Magabiztos győzelmet aratott a Vasas Akadémia felnőtt csapata a PEAC-Pécs otthonában, amivel 2-1-re megnyerte a Tippmix Női NBI/A Play Off-jának 5-8. helyezéséért zajló első párharcot. Lányaink ezzel a sikerrel az ötödik helyért folytatják a rájátszást.

Bach Bogi hárompontosával kezdődött a találkozó, ami megalapozta a Vasas kispad hangulatát. Válaszul a hazai együttes egy 8-0-val reagált, ráadásul Bri Fraser két perc alatt összegyűjtött két faultot, így Milos Pavlovic cserére kényszerült a palánk alatt. Támadásban Bach Bogi vette vállára a csapatot, a negyed feléig csak csapatkapitányunk volt eredményes, ő viszont sikeresen ki tudott egyenlíteni. A Bri Fraser helyére érkező Salamon Zsófira három személyit is fújtak, így bár kockázatos lépésnek tűnt, de amerikai centerünk visszatért a pályára. Agresszív küzdelmet hozott az első negyed, ám a kezdeti rövidzárlat ellenére tartani tudtuk a hazaiak által diktált tempót. Strautmane ziccere zárta a játékrészt, amivel a PEAC három ponttal vezetett.

Forrás: MKOSZ
Forrás: MKOSZ

Smailbegovic Nadia duplájával másodpercek alatt zárkóztunk, Bri Fraser ziccerével pedig a vezetést is átvettük. Papp Dia is beszállt a pontgyártásba, hármasára azonban Strautmane válaszolt a túloldalon. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, lépéselőnybe a Vasas tudott kerülni szűk négy perccel a félidő előtt. Bach Bogi hárompontosa, majd labdaszerzése és ziccere négy pontos előnyt jelentett számunkra, pécsi oldalon pedig egy időkérést. Remek példát mutatott csapatkapitányunk a pályán, 17 dobott pontnál járt, ekkor azonban összeütközött csapattársával, felszakadt a szemöldöke és cserére kényszerült. Bri Fraser vette át a stafétabotot támadásban, hét pontra nőtt a különbség a javunkra. Papp Dia remek védekezését szabálytalannak ítélték, Dudasova köszönte a lehetőséget és egy kettő plusz eggyel zárkóztatta csapatát. Smailbegovic Nadia duplája és büntetője azonban újra hét pontosra duzzasztotta félidőre a Vasas előnyét. Bach Bogi parádés 17 pontja mellé Bri Fraser 10-et, Smailbegovic Nadia pedig 7-et tett hozzá, a túloldalon Strautmane 10, Kiss 8, Andusic pedig 7 ponttal vezette a pontszerző táblát.

Forrás: MKOSZ
Forrás: MKOSZ

Bri Fraser labdaszerzése és könnyű ziccere kezdte meg a harmadik negyedet, majd a túloldalon egy blokkot is kiosztott centerünk. A mérkőzés folyamán először alakult ki tíz pontos különbség, Papp Dia pontjai állították be a két számjegyű Vasas előnyt. Remekül működött védekezésünk is, sorra loptuk el a labdákat a pécsiektől, ami rendezetlen védelem elleni játékot eredményezett. Magabiztos arcukat mutatták lányaink a pályán, határozottan látszott a harmadik negyedben, hogy a mi akaratunk érvényesül. Nem találta ellenszerét agresszív játékunknak a PEAC, Bri Fraser pedig lubickolt a pécsi bizonytalanságban. Bő három perccel a játékrész vége előtt talált magára a házigazda, azonban mindenre volt válaszunk. Másfél perccel a vége előtt cserére kényszerült a Pécs, Strautmane gyűjtötte össze ötödik személyijét, ráadásul másik két kulcsjátékosuk, Kiss Virág és Andusic is 4-4 faulttal álltak a negyed lezárásakor.

Forrás: MKOSZ
Forrás: MKOSZ

Mindent egy lapra tettek fel a házigazdák, nem pihentek a kipontozódás szélén álló játékosok. Komoly iramot igyekezett diktálni a PEAC, néhány támadást követően azonban alkalmazkodni tudtunk a kialakult játékhoz. A negyed felénél újabb veszteség érte a hazai csapatot, Andusic is kipontozódott. Tartani tudtuk tíz pontos előnyünket, fiatal játékosaink egy pillanatra sem álltak le. Becsúszott néhány hiba a végére, amivel hat pontra tudott zárkózni ellenfelünk, ám a továbbjutást érő győzelem nem volt veszélyben. 2-1-re nyertük tehát a PEAC-Pécs elleni párharcot, lányaink az ötödik helyért küzdhetnek a folytatásban.

„Elmondhatatlan öröm, amit érzek. Úgy gondolom, az egész párharcban felkészültebbek voltunk, rendkívüli akaraterő és motiváció jellemezte a csapatot. A vágyunk az volt, hogy újra csodát tegyünk és idegenben is legyőzzük a PEAC-ot, a szívünk pedig rendületlenül vitt minket előre. Sokat jelentett természetesen a visszatérő játékosok jelenléte, Dorka játékával bővült a rotációnk a palánk alatt, ami rendkívül fontos volt egy ilyen magas csapat ellen. Bach Bogi valószínűleg szezonja eddigi legjobb két negyedét mutatta, ekkor azonban jött egy sérülés és az orvos nem engedte vissza a pályára. A csapat erejét mutatja azonban, hogy a többiek nagyobb fordulatszámra kapcsoltak, mindig volt játékos, aki vállára vette a csapatot hosszabb-rövidebb időre. Gratulálok a lányoknak, igazi csapatmunka volt” – mondta a Vasas Akadémia vezetőedzője, Milos Pavlovic.

PEAC-Pécs – Vasas Akadémia 64-72 (20-17, 13-23, 14-19, 17-13)