Két Vasas játékossal a fedélzeten indult útnak a magyar U18-as leány kosárlabda válogatott a Görögországban rendezendő Európa-bajnokságra, mely a mai napon veszi kezdetét Heraklionban. Aho Tyra és Van Rijs Dóra is remekül teljesített a tavalyi szezonban, mindketten erősségei voltak Igor Skocovski csapatának, mely végül nagy küzdelemben a dobogó harmadik fokán végzett a juniorok versenyében.

Dóra 2004-es születésű játékosként végig ott volt a csapat felkészülésén, Aho Tyra (2005) viszont pár héttel korábban még az U17-es világbajnokságon képviselte hazánkat, így csak később csatlakozott a kerethez, egy évvel fiatalabbként is kiharcolva helyét a csapatban. Rajta kívül még két ember mondhatja el magáról, hogy mind a világ-, mind az Európa-bajnoki keret tagja volt ezen a nyáron, nem kis szó ez, tekintve, hogy mindkét csapat a korosztálya elitjébe tartozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az U17-es VB-n elért 6. hely és az, hogy az EB-n is hasonlóan magasak az elvárások a lányok felé.

A torna tétje ugyanis nem kicsi, hiszen a most megszerzett dicsőségen kívül az is fontos szempont, hogy innen lehet kvalifikálni a jövő évi U19-es világbajnokságra, így egy esetleges jó szereplés megnyitná az utat a további nemzetközi sikerekhez is.

Látszólag könnyű csoportba kerültek a lányok, sikerült elkerülni a spanyol-olasz-francia hármast, akik tradicionálisan meghatározó együttesek Európában, nehéz azonban megmondani, hogy egy-egy évben melyik válogatott milyen erősséget képvisel, pláne, hogy az elmúlt időszakban a koronavírus járvány jelenléte miatt nem rendeztek hivatalos versenyeket. A magyarok sorrendben a svéd, finn, majd litván válogatottal csapnak össze a csoportkörben, a keddi pihenőnap után pedig már kezdődik is a keresztjáték.

Ahogyan az lenni szokott az utánpótlás tornákon, a csoportból mind a négy csapat továbbjut, a magyarok a franciákkal fémjelzett „D” csoportból kapják majd ellenfelüket a negyeddöntőben.

A FIBA saját YouTube csatornáján közvetíti a torna összes mérkőzését, szurkoljunk együtt a lányoknak a minél sikeresebb szereplésért.
Hajrá magyarok, Hajrá Vasas!!