A kosárlabda szezon befejeztével szakosztályunk szakmai vezetőjével, Krivacsevics Dragoljubbal készített interjút a Vasas SC. A felnőtt élvonalbeli csapat bravúros hatodik helye mellett, az NBI/B-s bajnokságban szereplő fiatalok, és a serdülők ezüst, valamint a juniorok bronzérmére lehet méltán büszke a 2021/22-es idényt követően a Vasas Akadémia női kosárlabda szakosztálya. A Pasaréten folyó szakmai munka igazi értékmérője azonban a játékosok egyéni fejlődése, a fenti három érem gyakorlatilag következménye a tervszerű munkának. Mint ahogy az is, hogy valamennyi országos utánpótlás-döntőben ott voltak csapataink.

Valóban elvárás számunkra, hogy a végelszámolásnál fiataljaink minden korosztályban ott legyenek a legjobbak nyolc között, de azért néhány érem is kell ahhoz, hogy valóban elégedetten zárhassuk az idényt – értékelte Krivacsevics Draguljob, női kosárlabdaszakosztályunk szakmai vezetője a 2021/22-es szezont az utánpótlás szempontjából. – Ám ezeknél a szép eredményeknél is fontosabb, hogy az idén valóban nagy egyéni fejlődések tanúi lehettünk Pasaréten. A legnagyobb öröm természetesen a serdülőcsapat második helyezése volt, nemcsak azért, mert fényesen csillog az ezüst, sokkal inkább azért, mert a végjátékban olyan együtteseket győztek le, amelyektől az idény elején még kikaptak. Volt, hogy igen nagy arányban. Erre a gyönyörű ívű fejlődésre vagyunk igazán büszkék, rajtuk lehet igazán látni az egyéni és csapatmunka egységének eredményét. Ráadásul ez egy olyan korosztály, amely kiemelkedő technikai képzettsége és jó adottsága révén még nagyon sok örömet okozhat nekünk. No persze, csak abban az esetben, hogyha együtt maradnak.

Miért ne maradnának? Sikeresek, ami ékes bizonyítéka annak, hogy jó kezekben vannak Pasaréten.

Ami nekünk, szakembereknek evidencia, az nem feltétlenül magától értetődő a játékosok és szüleik számára. A Vasas Akadémia minden szempontból úgy épül fel, hogy az a legtovább szolgálja a játékosok fejlődését, képességeik maximális kifejlesztését. Ehhez pedig nemcsak magas színvonalú egyéni és csapatedzések szükségesek, de értékes játékpercek is, amit minden körülmények között igyekszünk biztosítani. De visszatérve a serdülőkre, egy olyan közösség alakult ki, amelyhez a rokonok és barátok is hozzátartoztak. Az országos döntőre fantasztikus szülői csapat kísért el bennünket, hála nekik, rég nem tapasztalt hangulatban játszhattuk le a mérkőzéseinket. A részükről egyébként egész évben élvezhettük ezt a különleges támogatást.

Korosztályonként két-három játékos szokott kiemelkedni a sorból. Így van ez az ő esetükben is?

Szerencsére nem, és ebben is különböznek az eddigi átlagtól. Ebből a serdülőcsapatból jóval több fiatal áll ígéretes jövő előtt. De ismét hangsúlyozom, ez csak a kezdet, a kiteljesedéshez pontosan úgy kell tovább dolgozni, ahogy azt eddig tették. Mert nemcsak a kiválasztásuk volt sikeres, de az eddig elvégzett munka mennyisége is példás. A közös gyakorlások mellett a lehető legkülönbözőbb időpontokban és nagy szorgalommal vettek részt az egyéni képzésekben. S bár a csapatot irányító Farkas Fanninak óriási szerepe van a sikerben, edzői szinten is igazi csapatmunkáról beszélhetünk.

Nemcsak Farkas Fanni, de segítőtársai is fiatal szakemberek. A Vasas Akadémia tehát ezen a téren is gondol az utánpótlás-nevelésre.

Ez így igaz. Ahogy képezzük a játékosokat, úgy tanítgatjuk a fiatal edzőket is, így minden téren évről-évre jobbak leszünk. Az idősebbek mindenben segítik őket, s tudásuk legjavát igyekeznek átadni nekik. A tervezést azonban nem idényenként, hanem hosszabb ciklusokban végezzük, ehhez a tudatos építkezéshez pedig nagyon fontos a játékosállomány állandósága. Ha most megnézem ezeket a serdülőket, akkor már szinte látom azt a felnőtt csapatot, amelyet néhány év múlva alkothatnának, s amely nem a hatodik, hanem annál jóval előkelőbb helyért játszhatna. Jelenleg nem kevesebb, mint tizenöt olyan kosárlabdázó játszik élvonalbeli ellenfeleinknél, akik Pasaratén nevelkedtek. Ezért most ezt a tehetséges generációt sokáig egyben szeretnénk tartani.

 

A fiatalokra milyen hatással van a felnőttek bravúros hatodik helye?

Nagy motivációs erőt jelent a számukra, hiszen valódi jövőképként bontakozik ki előttük az A csoportos szereplés lehetősége. Éppen ezért az idei esztendő másik igen kellemes tapasztalata számomra az, hogy a felnőtt csapat mérkőzéseit nagyon sok akadémistánk követte hétről-hétre a nézőtérről. Ez azért fontos, mert aki igazán nagy játékos szeretne lenni, annak folyamatosan a kosárlabda szeretetében kell élnie, egyfajta szenvedélyévé kell, hogy váljon ez a játék.

Véget ért a bajnokság, a fiatalok azonban nem pihennek, hiszen a különböző válogatottakban több mint egy tucat játékosunk szerepel.

Igen így van, és az ő nevüket szeretném is kiemelni, hiszen a nemzeti együttesben szereplés az a cél, amelyért érdemes ennyi áldozatot hozni. Az EYOF-csapatba Czirkos Panka, Kendelényi Luca és Igaz Eszter kapott meghívást, míg az U17-es válogatottba Kádár Orsolya, Örsi Kata és Aho Tyra. A soproni U20-as A csoportos Európa-bajnokságra készülő keretben négy kosárlabdázónk is van, név szerint Dúl Terka, Madár Eszter, Salamon Zsófia és Szerencsés Tamara, az U18-asok összetartásán pedig Aho Tyra és Van Rijs Dóra vesz részt.

A 3×3-as válogatott összeállításánál mindig nagy szerep jut a pasaréti lányoknak.

Ez így van, a felnőtt csapat legutóbbi szereplése azért volt különösen érdekes számunkra, mert három jelenlegi játékosunk, Papp Klaudia, Tóth Orsolya és Pusztai Petra mellett, Tóth Franka személyében egy korábbi akadémistánk volt a negyedik, a kispadon pedig egykori edzőnk, Földi Attila ült. Az U23-as együttesben Madár Katára számítanak, valamint Tóth Orsolyára, bár utóbbi ma már hasznosabb a felnőtt válogatottban. Ebben a szakágban a legfiatalabb között Van Rijs Luca, Hámori Betti, Örsi Kata és Herzog Bora kapott válogatott meghívót.

Az új idényben kikre számít majd a fiatalok közül Milos Pavlovic női együttesünk vezetőedzője?

A juniorok közül automatikusan lép majd tovább felfelé Van Rijs Dóra és Luca, Tóbel Lívia és Gelei Karola, de velük tart Kádár Orsolya is, jóllehet neki még van egy éve az utánpótláskorúak között. Az út azonban a többiek számára is nyitott, alázatos edzésmunkával, kitartással rajtuk múlik csak meddig jutnak. Edzőink ugyanis valamennyi játékost jól ismerik, Milos Pavlovic is nyomon követi a fiatalabbak fejlődését.

Az Európa-kupában szereplés továbbra is ott van a lehetőségek között, Pasaréten mégis mások a prioritások.

Filozófiánk, miszerint NBI A-s, valamint nemzetközi szintű, válogatott játékosokat nevelünk, számunkra egy állandó, stabil hitvallás. Ettől az sem térít el bennünket, hogy egy nemzetközi szerepléssel akár felsőbb kategóriába is léphetnénk. A képzés minőségével szeretnénk felhívni magunkra a figyelmet, abban akarunk bajnokok lenni. S ha minden a terveink szerint alakul, akkor ennek a munkának lehet az eredménye egy olyan csapat, amely bátran kiléphet az európai porondra is. Összességében tehát, becsületes, jó embereket nevelünk, mintha csak a saját gyermekeinkről lenne szó. Az aktuális eredményeken túl ezért a jövőben is játékosaink képzése és személyiségük formálása a legfontosabb feladatunk.

Forrás: Vasas SC