Győzelemmel kezdte a 2022/23-as Tippmix Női NBI/A bajnoki szezonját a Vasas Akadémia, miután 58-56-ra hazai pályán legyőzte a Ludovika Csatát. Izgalmas végjáték volt, de mondhatni végig kezünkben volt az irányítás.

Tóth Orsi kosara jelentette a Vasas Akadémia első pontjait a bajnokságban, lányaink igyekeztek nagy iramot diktálni az első másodperctől kezdve. Schaquilla Nunn duplájára Horváth válaszolt egy hárompontossal, melynek köszönhetően a Csata is megkezdte a pontgyártást. Egy szép bejátszást követően át tudta venni a vezetést ellenfelünk, de centerünk újra üresen maradt a palánk alatt, így visszavettük a vezetést. Folyamatosan rotálta csapatát Milos Pavlovic, az első negyed felénél már nyolcan kaptak játéklehetőséget. Katrina Pardee távoli triplája meghozta a hazai közönség kedvét a szurkoláshoz, Smailbegovic Nadia látványos egyéni akciója pedig tovább fokozta a hangulatot. Tóth Orsi támadólepattanóját követően Katrina még egy hármast süllyesztett a gyűrűbe, amire a Csata időkéréssel reagált. Remekül működött a védekezésünk, jól kommunikáltak a lányok egymással, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy szűk kilenc perc játék alatt a Csata mindössze 5 pontot szerzett. Salamon Zsófi találatával először alakult ki kétszámjegyű különbség, amit meg tudtunk tartani a negyed végéig.

Ismét Tóth Orsi találata nyitotta a játékrészt, azonban türelmetlenek voltunk, a Csata pedig kezdett magára találni. Brown vezetésével öt pontra zárkóztak a vendégek, Milos Pavlovic pedig a kispadhoz hívta csapatunkat, hogy megnyugtassa a lányokat. Megvoltak a helyzeteink a folytatásban, de nem sikerült őket értékesíteni. Papp Dia büntetője törte meg a hosszú csendet, de ekkor már csak három pont volt a két csapat között. Katrina Pardee újabb hárompontosával ismét lendületbe jött a Vasas, Madár Eszti is vállalkozott egy triplával, amit nagy üdvrivalgás követett. Néhány másodperc alatt ismét tíz pont körülire nőtt az előnyünk, így ezúttal a Csata kért időt. Boros büntetőit követően Madár Kata is beszállt a pontgyártásba, Papp Dia pedig ismét bizonyította, ha kell egyedül is megoldja.

Smailbegovic Nadia ellen szabálytalankodtak a harmadik negyed elején, fiatal játékosunk három büntetőt dobhatott. Folytatódott agresszív játékunk, ami nem ízlett ellenfelünknek. Tóth Orsi nagy lendülettel indult el saját térfeléről, Horváth pedig csak sportszerűtlen fault árán tudta őt megállítani. Kettőből egy ért célt, de a labda maradt nálunk. Szépen irányítottuk a játékot és az előnyt is sikerült tartani, egyedül Brown tudott egyéni villanásokkal nagyobb meglepetéseket okozni. Budácsik Dorka szép védekezését szabálytalannak látták a játékvezetők, Fuehring pedig büntetett. Megakadtunk támadásban, Szabó triplájával két pontra zárkózott a Csata. Ekkor jött újdonsült csapatkapitányunk Papp Dia, akinek a válaszával ötre nőtt az előny. Barnai mindkét büntetőjét kihagyta, öt másodperccel a negyed vége előtt Madár Eszti kezeiben landolt a labda, melynek útja Tóth Orsin át Papp Diához jutott. Félpályáról kellett kísérletezni, ami ezúttal nem sikerült.

Rendkívül szoros végjátékra számíthatott a publikum, a hat pontos különbség egyáltalán nem tűnt ledolgozhatatlannak a Csata számára. Papp Dia remek passzából Schaquilla Nunn került helyzetbe, amit centerünk szépen értékesített. Fuehring vezérletével ritmust váltott ellenfelünk, hat perccel a vége előtt egyetlen pontra csökkent előnyünk. Láthatóan bosszankodtak lányaink a pályán, hiszen szinte csak szabálytalanul tudtuk megállítani ellenfelünket, ami nagyban megnehezítette a dolgunk. Óriásit küzdöttek lányaink, a hazai közönség azonban tudta mikor jön jól a biztatás. Meg is lett az eredmény, Katrina Pardee hárompontosa ismét önbizalommal töltötte meg a hazai szekciót. Vendég időkérést követően Tóth Orsi ellen szabálytalankodtak, aki sikeresen értékesítette az egyik büntetőt. Nem tartotta megnyugtatónak az öt pontos előnyt Milos Pavlovic, aki szűk három perccel az első bajnoki meccs vége előtt időt kért, hogy átbeszélje a hajrá forgatókönyvét. Fuehring triplájára Tóth Orsi azonnal duplával válaszolt, Papp Dia pedig ismét magabiztosan büntetőzött. Egy perc maradt a találkozóból, amikor Horváth a sarokból értékesített újabb Csata hármast, így egyetlen pontra csökkent a különbség. Hazai időkérést követően Katrina két sikeres büntetője következett, amire a túloldalon megint Fuehring jelentette az ellencsapást. Hatalmas izgalmak között, de végül meglett a Vasas Akadémia első győzelme.

Úgy gondolom, egy fokkal mi voltunk a felkészültebbek ma, ám hozzátartozik, hogy nem voltunk elég fegyelmezettek. Védekezésben nagyjából tartottuk magunkat a megbeszéltekhez, de sok egyéni hibával játszottunk, amin mindenképp javítanunk kell. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy gyakorlatilag ez az első találkozó a felkészülési időszakot is számolva, ahol teljes volt a keret. Éppen ezért nagyon örülök a győzelemnek. Végig kezünkben volt az irányítás, és bár a Csata végig nyomás alatt tartott minket és egylabdás meccs lett belőle, elégedett vagyok. A tavalyi Play-Off miatt ennek a meccsnek plusz pikantériája volt, örülök, hogy megvédtük a hazai pályát – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – Ludovika Csata 58-56 (16-6, 17-20, 10-11, 15-19)

Fotó: Martin János