Hazai pályán is vereséget szenvedett a Vasas Akadémia a Sopron Basket ellen a Tippmix Női NBI/A Play Off kiírásának negyeddöntőjében. Lányaink az utolsó pillanatig küzdöttek, ami becsültre méltó, a soproni gigászt azonban nemcsak nekünk nem sikerült legyőzni.

Továbbra is Bri Fraser nélkül kényszerült pályára lépni a Vasas Akadémia, ennek ellenére nagy kedvvel és lendülettel kezdtek lányaink. A mérkőzés Fegyverneki hárompontosával kezdődött, a Sopron ott folytatta, ahol csütörtökön abbahagyta. Hat vendég pontot követően született meg az első Vasas kosár, Bach Bogi volt eredményes büntetőből. Bő két perc alatt tíz pontra nőtt a különbség, Milos Pavlovic pedig nem volt ezzel elégedett, így jöhetett az első hazai időkérés. Nem szegte kedvünket a hátrány, a pontszerzéssel azonban akadtak gondjaink. Madár Eszti duplázta meg pontjaink számát egy bátor kettő plusz egy akcióval, majd Tóth Orsi labdaszerzéséből ismét Madár Eszti volt eredményes. Lendületet kapott a hazai együttes, Tóth Orsi gyújtotta be a rakétákat, ziccerét faulttal együtt értékesíteni tudta. Tíz alá zárkóztunk, így ezúttal Gáspár Dávid hívta magához lányait. Kezet talált a soproni védő egy hazai ziccernél, fault helyett azonban Milos Pavlovic kapott technikai figyelmeztetést. Tóth Orsi duplája zárta a játékrészt, fényévekkel jobb volt játékunk a kezdeti megilletődöttséghez képest.

Brooks labdaszerzése és ziccere nyitotta a második negyedet, ismét a Sopron kezdett jobban. 7-0-s rohammal távolodott a vendég együttes, ezért Milos Pavlovic újra időt kért. Öt percet kellett várni az első hazai kosárra, Smailbegovic Nadia volt eredményes. A különbség ekkora azonban már húsz fölé nőtt, és a Sopron nem lassított. Alacsony szerkezetre váltott a Vasas Akadémia, Varga Alíz hármasai azonban ahogy megszokhattuk, gyűrűbe estek. Egy perccel a vége előtt harmincra nőtt a soproniak előnye, ekkor Smailbegovic Nadia kettő plusz egyével tudtunk zárkózni. Ismét Varga Alíz volt eredményes a hárompontos vonal mögülről, majd Williams is gyűrűbe talált, 21-53-as vendég vezetéssel mehettek pihenni a csapatok a félidőre. A Vasas részéről Smailbegovic Nadia és Madár Eszti volt a legeredményesebb 5-5 ponttal, míg a Sopronnál Krajisnik 14, Varga Alíz 10, Gabby Williams pedig 9 pontnál járt.

Bach Bogi ziccerével kezdődött a harmadik negyedet, kiélezett küzdelmet hozott az első néhány perc, azonban hazai oldalon hamar kigyűlt az öt csapat hiba. Labdaszerzésekből tudott könnyű kosarakat szerezni a Sopron. Mindkét csapat többet hibázott, a negyed végére azonban ismét rátettek egy lapáttal a vendégek. Még magabiztosabb lett ellenfelünk előnye, ráadásul a negyed végén Madár Eszti nyaka egy ziccernél soproni könyökkel találkozott és ápolásra szorult.

29-78-as előnynél sem lassított a Sopron, továbbra is kő keményen meg kellett küzdenünk minden helyzetért. Madár Kata lendült bele a pontgyártásba, előbb egy duplát, majd egy hárompontost is értékesíteni tudott fiatal játékosunk. Kiélezett küzdelmet hozott a záró felvonás első öt perce, tudtuk játszani saját játékunkat, amit Gáspár Dávid és érzékelt és időt kért. Határ Betti pillanatai következtek, kétszer is besimogatta a labdát a gyűrűbe. Mindenképp lányaink becsületére szól, hogy a jól megszokott módon az utolsó másodpercig küzdöttek, azonban a Sopron továbbjutása nem forgott kockán. A Vasas Akadémia a PEAC-Pécs, míg a Sopron Basket az Aluinvent DVTK ellen folytathatja a Play Off-ot.

„Nagy élmény volt a Sopron ellen játszani, mindenképp le kell vonnunk a következtetéseket ebből a párharcból és tanulnunk kell az igazi profik ellen. Pontosan tudtuk, hogy mire számíthatunk ezen a két mérkőzésen, a játék minden elemében dominált a Sopron. A helyzetünket tovább nehezítette, hogy kulcsjátékosok sérültek le a Play Off kezdete előtt, így még nehezebb volt érvényesíteni akaratunkat a pályán. Nem lehetek csalódott, az egyetlen dolog talán amivel nem lehetek teljesen elégedett az a hozzáállásunk. Bri kiesésével még nehezebb helyzetbe kerültek a lányok, azonban mindig az adott körülményekhez képest kell a maximumot nyújtani minden nap. Úgy gondolom, nem a legjobb arcunkat mutattuk ebben a két párharcban. Az eredményen ez nyilván nem változtatott volna, de jobb mentalitást és karaktert várok a csapattól, erről mindenképp beszélni fogunk a lányokkal. Továbbra is harcolunk a kitűzött célokért, dolgozni fogunk azon, hogy legyőzzük saját magunk” – mondta a Vasas Akadémia vezetőedzője, Milos Pavlovic.

Vasas Akadémia – Sopron Basket 40-92 (14-23, 7-30, 8-25, 11-14)