Emberfeletti küzdelem zajlott a pályán a Play Off 5. helyéért zajló első találkozón a Ludovika-FCSM Csata és a Vasas Akadémia között. Ellenfelünk tíz pontos előnyt kovácsolt össze félidőre, amit az utolsó két negyedben sokáig meg is tudott tartani. Lányaink azonban a végsőkig küzdöttek, és Papp Dia hármasával 4,5 másodperccel a vége előtt átvették a vezetést és megnyerték a rangadót. A Vasas Akadémia ezzel 1-0-ra áll a két győzelemig tartó párharcban.

Jobban kapta el a rajtot a Csata, Zempare és James kosarával 4-0-val nyitott ellenfelünk. A Vasas első pontjait Madár Eszti szerezte, aki mint később kiderült, az első félidő egyik kulcsfigurája volt. A negyed feléig tartani tudta négy-hat pontos előnyét ellenfelünk, ezt követően azonban ráktettünk egy lapáttal és fordítani tudtunk. Lelik kilenc másodperccel a negyed vége előtt értékesített egy hárompontost, amivel egy pontra csökkentette a Vasas előnyét.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata
Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Madár Eszti és Smailbegovic Nadia pontjaival még tudtunk távolodni a második játékrész elején, ekkor azonban ritmust váltott a Csata és szinte hiba nélkül támadott. Mányoki kosaraival egyenlítettek, majd Angyal hármasával a vezetést is átvették a hazaiak. Madár Eszti mellé – aki az első félidőben 11 dobott ponttal a Vasas legjobbja volt – Bri Fraser és Papp Dia is beszállt a pontgyártásba, a pályán azonban a hazaiak diktálták az iramot. 26-15-re nyerte a Csata a második negyedet, amivel tíz pontos előnyt tudott kiharcolni a félidőre.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata
Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Zempare triplájával kezdődött meg a harmadik játékrész, amire Papp Dia válaszolt négy ponttal. Bő fél perc alatt két hármast is kaptunk, előbb Lelik, majd Böröndy volt eredményes, ezzel ismét tizenötre nőtt a Csata előnye. Bach Bogi asszisztjából Budácsik Dorka értékesített egy kettő plusz egy akciót, ezután ráadásul centerünk újra ziccert értékesített. Négy perccel a negyed vége előtt 17 ponttal is vezetett a hazai együttes, ekkor azonban lányaink begyújtották a rakétákat. Bri Fraser és Papp Dia hátukra vették támadásban a csapatot, parádés védekezésünknek köszönhetően pedig a folytatásban mindössze Lelik négy büntetőjét írták be a statisztikába. Bach Bogi és Tóth Orsi kosarai zárták a negyedet, amivel mindössze hatra csökkentettük hátrányunkat.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata
Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Bach Bogi duplájával egyre csökkent a különbség, ezt követően azonban a Csata percei következtek. Angyal két hármasa és Lelik pontjai tíz fölé duzzasztották a hazai előnyt, amit tartani is tudott ellenfelünk a negyed feléig. Még ekkor sem adtuk fel, apránként dolgoztuk le hátrányunkat, Budácsik Dorka büntetőivel pedig ismét egyetlen pontra jöttünk fel másfél perccel a vége előtt. Apró hibák csúsztak támadójátékunkba, melynek köszönhetően nem tudtuk átvenni a vezetést sőt, Böröndy büntetőjével négyre nőtt ismét a különbség. 19 másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor Tóth Orsi ellen szabálytalankodtak. Mindkét büntető gyűrűbe talált, majd a Csata bedobását követően Lelik eladta a labdát. Bach Bogi engedett el triplát, ami nem ért célba, a labda azonban nálunk maradt. Papp Dia is megpróbálkozott egy hármassal és csapatkapitányunkkal ellentétben ő sikerrel is járt. 4,6 másodperccel a vége előtt a Vasas Akadémia átvette a vezetést. Hazai időkérést követően jöhetett a folytatás, a Csata bedobását után azonban Zempare támadó faultot követett el, így hozzánk került a labda. A végeredményt Bri Fraser büntetője állította be, a Vasas Akadémia idegenben 91-93-ra tudta legyőzni a Csatát, melynek köszönhetően 1-0-val áll a párharc a javunkra.

„Nagyon kemény mérkőzésre számítottunk, pontosan ezt is kaptuk. Nem mondanám, hogy meg voltunk ijedve, de talán a tét miatt nem tudtunk kellőképpen koncentrálni. Ennek köszönhetően nehéz volt megtalálni azt az ötöst, amely ki tudná zökkenteni a csapatot ebből az állapotból. Sok hibát vétettünk támadásban és védekezésben egyaránt, sokáig nem úgy tűnt, hogy közel tudunk kerülni ellenfelünkhöz. Ami átlendített minket ezen a holtponton az a szívünk és a győzni akarásunk volt. Több alkalommal bizonyítottuk a szezon során, hogy óriási akaraterőnk és küzdeni akarásunk van, ez most sem volt másképp. Erre alapozva igyekeztünk leegyszerűsíteni támadójátékunkat és próbáltunk tudatosabban védekezni. Ismét fel tudtunk zárkózni és közel kerültünk ellenfelünkhöz, ettől a pillanattól kezdve pedig a Csata kezdett el hibákat véteni. Sikerült kihasználnunk ellenfelünk rövidzárlatát, a végén pedig Dia révén született egy szerencsés palánkos hárompontosunk. A szerencse is közrejátszott tehát a sikerben, de úgy gondolom, maximálisan megküzdöttünk érte, és az az út, melyen végigjártunk a mérkőzés folyamán arra ad következtetést, hogy meg is érdemeltük. Korántsem mutattuk a legjobb arcunkat, ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni a párharcot jóval koncentráltabbnak és összeszedettebbnek kell lennünk támadásban és védekezésben egyaránt. Természetesen nagyon örülök a győzelemnek főleg úgy, hogy idegenben sikerült nyernünk, de a párharcnak még nincs vége. Jön egy rövid pihenő, és folytatjuk a munkát, hogy hazai pályán lezárhassuk a párharcot és elérjük legmerészebb álmunkat” – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Ludovika-FCSM Csata – Vasas Akadémia 91-93 (18-19, 26-15, 25-32, 22-27)