Szombaton a keresztjátékkal folytatódott a Nemzeti Leány Kadett Bajnokság “A” döntője, a Vasas Akadémia a Zsíros Akadémia Kőbánya ellen lépett pályára. Komoly izgalmakat hozott a mérkőzés, negyven perc alatt nem jutottak dűlőre a csapatok. A hosszabbításban a fáradtság mellett már az érzelmek is szerepet játszottak, de lányaink kiharcolták a győzelmet.

Két gyors vendég kosárral kezdődött a találkozó, ami után komoly előnyt kovácsolt magának a Zsíros Akadémia. 11-0-val indított ellenfelünk, bátran kijelenthetjük, hogy nem ilyen rajtról álmodott Kertész Dávid csapata a mérkőzés előtt. Czirkos Anna pontjaival érkeztünk meg a meccsbe négy perc játékot követően. A kőbányaiak előnye mindenképp meglepte, de nem törte meg lányainkat. Megkezdtük a felzárkózást és három pontra csökkentettük hátrányunkat (16-19).

Fotó: NKA Pécs
Fotó: NKA Pécs

Herzog Bora találatával egyetlen pont maradt a különbség, három perc elteltével pedig Duka Lili triplájával egyenlíteni is tudtunk. Kiegyenlítetté vált a párharc, ellenfelünk azonban újra ritmust váltott. Pelle percei következtek, a kőbányaiak játékosa 6 pontot is szerzett rövid időn belül, így ismét hátrányba kerültünk. Nyolc pontra nőtt a Zsíros Akadémia előnye félidőre, Kertész Dávid csapatának tehát volt mit megbeszélni a szünetben.

Fotó: NKA Pécs
Fotó: NKA Pécs

Más arcát mutatta csapatunk a harmadik negyedben, magabiztosan játszottak lányaink, aminek meg is lett az eredménye. Igaz Eszti öt pontjára  még válaszolt ellenfelünk egy hármassal, ezt követően azonban az egyenlítésig meg sem álltunk. Láng-Miticzky Blanka középtávolijával lett 43-43 az állás, majd ismét az ő pontjaival vettük át először a vezetést. Négy pontra is el tudtunk húzni a negyed végén, ám Pelle ismét értékesített egy hármast, jelezvén semmi sincs eldöntve (52-51).

Láthatóan kezdtek fáradni a csapatok, egyre több apró hiba csúszott a játékba, a hullámvölgy sajnos minket érintett jobban. Az apró előnyből hamar kilenc pontos hátrány lett, Kertész Dávid pedig a kispadhoz hívta tanítványait. Volt még idő a fordításra, a rövid taktikai megbeszélés pedig új lendületet adott a Vasasnak. Herzog után Duka is betalált, Igaz Eszti pontjaival pedig még közelebb kerültünk ellenfelünkhöz. Láng-Miticzky Blankáé volt az utolsó szó, az ő kosarával egyenlítettünk ki a hajrában, ami újabb öt perc játékot eredményezett (63-63).

Fotó: NKA Pécs
Fotó: NKA Pécs

Tapintani lehetett a feszültséget a pécsi csarnokban, amit tovább fokozott, hogy a hosszabbítás első másfél percében nem született találat. Láng-Miticzky Blanka sikeres büntetői lendítettek a hazai szekéren, amire a túloldalon hidegzuhanyként jött egy palánkos tripla. Fej-fej mellett küzdöttek a csapatok, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy-két ponttal. Az izgulás komoly tényezővé vált, ami leginkább a kihagyott büntetőkön látszódott meg mindkét oldalon. Az utolsó percre fordulva Duka duplájával átvettük a vezetést, büntetőkkel tudott válaszolni a Zsíros Akadémia, így 2,3 másodperccel a vége előtt 69-69-es állásnál Kertész Dávidnak maradt egy időkérése, amit gyorsan kikért. Nem került még játékba a labda, egy elzárásnál Josepovitsot látták szabálytalannak a játékvezetők, akire sportszerűtlen faultot fújtak. Láng-Miticzky Blanka állhatott a büntetőhöz, kettőből egy célt talált. Maradt nálunk a labda, ellenfelünk pedig már nem ütött oda, így a Vasas Akadémia megnyerte a találkozót.

Vasas Akadémia – Zsíros Akadémia Kőbánya 70-69 (16-19, 16-21, 20-11, 11-12, 7-6)