Három Vasas Akadémia játékos kapott meghívást a junior válogatottba, amely a pandémia miatt nem Európa-bajnokságra készül. Siklós Dorkával beszélgettünk, akit nemcsak a közelgő Challenger tornáról kérdeztük, hanem az idei U18-as szezont is értékeltük.

A 2020-as évben elmaradtak a világversenyek, így csak egy hét összetartáson vehettetek részt Székesfehérváron. Mi a program az idei évre?

Júniusban már volt egy rövid, három napos összetartásunk, ez még bő kerettel. Azóta a Vasason készültünk, próbáltunk megfelelő állapotban érkezni az összetartásra, így egy kis pihenést is beiktattunk a edzőtábor előtt. A mostani szakasz egészen július 25-ig tart, egy nappal később pedig már utazunk Csehországba, egy Challenger tornára, amely augusztus 1-ig fog tartani.

Hányan készültök most az U18-as válogatott keretében?

Jelenleg 16-an vagyunk, ezt szűkíti az edzői stáb később 12 főre, akik az utazó keret lesznek. A Vasas Akadémiát rajtam kívül Dúl Terka és Kuncz Petra képviseli.

Hogyan éreztétek magatokat, mikor megtudtátok zsinórban második évben nem lesz hivatalos világverseny az utánpótlás válogatottnak, helyette a Youth European Challengers kerül megrendezésre?

Talán még a tavalyinál is rosszabbul érintett minket, hiszen most a 2003-as a vezető korosztály, így még nagyobb szerep hárul ránk. Nagyon sajnáljuk, hogy nem tudjuk igazán megmérettetni magunkat, de szerencsére a FIBA talált alternatív megoldást, és valamilyen szinten azért mégis versenylehetőséget biztosítanak. Motiváltak vagyunk, szeretnénk megnyerni a tornát, de nem titok, hogy az utolsó pillanatig reménykedtünk az Európa-bajnokság megrendezésében.

Bár a vírushelyzet eléggé megnehezítette az idei szezont mégis tény, hogy az utolsó utánpótlás éveteken vagytok túl. Sajnos a bajnoki döntő utolsó két napja nem a tervek szerint sikerült, érem nélkül maradtunk. Hogy látod, mi volt a probléma?

Azt kell, hogy mondjam, nem voltunk eléggé összeszedettek. A hangulat jó volt, év elején még voltak nehézségek, nehezen csiszolódtunk össze, de a szezon végére úgy érzem, hogy minden a helyére került. A lehető legrosszabb pillanatban blokkoltunk le, kicsit még mindig tanácstalan vagyok, hogy mi történt abban a 18 percben a Szekszárd ellen, de utólag mondhatom, hogy ott ment el a szezon. Szerettünk volna érmet szerezni, de az a rossz széria bennünk maradt, és már nem sikerült felállnunk az ott bekapott pofonból.

A válogatott program, ahogy említetted augusztus elején véget ér. Eddig egyértelmű volt a lépés évről évre, hiszen lépkedtetek fel az utánpótlás ranglétrán, ám most elértétek a csúcsot. Hogyan tovább?

Mostantól nem védenek minket az utánpótlás korosztályok, ahol elég volt az egy évvel idősebbek, vagy fiatalabbak ellen játszani. Szeretnénk először a felnőtt csapat edzésein tapasztalatot szerezni, majd idővel harcolni a percekért. De a legfontosabb, hogy még a tanulási fázisban vagyunk, úgy gondolom a most következő szezon kiváló lehetőség lesz arra, hogy a játékunk minden elemén fejlesszünk, és megtapasztaljuk az első osztály tempóját. Biztosan éles váltás lesz, de nagyon várjuk már a kihívást.

Mit vársz az előttetek álló Challenger tornával kapcsolatban?

Alapvetően ismerjük az ellenfeleket, hiszen a legtöbbjükkel már volt szerencsénk játszani a korábbi években, de legutóbb két éve találkozhattunk velük, ami azért nagyban megnehezíti a becsléseket. A magyar utánpótlás az európai elithez tartozik, reménykedünk benne, hogy ha változtak az erőviszonyok, az számunkra pozitív módon változik. Az eddigi ismereteink alapján nagyjából az összes résztvevő csapat hasonló szintet képvisel, de ahogy már említettem, két éve nem versenyeztünk és nem tudjuk, hogy a többi válogatottat mennyire befolyásolja az U19-es világbajnokság, hiszen a 2002-esek mellé a követő korosztályból is érkezhetnek játékosok. Összességében sikeres tornát várok,  jó lenne, ha mindhárman bekerülnénk az utazó keretbe és egy éremmel zárnánk a szezont.