Végig kiegyenlített mérkőzést hozott az első összecsapásunk a Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság Döntőjében a soproni fiatalok ellen, de a harmadik negyed elején megszerzett vezetést nem engedte már ki a kezéből Farkas Fanni együttese, így szoros győzelemmel kezdték meg szereplésüket.

Ahogy pár hete a kadett korosztály döntőjében, úgy most is a Darazsak Sportakadémia ellen kezdte meg szereplését korosztályos csapatunk, ám amíg akkor egyből a legjobb négy közé kerülésről döntött az a találkozó, most ”csak” egy volt a három csoportmeccs közül. Ennek ellenére a tét meglehetősen nagy volt, a továbbjutás szempontjából mindkét csapatnak égető szüksége lett volna a győzelemre. Remekül kezdett első ötösünk, a kezdőcsapat négy tagja is betalált az első két percben, a negyed felénél Horváth Réka kosara már megnyugtatónak tűnő előnyt alakított ki a Vasas javára (6-13). A negyed felénél felébredt a Sopron, Schekulin és Szabó kosaraival két perc alatt át is vették a vezetést, és bár erre még gyorsan reagált Farkas Fanni csapata, a soproniak lendületbe jöttek. Varga Sára tempójával előnybe kerültünk az utolsó két percre (18-19), de innentől csak a soproniak ünnepelhettek, hiába játszottunk tehát jól nyolc percig, az utolsó két percben nagyobb előnyt épített ki ellenfelünk (26-19). A második ötös is jól kezdett, Mayr Jana és Käfer Jázmin kosaraival loptuk a távolságot, de a soproniak mindig találtak megoldást a védekezésünkre, amikor épp átvehettük volna a vezetést, így a negyed felénél a hátrány egy részét sikerült eltüntetni, de továbbra is a sárgában játszó ellenfelünk járt előrébb (30-27). A negyed második felében előbb Jakó-Szalai Zita, majd Kövesdi Lujzi révén egyenlítettünk ki, Éber Janka által pedig át is vettük a vezetést a negyed végéhez érve. Mivel több kosár nem esett már az utolsó két percben, így hajszálnyi előnnyel a mi lányaink mehettek az öltözőkbe (32-34).

A második félidőben már tetszésükre variálhatták a pályára lépő játékosokat az edzők, ez pedig ilyenkor egy új mérkőzést indít el, és szerencsére a mieink reagáltak jobban a változásra, Horváth Réka percei következtek, büntetőből és ziccerből is betalált gyors egymásutánban. Mielőtt örülhettünk volna, Schekulin ott folytatta a túloldalon, ahol az első negyedben abbahagyta, minden támadásban megverte aktuális védőjét, nem hagyta magát lehagyni a soproni gárda (39-41). Öldöklő küzdelem zajlott a pályáért, minden támadásban benne volt a pontszerzés, de az eladott labda is, fej-fej mellett haladtak a csapatok, Horváth Réka és Käfer Jázmin révén újra elléptünk, de Banitz büntetői ismét egált eredményeztek. Az utolsó percben sikerült kihasználni a soproniak hibáit, és az utolsó másodpercekben Jakó-Szalai Zita révén kicsit eltávolodni ellenfelünktől, tíz perc választotta el lányainkat az első győzelmüktől, de tudtuk, nem adja majd könnyen magát a Sopron (50-55). Négyet is cserélt a záró negyed elején a „hazai” csapat, de majd három percig bedeszkázták a gyűrűket, egyszerűen minden kifelé pattant ekkor, ami úgy tűnt nekünk kedvezhet, főleg, hogy Horváth Rékának sikerült először megtörni az átkot, előbb büntetőből, majd közelről volt eredményes. Újabb büntetők kiharcolása után esélye volt arra, hogy kétszámjegyűre növelje a csapata előnyét, azonban csak az elsőt értékesítette, a Sopron pedig egy utolsó nagy rohamra készült öt perccel a mérkőzés vége előtt (50-59). Tempót váltottak a soproniak, egyik csapat sem tudta megállítani a másikat, büntetőpárbaj alakult ki, amiből nem mi jöttünk ki jobban, többet hibáztunk a riválisunknál és úgy tűnt bajba is kerülhetünk, Szabó sikeres büntetői után fogyni látszott az előny (58-61). Kövesdi Lujza tolta meg legjobbkor a csapat szekerét, ez pedig felszakította az utolsó gátakat is, sorjáztak a remek megoldások, beestek a büntetők és a hátralévő két percben nem hagyott nyitott kérdéseket csapatunk, Éber Janka révén az utolsó percre már tíz pontos előnnyel fordulhattunk a végeredményt pedig Mayr Jana állította be (60-73).

Bár a mérkőzés legeredményesebb játékosa Schekulin lett a soproni gárdából (22 pont, 8 lepattanó), inkább a mi oldalunkon születtek kiemelkedő statisztikák, Horváth Réka (16 pont 18 lepattanó) és Käfer Jázmin (12 pont, 13 lepattanó) szó szerint kiemelkedtek ezen a mérkőzésen, de csapatszinten is megoszlottak a terhek, Mayr Lara (8 pont), Bogyó Laura (7 kiharcolt falt), Jakó-Szalai Zita (11 lepattanó) teljesítményei arról árulkodnak, hogy csapatként sikerült kiharcolni a győzelmet a mai napon. A csoportkör első győzelme tehát megvan, de még legalább egy győzelemre lesz még szükség holnap, előbb 9.00-kor a Csata DSE ellen lépnek pályára lányaink, majd 17.00-kor a KSC Szekszárd ellen zárjuk a csoportkört, reméljük felső házba jutással. Gyertek ki minél többen szurkolni a Gabányiba, Hajrá Vasas!

Darazsak Sportakadémia – Vasas Akadémia/A 60 -73 (26-19, 6-15, 18-20, 10-19)