Serdülő csapatunk a tornát rendező Sopron ellen lépett pályára az Országos Leány Serdülő Bajnokság elődöntőjében. A soproniak a másik csoportban borítva a papírformát, a Csata legyőzésével jutottak a legjobb négy közé, míg a Vasas minden meccsét megnyerve, veretlenül nyerte saját csoportját.

A szurkolók szép számmal látogattak el a Novomatic Arénába és annak ellenére, hogy a Sopron volt hazai pályán, nem igazán telt el úgy perc, hogy ne hallottuk volna a Vasas szurkolókat.Kellett is a biztatás a lányoknak, Puskás Lili nyitó kosarát ugyanis két soproni találat követte. Pácza Blanka egalizált, ami után sokáig nem estek további találatok, a negyed felénél így döntetlen volt az állás (4-4). A mérkőzés 8. percéig kellett várni a következő sikeres találatig, amikor Puskás Lili hárompontosával és Mayr Lara pontjaival meglépett csapatunk. A soproniak szintén hárompontossal törték meg a hosszú kosár nélküli időszakukat. Lendületben maradt a hazai csapat, egy pontra zárkóztak fel, de Kárpáthegyi Léda révén mi zártuk jobban az utolsó másodperceket, pár pontos előnnyel zárt tehát első ötösünk (13-10).

Fotó: Darazsak Sportakadémia
Fotó: Darazsak Sportakadémia

Csaplár-Nagy középtávolijával indult a második játékrész, amire Bori Liza válaszolt a következő támadásból. Míg az első negyedben inkább a védekezés dominált, addig ebben a játékrészben inkább a támadás volt fókuszban, minden Vasas kosárra érkezett válasz, a negyed közepén ismt döntetlen állást jegyezhettünk fel (17-17). Szerencsére mindig, mikor utolért minket a Sopron, volt aki hozzá tudott tenni, most sem volt ez másképp, öt Vasas pont érkezett megválaszolatlanul, időt is kellett kérnie a soproniaknak.

Nem törte meg a lányok lendületét a kiebb szünet, egy perccel később Bori Liza sikeres kétpontosa után először a mérkőzésen kétszámjegyűvé vált a különbség, (29-19). Bár egyből a lélektani különbségen belülre zárkózott ellenfelünk, Bori Liza büntetőivel újra tíz pont feletti előnyben várhattuk az első félidő utolsó két percét.
Valamire rátaláltak a lányok ebben az időszakban, minden utat lezártunk a Sopron előtt, Bartos Dorcsi sikeres büntetői után pedig már 15 pontos előnnyel érkeztünk az utolsó perchez. Szlávik 2+1-es játékával hosszú idő után soproni kosárnak örülhettek a hazai szurkolók, sőt a soproni tehetség büntetőivel tíz pontosra olvadt az előny. Bartos Dorcsi gondoskodott róla, hogy mienk legyen az utolsó szó, szép betörés után középről dobott ziccerével kialakította a félidő végeredményét (37-25).

Fotó: Darazsak Sportakadémia
Fotó: Darazsak Sportakadémia

Jó védekezésekkel indult a második félidő, de a soproniak találtak előbb rést, két büntetővel indítottak. Csercsa Eszter hárompontossal válaszolt, Dévai Blanka és Kárpáthegyi Léda pedig leindítás után talált be, 17 pontra nőtt a különbség időt is kért ellenfelünk.
A soproniak két támadásból is betaláltak, de ezúttal Kárpáthegyi Léda szerzett hárompontost, remekül dobtak ma kívülről a lányok.

Sajnos ellenfelünk ebben az időszakban szinte minden támadásból betalált,öt perccel a negyed vége előtt már csak tíz pont volt a csapatok között, Farkas Fanni ki is kérte első idejét.

Puskás Lili a legjobb időpontban villant, Bori Liza támadólepattanó utáni kettesével távolodtunk. A negyed utolsó pontjait a soproniak szerezték, de megnyugtató előnyből várhattuk a záró játékrészt (58-43).

Fotó: Darazsak Sportakadémia
Fotó: Darazsak Sportakadémia

Majd két perc után Szabó Mici pontjaival indult az utolsó tíz perc, egy gyönyörű alapvonali bedobás után pedig Kárpáthegyi Léda volt eredményes. Galavits Lili kosara 21 pontos előnyt jelentett.
Kis közjáték következett, a soproniak vezetőedzője gyors egymásutánban két technikai hibát kapott, így el kellett hagynia a játékteret.

Nem zavarták meg a lányokat a pályán kívüli történések, Galavits Lili 2+1-es akciója után már 27 pont volt a két csapat közötti különbség. Hihetetlenek teljesítményt nyújtottak a lányok támadásban, szinte minden akció végén örülhettek a szurkolóink.

Három perccel a mérkőzés vége előtt megindította utolsó rohamát a Sopron, gyors egymásutánban szereztek 7 pontot, de nem volt már elég idő, Puskás Lili kosara pedig lezárta az érdemi kérdéseket. A mérkőzést végig kontrollálva szerezte meg a győzelmet Farkas Fanni együttese, amely vasárnap 15:00-kor a Szegedi KE ellen vívhat meg a bajnoki címért.

Vasas Akadémia – Darazsak Sportakadémia 81-64 (13-10, 24-15, 21-18, 23-21)
Pontszerzők:
Vasas Akadémia/A: Szabó 2, Puskás 12/3, Mayr 6, Pácza 3, Kárpáthegyi 9/3, Tóth 3, Dévai 10, Bartos 5, Bori 11, Polt, Galavits 13/3, Csercsa 7/3
Darazsak Sportakadémia: Szabó, Varga 6/3, Ábrahám 6, Horváth 8, Mészáros 2, Horváth I, Pongrácz 1, Szlávik 15, Csaplár-Nagy 6, Kocsárdi 6/3, Ritecz 4, Sonkoly 10