Nagyon jól kezdte a Vasas Akadémia az év utolsó bajnoki találkozóját az Atomerőmű-KSC Szekszárd ellen, két negyeden keresztül fej-fej mellett küzdöttek a csapatok. A szünet után magához ragadta az irányítást a vendég együttes, amely végül 52-71-es győzelmet aratott.

Smailbegovic Nadia duplája nyitotta az év utolsó mérkőzését, amire Gereben tudott válaszolni. Megkaptuk azt, amire számítottunk, agresszívan lépett pályára ellenfelünk, ám szépen tudtuk tartani az iramot. Papp Dia előbb a sarokból volt eredményes, majd egy egyezményes jellel jelezte Budácsik Dorkának, hogy pörögjön le ellenfeléről, amiből centerünk dobhatott könnyű ziccert. Miklós Melinda volt a pontfelelős a túloldalon, hárompontosával a Szekszárd át tudta venni a vezetést. Tóth Orsi volt agresszív a túloldalon, labdát tudott lopni a palánk alatt és egyenes uta volt a gyűrűig. Esett némi hiba a kizárásban, melynek köszönhetően büntetőkkel tudott távolodni a Szekszárd, de nem tudott nagyobb különbséget kialakítani a vendég együttes. Zóna ellen is szépen járattuk a labdát, Sara Heljic talált rést a szekszárdi pajzson.

Öt pontos Vasas hátrányból kezdődhetett a második negyed, ami Madár Eszti büntetőivel hamar háromra csökkent. Kevesen múlt, hogy sikerrel járjon a letámadásunk, Friskovec az utolsó pillanatban szabadított a csapdából. Fel tudta tüzelni lányait Milos Pavlovic a rövid szünet alatt, le tudtuk lassítani a Szekszárdot az első percekben. Jó úton jártunk, vezetőedzőnk azonban vélt még hibát felfedezni játékunkban, így időt kért. Madár Eszti tudott eredményes lenni egy kemény zárást követően, amire a túloldalon Miklós Melinda válaszolt egy újabb triplával. Salamon Zsófi is bejelentkezett, két kékmezes szorításában is megtalálta az utat a gyűrűig. Miklós megállíthatatlannak tűnt a hárompontos vonalon túlról, újabb triplájával tíz pontra nőtt a különbség, Smailbegovic Nadia azonban nem hagyta ezt annyiban. Ismét jót tett az időkérés hazai oldalon, Sara Heljic négy pontjával hatra tudtunk zárkózni, majd Salamon Zsófi is hibátlanul teljesített a büntető vonalról. Négyre apadt a Szekszárd előnye félidőre, ami hűen tükrözte lányaink harciasságát.

Goree négy pontja hamar megduplázta a különbséget, számunkra kedvezőtlenül, de nagyon jól kezdte meg a harmadik negyedet a vendégek 22-ese. Tóth Orsi lopta el a labdát, amiből Papp Dia tudott indulni. Irányítónkat Friskovec csak sportszerűtlen fault árán tudta megállítani, az akcióból azonban csak egy pontot tudtunk kihozni. Pusztai Petra emelkedett a magasba egy tempó közben, amivel ismét bekúsztunk tíz alá, a különbség azonban állandósulni látszott. Megakadtunk támadásban, kilenc perc alatt mindössze három pontot szereztünk, de az utolsó percben tudtunk javítani. Előbb Pusztai Petra ziccerével, majd Sara Heljic labdaszerzésével és könnyű kosarával. A Szekszárd ez idő alatt 18 egységig jutott, amivel magabiztosan tartotta kétszámjegyű előnyét.

Tóth Orsi a negyedik negyed elején összegyűjtötte negyedik személyi hibáját, így vigyáznia kellett, rajta kívül Smailbegovic Nadia volt még veszélyben. Néhány másodperccel később a túloldalon Studer is összeszedte a negyediket. Salamon Zsófi és Madár Eszti pontjai után Papp Dia is gyűrűbe talált hazai oldalon. Szépen kialakítottuk a helyzeteket, a befejezésekkel azonban már nem volt annyi szerencsénk, mint az első félidőben. Hibátlanul büntetőzött a fiatal Dúl Terka három perccel a vége előtt, előnye tudatában azonban jól pörgette az órát a Szekszárd. Nem született tehát meglepetés a 2021-es év utolsó mérkőzésén, reméljük a 2022-es nyitányon nagyobb sikerrel járunk majd.

„Jól kezdtük a mérkőzést és az első félidőben nagyon jól tartottuk magunkat. Nem mondanám, hogy meglepő volt ez, így kellene kinéznie minden mérkőzésnek, mikor nem ijedünk meg és követjük a taktikai forgatókönyvet. Két negyed után azonban megismétlődött az, ami már megannyiszor. Teljesen elveszítettük a fókuszt még úgy is, hogy cserékkel, időkérésekkel igyekszünk visszarántani a csapatot a mérkőzésbe. Ez a második évem a Vasasnál, azonban sajnos néhány játékosnak még mindig nem tudom, mi zajlik le a fejében bizonyos szituációkban. Ez nemcsak meccseken, hanem nyilván edzéseken is tapasztalható, hiszen a meccsteljesítmény a sok edzés gyümölcse. Ezek alapján vagy nem beszélünk eleget egymással vagy nem megfelelő a kommunikáció stílusa. Ismét kihangsúlyozom, nem azért vagyok mérges, hogy veszítettünk, hanem azért ahogy veszítettünk. Hibázni emberi dolog, azonban a hibákat ki kell azonnal javítani. Ha egy-egy megbotlást követően nem követjük a taktikai utasításokat és edzésen gyakoroltakat, akkor valami nagyon nincs rendben. Sajnos az az érzésem, hogy néhány játékosom hozzászokott, hogy egy vesztes. Nagyon nehéz ezt kimondani, de sajnos hiányzik az a felfogás és energia néhány embernél, hogy ezeken a pillanatokon felül tudjon kerekedni. Nem lehet minden mérkőzést megnyerni, de a nyerni akarásnak harminc pontos előnynél és harminc pontos hátránynál is meg kell lennie. Lehet a csapatot azzal védeni, hogy fiatalok vagyunk és nincs igazi légiósunk, de valójában a pálya négy vonalán belül ez nem számít, itt csak a kosárlabda van. Amikor ezt megértjük van néhány pozitív felcsillanás, de ki kell találnunk közösen azt, hogy tudnánk ezt állandósítani. Jelen pillanatban az egyik legfontosabb lépés, hogy konstans tudjunk tartani egy szintet, ami alá sosem megyünk. Nem számít ki az ellenfél. Volt néhány játékosunk ma, akik erőn felül teljesítettek, de ez nem elég. Egy csapatsportban mindenkinek a maximumot kell nyújtania minden egyes mérkőzésen” – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – Atomerőmű-KSC Szekszárd 52-71 (16-21, 15-14, 7-18, 14-18)