Július 21-27 között rendezték Bakuban a 15. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelyen az U16-os női kosárlabda válogatott ezüstérmet szerzett. A Vasas Akadémia több fronton is képviselte magát a magyar csapatban. Kuncz Petra, Sitku Zsuzsanna és Dúl Terka a pályán játékosként, Igor Skocovski, a Vasas Akadémia edzője pedig a válogatott szövetségi kapitányaként volt jelen az ötkarikás játékokon. A magyar válogatott ezüstéremmel térhetett haza Azerbajdzsánból.

“Az EYOF egy olyan torna volt a számunkra, ahol ki szerettünk volna próbálni több variációt csapatszinten. Kíváncsiak voltunk, hogyan fogunk reagálni egyes szituációkban, valamint, hogy az ideáig tervezett játékunk hogyan működik. Minden amit terveztünk, jól sikerült, és láttuk azt, mire kell még jobban figyelni, és ezen fogunk csiszolni a következő felkészülésben az Eb előtt. Összesen nyolc csapat érkezett, melyeket két csoportra bontottak. Csoporton belül két győzelem mellett egy vereséget is szenvedtünk, ami a második helyet eredményezte. Az elődöntőben azzal az Oroszországgal játszottunk, amely a másik csoportban három győzelemmel csoportelsőként zárt. Egy izgalmas mérkőzésen sikerült győzni, és döntőbe jutni, ahol a franciák vártak ránk.”

Forrás: MOB/Szalmás Péter
Forrás: MOB/Szalmás Péter

“Közel voltunk itt is a meglepetéshez, ám végül nem mi örülhettünk. Nagyon sikeres volt ez a torna nekünk, és büszkék vagyunk arra, ahogy a csapat működött. Baku egy nagyon érdekes város, a szervezés nem épp olyan volt, amilyet megszoktunk egy-egy Eb-n, de sikeresen túl vagyunk rajta. Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Egy pozitív emlékként marad meg bennünk ez a torna, amely sokat segített abban, hogy a csapatjátékunk fejlődjön. Egy rövid pihenő után, augusztus 4.-én ismét Székesfehérvárra költözünk, ahol folytatódik a felkészülés az Eb-re, ráadásul két felkészülési meccs is vár minket Czehország ellen” – mondta Igor Skocovski, az U16-os válogatott szövetségi kapitánya, valamint a Vasas Akadémia edzője.