Nem tudtuk megakadályozni a Diósgyőrnek, hogy megszerezze zsinórban a tizedik győzelmét a Tippmix Női NBI/A bajnokságban. Az első negyedben még szoros küzdelmet láthatott a Pasarétre kilátogató publikum, de a folytatás már inkább a vendégekről szólt. 

A Vasas Akadémia növendéke, Aho Tyra ziccerével kezdődött a találkozó, amire Smailbegovic Nadia tudott válaszolni a túloldalon. Remek hangulatot teremtett a Pasaréti Sportcentrumban a két szurkolótábor, a ritmust pedig ellenfelünk vette fel jobban. Aho Nina öt pontjának köszönhetően el tudtak húzni a vendégek, Papp Dia labdaszerzéséből a folytatásban asszisztig jutott csapatkapitányunk, Madár Esztit találta meg a gyűrű alatt. Felélénkültek a diósgyőri magasemberek, ezen felbátorodva Qui Nunn harcolt ki egy kettő plusz egyet. Smailbegovic Nadia hárompontosával zárkóztunk egy pontra, Papp Dia duplájával pedig át is vettük a vezetést hét perc játékot követően. Vendég időkérés következett, ami után Kányási triplájával hamar visszavette a vezetést a DVTK. Papp Dia egyenlítése után jött egy újabb vendég hármas, a cserepadról érkező Salamon Zsófi azonban remek labdát kapott csapattársától, a kettő plusz egy pedig ismét egálra javította az eredményt. Smailbegovic Nadia újabb triplájának köszönhetően azt gondoltuk előnnyel zárhatjuk a negyedet, ám Grigalauskyte ezt másként gondolta.

Vendég büntetőkkel folytatódott a találkozó, két perc pihenőt követően pedig Papp Dia is visszatért a pályára, aki rögtön egy szép assziszttal jelentkezett. Qui Nunn köszönte a lehetőséget és zárkóztatta csapatát. Alapvonali bedobást követően Kiss futott üres területre, a középtávoli pedig tapsot érdemelt a vendég szurkolók körében. Három pont volt a különbség a két csapat között, amikor Milos Pavlovic kikérte első időkérését, a taktikai megbeszélés mellett egy szusszanásnyi időt is akart adni játékosainak, akik magas hőfokon égtek a meccs elejétől. Jót tett a pihenő, Qui Nunn tudott eredményes lenni, a túloldalon Green azonban rögtön válaszolni tudott. Apránként érvényesíteni tudta előnyét a DVTK, ráadásul Szerencsés Tami ellen sportszerűtlen faultot fújtak a játékvezetők, amiből négy pontot kaptunk. Kilenc pontra nőtt a vendégek előnye, Milos Pavlovic pedig ezúttal határozottabban hívta magához játékosait. Madár Kata duplája törte meg a gólcsendet, ám Kányási kosarával a mérkőzés folyamán először kialakult a kétszámjegyű különbség. Kiss a vétlen pofont a következő támadásban egy hárompontossal bosszulta meg, így 13 pontos előnnyel zárta az első félidőt a vendég együttes.

Smailbeogic Nadia triplájával indult a harmadik negyed, majd Qui Nunn büntetőivel zárkóztunk. Két és fél percet kellett várni az első diósgyőri kosárra, Aho Nina talált be, aki nemsokkal később egy szemfüles labdaszerzést is jegyzett. A negyed felénél Tóth Orsi beütötte negyedik személyi hibáját, így a kispadra kényszerült. Madár Eszti gyűjtötte be a lecsorgót és vissza tudta emelni a labdát a gyűrűre. Mindkét oldalon az eddiginél több hiba csúszott, ezért a harmadik negyed feléig az eddiginél jóval kevesebb pont született. Büntetőkkel tudott távolodni ellenfelünk, Milos Pavlovic pedig úgy döntött, kockáztatnia kell és visszaküldte a pályára Tóth Orsit. 18 pontos hátránynál kért időt vezetőedzőnk, hiszen támadásban láthatóan visszaesett a teljesítményünk. A folytatásban a fiatal Láng-Miticzky Blanka kapott lehetőséget, majd egy perccel később Kádár Orsi is pályára léphetett. Papp Dia hárompontosára Bernáth válaszolt szinte azonnal, elhallgattatva ezzel a hazai publikumot. Elkezdett nyílni az olló, Green hajrában szerzett duplájával 42-65-re módosította az eredményt a negyed végére.

Budácsik Dorka értékesített két büntetőből egyet, Garbin pedig sokadik próbálkozását követően eredményes tudott lenni a sarokból. Magabiztos játékával nem engedte közelebb a Diósgyőr ellenfelét, így az utolsó percekben már csak az volt a kérdés, milyen különbséggel fog nyerni ellenfelünk. Bár a két vezetőedző igyekezett pihentetni játékosait, Budácsik Dorka egy szerencsétlen érkezést követően mégis a bokájához nyúlt. Van Rijs Dóra is pályára léphetett hazai oldalon az utolsó percekben, a fiatalok pedig igyekeztek élni a lehetőséggel. Kádár Orsi hárompontossal, Láng-Miticzky Blanka pedig eredményes betöréssel tapsoltatta meg a hazai közönséget a találkozó végéhez közeledvén. Magabiztos, 55-80-as diósgyőri győzelem született, amivel a DVTK megszerezte zsinórban tizedik győzelmét a bajnokságban.

Egészen addig, amíg tartottuk magunkat a megbeszéltekhez és kellő akaraterővel és hittel rendelkeztünk, jó meccset játszottunk és tartani tudtuk a lépést. Az ilyen típusú mérkőzéshez azonban sajnos szűk a rotációnk. Egy fizikálisan erősebb és tapasztaltabb csapat a DVTK, amely lépésről lépésre érvényesíteni tudta akaratát. Sajnos ma csak néhány játékosunk volt itt fejben, ami nagyon bosszantó számomra, egy DVTK ellen pedig mindenkire szükség van. Ellenfelünk megérezte a vér szagát, így negyedről negyedre egyre jobban játszott. Ezt a lendületet nekünk nem sikerült fékezni, de a legnagyobb baj az, hogy elkezdtük feladni. Több éve koptatom már a Vasas kispadját és aki ismer nagyon jól tudja, hogy a szótáramban nem szerepel a feladás szó. Erről mindenképp beszélnünk kell a lányokkal, a DVTK-nak pedig természetesen gratulálok a győzelemhez – nyilatkozott a meccs végén a Vasas Akadémia vezetőedzője, Milos Pavlovic.

Vasas Akadémia – DVTK-Hun-Therm 55-80 (22-23, 8-20, 12-22, 13-15)

Fotó: Balogh Dávid