiatalabb együtteseként, idegenlégiósok nélkül szerezte meg a bravúros hatodik helyezést. S bár ebből a csapatból idén nyáron többen is távoztak, ez éppen a Pasaréten folyó kiváló nevelőmunka bizonyítéka, hiszen kelendő portéka az itt pallérozódó kosárlabdázó. Az erősítés tehát elkerülhetetlen volt, s a két amerikai játékos érkezésével most már a hatodik helynél is feljebb tekintenek.

Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen inspiráló légkörben dolgozhatom, s nap mint nap olyan edzők, játékosok jönnek szembe velem, akiknek láthatóan ég a tűz a szemében – mondta köszöntésében Mészáros Zalán, a férfi kosárlabda-szakosztály igazgatója, aki elsőként gratulált a női vonal sikereihez, nem megfeledkezve a további biztató szavakról sem. – Ez engem is arra késztet, hogy minden feltételt biztosítsunk a magas színvonalú munkához. A felnőtt csapat, ahogy a lányoknál, úgy nálunk is a fiatal játékosok beépítését, fejlesztését szolgálja leginkább, idén ennek ellenére egy fantasztikus eredményt tudtunk elérni. A Hepp-kupa-győzelem mindannyiunk számára kellemes meglepetés volt, a sérülések és betegségek tükrében pedig a bajnoki negyedik helyezéssel is elégedettek lehettünk.

A 2021/22-es szezon legjobbjainak, illetve válogatottjainak köszöntését megelőzően Bolyó Judit és Mészáros Zalán arra kérte az összegyűlt játékosokat és edzőket, hogy ezúttal a szülőket is tapssal köszöntsék, hiszen az ő segítségük és mindennapos áldozatvállalása nélkül az egyesületben nem folyhatna a jelenlegihez hasonlóan magas színvonalú munka.

A felnőtt női csapat esetében ezúttal nem hirdettek év játékosát, a válogatottak felsorolásánál azonban többen is szóba jöhettek volna erre a címre is. Köztük volt Tóth Orsolya, aki az U23-as 3×3-as nemzeti együttesben szerepelt a nyáron, majd kiemelkedő játékának köszönhetően, a felnőttek között is többször pályára lépett. A 22 esztendős játékos a pasaréti bravúros hatodik helyből is kivette részét.

Szerintem nagyon jók leszünk az idén – latolgatta az esélyeket Tóth Orsolya a Vasas SC kérdésére. – Az eddigi edzőmeccseken jól működött a csapategység, annak ellenére, hogy idén nyáron többen is távoztak. A mag azonban együtt maradt, ezért nem mondhatjuk azt, hogy teljesen új helyzet állt fel, ráadásul a fiatalok ismerik az itteni követelményeket. A két idegenlégiós szerencsére személyiségében és játékában egyaránt beillik a képbe, ezért is vagyok bizakodó. A játékstílus nem változott, egyre inkább meg tudjuk valósítani azt, amit edzőnk, Milos Pavlovic kíván tőlünk. Az eredményt illetően azonban óvatos vagyok, első cél a legjobb nyolcba jutás, utána pedig minden győzelem ajándék.

A női szakág az év csapataként a bajnokságban második helyezést elérő serdülő leány együttest díjazta, a legjobb edzőként pedig mesterüket, Farkas Fannit. Az elismerést leginkább azzal érdemelték ki, hogy az esélytelenek nyugalmával indulva, hatalmas munkával küzdötték magukat a korosztályos fináléba, ahol nagy meglepetésre szereztek ezüstérmet. Az ő esetük tehát szépen példázza, hogy nemcsak az eredmény, de az addig vezető út is fontos.

Ezt követően valamennyi korosztályban köszöntötték a csapat legjobbjait, a válogatottak pedig külön ajándékot kaptak, majd pedig egy közös képre is összeálltak. Ez a fotó pedig mindenképpen a Vasas Akadémia egyik legnagyobb büszkesége lesz, hiszen oktató-nevelő-képző munkájuk célja a sportág legjobbjai számának gyarapítása. Valamennyi korosztályban.

Fotók: Makó Éva

Forrás: Vasas SC