Az előző két szezonban egyaránt a hatodik helyen végzett akadémiánk NBI/A csoportos csapata, mindkét rájátszásban legyőzve egy magasabban jegyzett együttest, mégis némi hiányérzettel, hiszen az ötödik helyet egyik esetben sem sikerült megcsípni a szezon utolsó párharcában. Utólag nézve persze mindkét évben meglepetés volt a megszerzett pozíciónk, de ugye evés közben jön meg az étvágy…

A Vasas háza táján a szokásosnál nagyobb volt a mozgás, az év közben távozó Siklós Dorottyát (Radobasket) nyáron többen is követték, így jelentősen megvékonyodott a keret. Fontos láncszemek estek ki a tavalyi rotációból, Dúl Terka és Pusztai Petra (TFSE-MTK), Radócz Fanni (BEAC), Sara Heljic, Nagy Lili (egyetemi tanulmányok – USA) mellett a csapatkapitány Bach Boglárka (UNI-Győr) is távozott.

Az érkezők oldalán öt fiatal tehetséget jegyezhetünk fel, akik mind a junior csapatból érkeznek, Van Rijs Dóra és Luca, Gelei Karola, Tóbel Lívia és közülük legfiatalabbként Kádár Orsolya még mindig junior korú játékosként csatlakozik a „felnőtt” csapathoz, míg a rutint ezúttal két amerikai játékos, a bedobó Katrina Pardee (25) és a center, Schaquilla Nunn (28) fogja képviselni.

Valóban jelentős változások történtek a játékoskeretben, több meghatározó játékos távozott és fiatalokkal, valamint két amerikai játékossal erősödtünk – kezdte összefoglalóját vezetőedzőnk, Milos Pavlovic. Valószínűleg idén is mi leszünk a legfiatalabb csapat a bajnokságban. A legutóbbi szezonnak külföldi játékos nélkül vágtunk neki, ami részben a koncepció része is volt, de a nyári játékosmozgások miatt erre a szezonra rákényszerültünk, hogy bedobó és center poszton is kívülről erősítsük meg a keretet. Egyébként is jellemző volt erre a nyárra a nagy játékosmozgás, több csapatnál is szinte teljesen kicserélődött a keret a tavalyihoz képest, ilyen a Cegléd, a BEAC, vagy akár a Csata is.

A csapatok érzésem szerint erősebbek lettek mint tavaly, így a bajnokság is összességében erősödött, megpróbálunk tehát mi is szintet lépni, hogy ismét jó helyen végezhessünk. Hiszünk magunkban és a befektetett munkában, de az egyre erősödő bajnokságban jó helyezést is évről évre nehezebb elérni.

Milost többek között a légiósokról is kérdeztük:

Nehéz lenne most bármit mondani, hiszen nem láttuk még őket tétmérkőzésen. Bár edzőmeccsen mindkettőjüktől láttunk már jó teljesítményt, nyilván az első bajnoki lesz igazi vízválasztó. Katrina Szlovéniából érkezett hozzánk, fontos volt, hogy van európai múltja. ’97-es születésű, nem idős játékos, de azért van tapasztalata, ami rendkívül fontos egy ilyen fiatal csapat mellé. Hozzáállása példaértékű, pozitivitása sokat segített a beilleszkedésben. Schaquilla egy kicsit idősebb nála, mondhatjuk a legjobb éveit kezdi el most. Ebben a ligában szinte minden csapatnak van légiósa erre a posztra, bizonyára nagy kihívás lesz a számára is a bajnokság, reméljük segíteni fog nekünk elérni a céljainkat. Megbízható, pontszerzésben és lepattanózásban, de védekezésben is segíthet összefogni fiatalabb társait. Mindkét játékosról elmondható, hogy nem csak játéktudásuk, de személyük is maximálisan illik a kerethez, egyszerre tanulnak és segítik a többieket, amit jó látni az edzéseken.

Fotó: Makó Éva