Idén Budapest adott otthont a minden évben megrendezésre kerülő Négy Város Tornájának. Az U16-os lányok három mérkőzésen léptek pályára és remek játékkal, mind a három összecsapást megnyerték, ezzel elhozva a kupát. A Vasas Akadémiát három játékos képviselte a budapesti válogatottban Bori Liza, Pácza Blanka és Dévai Blanka személyében, a csapatot pedig Ambrus Szandra szakedzőnk vezette. A tornán ezenkívül elinduló „Mix” csapatban Karli Dóra és Ács-Sánta Kata kapott helyet.

1996 óta kerül megrendezésre a Négy Város Tornája, melyen Ljubljana, Pozsony, Zágráb és Budapest fiataljai mérik össze tudásukat több sportágban. Idén Budapest adott otthon ennek az eseménynek, július 4-7. között atlétika, asztalitenisz, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás és röplabda sportágakban mérkőztek meg egymással a sportolók. Kosárlabdában az idei szezon szerinti kadett korosztály volt érintett, akik a tornát megelőzően egy kétnapos felkészülésen vettek részt. Ambrus Szandra igyekezett ez idő alatt összekovácsolni a csapatot és kialakítani a csapat játékát. Gördülékenyen ment a munka, amihez hozzásegített a lányok hozzáállása és fegyelmezettsége is. Nagyon jó társaság jött össze, ami hozzásegítette a csapatot a kupa elnyeréséhez.

Milyen célt tűztél ki a lányoknak és magadnak a tornára?
Az első pillanattól fogva az fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne megnyerni ezt a tornát. Titkon a szövetség is hasonló célt tűzött ki, ami miatt éreztem egy kis terhet, de ez inkább motivált, mintsem hátráltasson. A lányok és az edzőik is az első megkeresésemtől fogva partnerek voltak, ami szintén motiváltabbá tett. A győzelem mellett a másik célom az volt, hogy főleg olyan játékosok alkossák a csapatot, akik kiszorultak a korosztályos válogatottból vagy épp a torna után szívesen csatlakoznának hozzánk, ezzel is elismerve az éves munkájukat. Sikerült több ilyen játékost is a csapatban tudnom és mellettük olyanok lányok is szerepet kaptak, akik még felfedezésre várnak – mondta a budapesti válogatott edzője, Ambrus Szandra.

Pár szóban mesélj a mérkőzésekről, milyen élményekkel gazdagodtatok és hogyan értékeled a lányok teljesítményét.
A torna két napja alatt három mérkőzést játszottunk. Az elképzeléseim alapján a zágrábi csapatot tartottam riválisnak, ami végül be is igazolódott, hiszen velük játszottunk szorosabb mérkőzést. Az első meccsünket a Ljubljana együttese ellen vívtuk, akik sajnos nem tudtak kosárlabda csapatot kiállítani. Így arra a döntésre jutottak a szervezők pár nappal a torna előtt, hogy a másik három csapat hozzon még négy játékost magukkal, akik majd “mix” csapatként játszanak a Ljubljana színeiben. Ez egy jó kezdeményezés volt, hiszen így le tudtuk játszani mindhárom meccsünket. Ráadásul adódott egy remek lehetőség plusz két Vasasos lánynak, akik a “mix” csapat színeiben vettek részt a tornán. Ezen a meccsen 103 dobott ponttal mutatkoztunk be, a másik kettő egy kicsivel küzdősebb volt. Pozsony ellen 42, míg a zágrábi csapat ellen 34 ponttal nyertünk. A lányok és a csapat teljesítményével is elégedett vagyok, mindenki kivette a részét a sikerekből és nagyon ügyesen játszottak.

Hogyan teljesítettek a Vasasos lányok?
A budapesti csapatba Bori Liza, Dévai Blanka és Pácza Blanka került be, míg a “mix” csapatba Ács-Sánta Kata és Karli Dóra. Mindannyian alázatosan, fegyelmezetten dolgoztak és meg tudták mutatni a meccseken, hogy mire képesek. Biztos vagyok benne, hogy ez a torna az önbizalmukra is nagy hatással volt, hiszen több olyan mozdulatot is láttam tőlük, amiket eddig csak az edzéseken mutattak meg.

Sikerült megvalósítani minden elképzelést?
Azzal, hogy megnyertük a tornát és mindezt ennyire magabiztosan, így azt merem állítani, hogy igen, a várakozásaimat is felülmúlta a mutatott játék. Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem, hiszen először próbálhattam ki magam edzőként nemzetközi szinten. A tornán való szereplés nagy élmény volt számomra, amibe beletartoznak az edzések, a közös szállás, a meccsek és nem utolsó sorban a kupa átvétele a záróünnepségen. Biztos vagyok benne, hogy a lányok is hasonló véleménnyel vannak, hiszen a sikerek mellett sok új barátság is kötődött. Gratulálok még egyszer a csapatnak és örülünk, hogy sok év után újra Budapest nyerte el a női kosárlabda kupát. Köszönöm a lehetőséget – értékelt Ambrus Szandra.

Budapest – Ljubljana 103-27
Budapest – Bratislava 84-42
Zágráb – Budapest 41-75

All-Star csapatba került Karli Dóra, a torna legeredményesebb játékosa pedig Bori Liza lett. Gratulálunk lányok!