Nagy munka árán lett meg lányainknak a kötelező győzelem a PINKK Pécsi 424 ellen a Tippmix Női NBI/A bajnokság 20. fordulójában. Bár sikerült nagy előnyt kialakítanunk, a játék képe nem hasonlított az eddig megszokottakhoz. Jobbulást kívánunk a PINKK másodedzőjének, Kovács Martinnak, valamint Bojtár Boglárkának!

Meglehetősen békésen kezdődött a találkozó, mindkét oldalon hibáztak a csapatok és az eddig megszokott tűz is hiányzott lányainkból. Qui Nunn büntetője jelentette a találkozó első találatát, a második kísérlet azonban kiszédült a gyűrűből. Árvai ziccerével, majd Zsilinszky közelijével vette át az előnyt a PINKK. Papp Dia hárompontosával tudtunk egyenlíteni, ám csapatkapitányunk néhány másodperc után szabálytalanul védekezett, amiért Vincze dobhatott két büntetőt. Bő három perc után kezdett éledezni a hazai együttes, de ekkor a pécsiek is értékesítettek egy hárompontost, amivel ismét átvették a vezetést. Jól működött a Vasas egész pályás letámadása, meg tudtuk zavarni vele a vendégeket. Nadia Smailbegovic érkezésével vált szervezettebbé támadásunk, Szerencsés Tami pályára lépését követően pedig látványosan osztotta ki a labdát az üresen álló Madár Esztinek. Át tudtuk venni a vezetést hat perc játékot követően, a vendégek erre időkéréssel reagáltak. Zónára váltott a PINKK, amivel meg tudtak akadályozni egy támadásunkat, a következőt azonban már jobban ki tudtuk játszani. Tóth Orsi duplával, Nadia Smailbegovic pedig újabb triplával jelentkezett. Kezünkbe tudtuk végre venni az irányítást, kilenc pontos előnnyel zártuk a negyedet.

Láthatóan igyekezett motiválni lányait a rövid szünet alatt Milos Pavlovic, akik fokozni tudták a tempót. Hamar kétszámjegyűre nőtt a különbség, ami javarészt annak volt köszönhető, hogy feljavult a védekezésünk és magasembereink is uralni tudták a palánk alatti területeket. Ennek ellenére vezetőedzőnk nem volt elégedett a pályán látottakkal, ezért a negyeded feléhez közeledvén időt kért. Madár Eszti továbbra is szorgosan gyűjtögette a támadólepattanókat, a labdát pedig tanítani való módon pöcizgette vissza a gyűrűbe. Nadia Smailbegovic három plusz egy akciójával húsz pont fölé nőtt az előnyünk. Madár Eszti kilencedik támadólepattanóját is összegyűjtötte, ráadásul egyre nagyobb bizalmat kapott társaitól. Rendre a palánk alá került a labda, fiatal játékosunk pedig vagy befejezte, vagy asszisztra váltotta az ilyen akciókat. Már az első félidőben bővíteni tudta rotációját a Vasas, Van Rijs Dóra kapott lehetőséget Milos Pavlovictól. 48-24-et mutatott az eredményjelző két negyedet követően, hazai oldalon Madár Eszti és Nadia Smailbegovic voltak a legeredményesebbek 12 és 10 ponttal. A vendégeknél Vincze volt a legeredményesebb 11 egységgel.

Papp Dia kosarának örülhetett a hazai közönség, csapatkapitányunk azonban a félidőt követően hamar összeszedte harmadik személyi hibáját, ezért a kispadra kényszerült. Közel sem játszottunk száz százalékkal, ami némi reményt adott a vendégeknek. Tóth Orsi igyekezett szerte foszlatni a pécsi álmokat, ráadásul egy labdaszerzésből Madár Kata is meg tudott indulni. Hosszú pihenőjét követően Qui Nunn kapott játékidőt, amivel Milos Pavlovic a palánk alatti játékunkat igyekezett stabilizálni. Más mércével fújtak a játékvezetők a két oldalon Katrina Pardee szerint, légiósunk pedig hangot is adott ennek. Technikai figyelmeztetést ért a szövegelés, vezetőedzőnk pedig a kispadra hívta lehiggadni KP-t. Vincze és Bojtár pontjaival igyekezett zárkózásra használni a kialakult zűrzavart a PINKK. Szerencsés Tami hárompontosára Vincze válaszolt a túloldalon. Tartani tudtuk húsz pont feletti előnyünket, ám Milos Pavlovic nem volt elégedett a pályán látottakkal. Hazai időkérés után Madár Eszti tért vissza a jól megszokott forgatókönyvhöz, de ezúttal Qui Nunn volt, aki kiosztotta a labdát. Nadia Smailbegovic hárompontosa jelentette a negyed utolsó jegyzett találatát, amivel 67-39-re nőtt a Vasas előnye.

Tenyér egyedül törte át a hazai zónát, de a PINKK következő támadásában Madár Eszti tudott belepiszkálni. Nadia Smailbegovic és Szerencsés Tami is triplával növelte előnyünket, majd Papp Dia is eredményes tudott lenni a hárompontos vonalon túlról. Harmincra nőtt a különbség, Milos Pvlovic pedig apránként pályára küldte a legfiatalabbakat. Van Rijs Dóra után Gelei Karola is csatlakozott a játékhoz, utóbbi ráadásul sérülésből visszatérve először léphetett pályára NBI/A-s mérkőzésen. Becsülettel küzdött a PINKK, a hosszú ideje tartó negatív szériát azonban nem tudta megtörni ma Pasaréten. Szomorú esettel zárult a mérkőzés, egy időkésés során ugyanis a pécsiek másodedzője összeesett a pályán. Hazai és vendég stáb tagok és játékosok egy csapatként igyekezett azonnali ellátást nyújtani, de szerencsére nem történt nagy baj. Saját lábán hagyta el a pályát Kovács Martin, így a játék bár nem a legjobb hangulatban, de folytatódott. Mindkét együttes a végét várta ezek után a mai találkozónak, ami a Vasas Akadémia 89-52-re nyert meg.

A legfontosabb, hogy megszereztük ezt a két pontot, játékunkkal és pályán nyújtott teljesítményünkkel azonban nagyon nem vagyok elégedett. Igyekeztünk belenyúlni a rotációba, próbálkoztunk néhány új játékelemmel, ami némileg átlendített minket a holtponton. Át kell beszélnünk a ma történteket, ezzel a hozzáállással ugyanis esélyünk sem lesz a következő találkozón. Meg kell tanulnunk, hogy minden mérkőzés nagyon fontos a számunkra, nem becsülhetünk le senkit és ugyan azzal a tűzzel kell játszanunk. A győzelem ennek ellenére meg lett, egy nap pihenőt követően gőzerővel megkezdjük a felkészülést a TF ellen – értékelte a mai találkozót Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – PINKK Pécsi 424 89-52 (20-11, 28-13, 19-15, 22-13)

Fotó: Balogh Dávid