A Pasaréten nevelkedett, a 2019/20-as szezon óta Győrben játszó Dombai Réka, nemcsak a tavalyi U19-es világbajnokságon, de a múlt héten befejeződött U20-as Európa-bajnokságon is a magyar női válogatott vezéregyénisége volt. A fiatal kosárlabdázót a torna All Star-csapatába is beválasztották, amin a 27.2-es percátlagát, valamint a hét mérkőzésen dobott 121 pontját (17,3-as átlag) nézve nem is lehet csodálkozni. Rékával a Vasas SC készített interjút.

A Vasas Akadémia korábbi játékosa remek szezont tudhat mag a mögött, az Uni Győr Mély-Út élvonalbeli csapatánál huszonkét mérkőzésből huszonkettőn kezdőként lépett pályára, miközben a felnőtt válogatott kapitánya, Székely Norbert is bizalmat szavazott neki, tavaly novemberben az izlandiak elleni Eb-selejtezőn, tétmérkőzésen mutatkozhatott be a nemzeti együttesben.

Egy hosszú és fárasztó idényt követően, Sopronban feltehetted a koronát az utánpótlás éveidre. Elégedett vagy a teljesítményeddel? – kérdeztük Dombai Rékától.

Általában nem szoktam maradéktalanul elégedett lenni önmagammal, és ez most sincs másképp. De éppen ez az önkritikus szemlélet tud folyamatosan előbbre vinni. A csehek elleni nyitómeccsen sajnos nem úgy kezdtem, ahogy szerettem volna, és nagyon féltem, hogy csalódást okozok a többieknek. Szerencsére nem így történt. A lányok mind mellettem voltak, támogattak, s ez adott erőt a folytatáshoz, ami viszont már tényleg egészen jól sikerült.

Ismerős történet. Az Eb-t követően Madár Eszter is azt nyilatkozta, hogy amikor mélyponton volt, és úgy érezte rosszul játszik, a társak bizalmából merített erőt.

Azt hiszem ez mindent el is mond rólunk, s arról, milyen egységesek vagyunk. A sikereinkben ennek legalább akkora része van, mint a technikai vagy a taktikai képzettségünknek. De visszatérve a saját teljesítményemre, borzasztó sok munkám fekszik abban ahová idén eljutottam. A bajnokságot követően sem álltam le, egyéni edzésekkel tartottam a formámat. Ebben a győri edzőim rengeteget segítettek nekem. De most, hogy lezártam a korosztályos karrieremet, a Vasas Akadémia is eszembe jut.

Fotó: FIBA
Fotó: FIBA

Pedig már három éve Győrben él…

Bármennyi idő telt is el azóta, a Pasaréten töltött közel hét évet sohasem fogom feledni. Nagyon jól éreztem magam az akadémián, Bolyó Judit és Krivacsevics Draguljob pedig mindenben segített, amiben tudott. Az alapokat is ott kaptam, s hogy ez a legmagasabb szinten történt, az számomra is sorsdöntő volt. Éppen ezért a sikereket követően mindig meg szoktam nekik köszönni, hogy felneveltek. Most nem is lehetnék itt, ha ők és a családom nem álltak volna mindig mellettem.

A nemzetközi szereplés mindig jó szintmérő, milyen tapasztalataid voltak Sopronban?

Fejlődni mindig lehet és kell is. Számomra ez az alapállás. Azt hiszem a védekezésben még stabilabbá kell válnom, néhány hiányosságot most is felfedeztem ezen a téren. Ugyanakkor a támadások során is jobban kell majd igyekeznem, de ebben amúgy is folyamatosan javulnom kell. Jellemző hibám, hogy ha nem a tervezettek szerint alakulnak a dolgok, akkor el tudnak ragadni az érzelmeim, ami egyáltalán nem helyes. Meg kell tanulnom az eddigieknél jobban kezelni őket.

Fotó: FIBA
Fotó: FIBA

Bach Boglárka idén nyáron Győrbe igazolt. Milyen lesz ismét együtt játszani vele?

Pasaréten két évig voltunk csapattársak, nagyon jól megértettük egymást, egyértelműen működött köztünk a kémia. Éppen ezért most is kíváncsian várom milyen lesz a közös munka. Jelenléte biztosan nagy segítséget jelent majd abban, hogy elérjük a célunkat, vagyis a legjobb négy közé kerülést. Bár titokban azért egy érmes helyezésben is reménykedem, hiszen egyértelműen erősödtünk. Például Bogival. Rajtam biztosan nem fog múlni, a maximumot próbálom majd nyújtani.

És a felnőtt válogatottal milyen terveid vannak?

Miután az utánpótlásból az Eb-vel végérvényesen kinőttünk, most a győri feladatokra koncentrálok, miközben nagyon bízom abban, hogy Székely Norberttől is ismét lehetőséget kapok. Számomra az az elsődleges cél, hogy a csapataimat segíthessem, hosszútávon pedig a magyar kosárlabdázás javát szolgálhassam. A nemzeti együttesben senkinek sincs biztos helye, a kapitány a teljesítmény alapján válogat. Éppen ezért kitartok az elvem mellett, miszerint bármi lehetséges, ha elég szorgalmas és kitartó vagy. A felnőtt női válogatott szűk tizenkettes keretébe való kerülés sem egy álom a számomra, sokkal inkább konkrét, megvalósítandó cél.

Forrás: Vasas SC