Remek első negyedet követően kézbe vette az irányítást a soproni együttes a Tippmix Női NBI/A bajnokság 17. fordulójában. Jó hír, hogy csapatkapitányunk, Papp Dia betegségéből felépülve vállalni tudta a játékot, az ő vezérletével nagyot küzdöttek lányaink, de sajnos nem sikerült megszorongatni a soproni gigászt, amely végül 49-70-es győzelmet aratott.

Gyors, 3 másodperces kosárral kezdte a mérkőzést a Sopron Basket, Turner támadhatta az üres gyűrűt a feldobást követően. Betegsége után Papp Dia a kezdőben kapott helyet, az ő helyét Budácsik Dorka váltotta a sérültek listáján. Magabiztosan kezdtek a vendégek, Qui Nunn büntetője jelentette az első Vasas pontot bő két perc játékot követően. Tóth Orsi szép labdaszerzéséből nem sikerült gyors kosarat szereznünk, Papp Dia azonban miután rendezte a sorokat szép labdát osztott ki a sarokban álló Smailbegovic Nadiának, aki hárompontossal köszönt be. Soproni pontokat követően csapatkapitányunk is értékesített egy triplát, amivel át tudtuk venni a vezetést. Madár Eszti és Qui Nunn is beütötte második személyi hibáját, ami annak tudatában, hogy Budácsik Dorka csak a kispadról tudta támogatni csapattárasit nem bizonyult jó hírnek. Kezdeti megszeppenésünket követően láthatóan felvettük a kesztyűt, amivel szinte sorcserére kényszerítettük a soproniakat. Turner és Brooks sikeres kísérleteinek köszönhetően négy pontot le tudott dolgozni ellenfelünk, ám a vendégek edzője továbbra sem volt elégedett a látottakkal, ezért időt kért egy perccel a negyed vége előtt. Brooks középtávolijával át tudta venni a vezetést a Sopron, Papp Diának azonban volt még puskapora, így az előny maradt a Vasasnál.

Brooks büntetőivel fordult ismét a kocka a második játékrész elején, ám Salamon Zsófi szép centermunkája két újabb pontot ért a Vasasnak. A hazai közönségnek igen, a vendég kispadnak annál kevésbé tetszettek a pályán történtek, s bár kevés pont született, tartani tudtuk a lépéselőnyt. Fegyverneki és Magbegor játékának köszönhetően kaptak szelet a Sopron vitorlái, melynek köszönhetően a negyed felénél négy pontos előnybe kerültek a vendégek. Pontatlanok voltak támadásaink, Milos Pavlovic ráadásul a játékvezetőkkel is összeszűrte a levet, mivel vezetőedzőnk szerint néhány alkalommal nem született helyes ítélet. Eközben ellenfelünk szép csendben tíz pontra tudott ellépni, ez pedig már Vasas időkéréshez vezetett. Elátkozottnak tűnt a hazai gyűrű, amit Tóth Orsi duplája tört meg hosszú idő után. Láng-Miticzky Blanka mutatkozott be a második negyed hajrájában, irányításával ismét Tóth Orsi tudott eredményes lenni. Megszerzett előnyével szépen tudott gazdálkodni a Sopron, a félidőre 21-34-es állással mehettek pihenni a csapatok.

Térfélcserét követően igyekeztünk ritmust váltani, Smailbegovic Nadia szép passzából Madár Eszti dobhatott üres helyzetből, majd Papp Dia is elsüllyesztett egy triplát. Védekezésben jól működött a kommunikáció, szükség is volt rá, hiszen zónára váltott csapatunk. Madár Eszti újabb sikeres kísérletére Varga válaszolt egy hármassal, és bár a vendégeken látható volt a fáradtság, tartani tudták előnyüket. Madár Eszti szerencsétlen jött ki egy lepattanó párbajból, ellenfele könyökkel csinált helyet, ami fájdalmasnak bizonyult. Mindkét együttes cserékkel igyekezett frissen tartani csapatát, az újonnan érkező játékosok pedig igyekeztek plusz energiát hozni a pályára. Hosszas vita alakult ki a játékvezetők és a vendég kispad között, aminek technikai figyelmeztetés lett a vége, Papp Dia pedig értékesíteni tudta az ajándék büntetőt. Véleményes szituációval zárult a harmadik negyed, lepattanót követően a Vasas Akadémia megszerezte a labdát, melyet követően sípszót hallhatott a pasaréti publikum. A faultot nem a Sopron játékosára fújták, hanem visszamenőlegesen kapott szabálytalanságért figyelmeztetést Láng-Miticzky Blanka, így vendég büntetők következhettek. Böröndy a kettőből egyet tudott értékesíteni, így 14 pontos hátrányban várhattuk a hajrát.

Magbegor egyéni akciója újabb két pontot jelentett a Sopronnak, hátrányunk ellenére azonban Milos Pavlovic töretlenül harcra buzdította lányait a kispad mellől. Kunek hárompontosával és Magbegor duplájával húsz pont fölé nőtt a különbség a két csapat között, amire vezetőedzőnk időkéréssel reagált. Okosan és türelmesen játszott ellenfelünk, így bár az akarat és a lendület megvolt a részünkről, elkezdett egyre jobban nyílni az olló. Izgalmasnak bizonyult azonban a Czukor-Tóth Orsi párharc, a két játékos a pálya minden pontján agresszív csatákat vívott, hol egyik, hol másik jött ki jobban egy-egy akcióból. Bő három perccel a vége előtt mindkét oldalon lehetőséget kaptak a fiatalok, mivel a győztes kiléte már elég világossá vált. Hazai oldalon Láng-Miticzky Blanka, Kádár Orsi és Van Rijs Dóra is pályára lépett a hajrában, előbbi ráadásul bátor támadójátékkal és négy sikeres büntetőkísérlettel zárta a találkozót. A papírforma érvényesülni tudott a mai napon, így a joggal fáradt Sopron Basket magabiztos győzelmet aratott Pasaréten.

Tudtuk, hogy a Sopron a sűrű menetrend miatt fáradtan fog jönni és pihentetni fogja néhány játékosát. Talán ennek köszönhetően tudtunk előnyt kovácsolni a mérkőzés elején és amíg volt erőnk meccsbe maradni. Játékosaim szem előtt tartották a megbeszélteket, így a mérkőzés első szakaszát sikeresnek mondanám. Ahogy azonban a Sopron kezdett belejönni a meccsbe és egyre jobban érvényesítette akaratát, mi is egyre több hibát vétettünk. Egy kicsit megtorpantunk, üres helyzeteket nem mertünk elvállalni, és egy ilyen kvalitású csapat ellen egy támadáson belül bizony ritkán adódik két ajtó-ablak helyzet. Precízebben és gyorsabban kellett volna játszanunk, hogy jobban megnehezítsük a Sopron dolgát, ennek ellenére gratulálok a csapatomnak a mai teljesítményhez és persze gratulálok a Sopronnak a győzelemhez. Kívánom, hogy mindkét csapat szép sikereket érjen el a folytatásban – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – Sopron Basket 49-70 (13-12, 8-22, 17-18, 11-18)

Fotó: Balogh Dávid