Múlt héten lezárult a spanyolországi San Fernandóban zajló FIBA U16 Women’s European Challenger torna. A magyar válogatottba három Vasas Akadémia játékos is meghívást kapott Aho Tyra, Kádár Orsolya és Rátkai Eszter személyében. Három győzelemmel és két vereséggel a magyarok a harmadik helyen zárták a viadalt. Aho Tyrával beszélgettünk a torna tanulságairól.

Challenger tornára került sor a korosztályotokban, ami azt is jelenti, hogy igazi nemzetközi tornát nem rendeztek idén. Rosszul érintett ez titeket vagy inkább örültetek annak, hogy egyáltalán lehetett valamilyen megmérettetés?

Amikor először megtudtuk, hogy nem lesz Eb kicsit elkeseredettek voltunk, hiszen az előbbi összetartásokon erre készültünk és ezt vártuk. Másrészről természetesen örültünk, hogy legalább lesz egy kisebb nemzetközi torna, ahol össze tudjuk mérni tudásunkat.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA

Hogyan zajlottak az előkészületek, mennyi időt voltatok együtt a torna előtt?

A torna előtti felkészülés három hétig tartott Székesfehérváron, általában napi két edzéssel. A három hét alatt kétszer jöhettünk haza nagyjából másfél napra. Ez idő alatt nemcsak a felkészülés, hanem az összekovácsolódás is végbement. Sajnos a Covid némileg beleszólt az edzőtáborba, hiszen csak kettő edzőmeccset tudtunk játszani a Szlovénok ellen mielőtt elindultunk Spanyolországba.

Milyen volt a hangulat csapaton belül, illetve magán a tornán?

A csapat közösség nagyon jó volt, mindenki kijött mindenkivel és szerintem hamar összeszoktunk. A felkészülés alatt jól megismertük egymást, sokat nevettünk, ami még jobban összekovácsolt minket. A pályán és azon kívül is meg tudtunk bízni egymásban. A tornán szépen össze tudtunk játszani, amiből jó helyzetek és látványos támadások alakultak ki.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA

Ami a mérkőzéseket illeti 3 győzelem 2 vereség a magyarok mérlege, reálisnak tartod ezt és az eredményeket vagy maradt némi hiányérzet?

Az első meccset ugye a Szerbek ellen játszottuk, ahol végül három ponttal maradtunk alul. Mindenki tele volt izgalommal, így egy kicsit szorongva is játszottunk. A meccs második felét rosszul kezdtük, melynek köszönhetően ellenfelünk el tudott húzni. Sajnos a meccs végére nem tudtuk visszahozni teljesen a lemaradást. Talán, ha egy másik napon játszunk velük, több esélyünk lett volna, ezt egy kicsit sajnálom. A spanyolok nagyon gyorsan és pontosan játszottak, amivel minket és másokat is meg tudtak lepni, hiszen veretlenül zárták a tornát.

Mennyire vagy megelégedve saját teljesítményeddel?

A védekezés jól ment, nagyjából meg vagyok vele elégedve. Támadásban lehetett volna jobb is, többet kellett volna vállalnom. Örülök, hogy tudtunk játszani, és megmérettetni magunkat ezen a nemzetközi tornán.

Hamarosan véget ér a nyár, mik a terveid az utolsó hetekre?

Most a két hét pihenőben próbálok majd sok időt tölteni a családdal és barátokkal, meg persze kipihenni ezt a tornát. Nem sok maradt már a nyárból, igyekszem minden percét kiélvezni.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA