Augusztus 22 és 30 között Macedóniában rendezték az U16-os női Európa-bajnokságot. A Vasas Akadémia ismét több fronton képviselte magát a magyar válogatottban, hiszen három játékosunk, Dúl Terka, Kuncz Petra és Sitku Zsuzsanna mellett a válogatott szövetségi kapitányára, Igor Skocovskira és Farkas Fannira is büszkék lehetünk.

A magyar U16-os válogatott a 11. helyet szerezte meg a kontinenstornán, az Eb-t követően a Wbasket.hu készített interjút Igor Skocovskival:

Hét meccset vívott a magyar csapat a szkopjei Európa-bajnokságon. Igor Skocovskit arról kérdeztük a beszélgetés kezdetén, hogy mely mérkőzéseket emelné ki a mutatott játék alapján.

„Négy mérkőzést emelnék ki, ebből három volt győzelem és egy vereség. Kezdeném a második meccsünkkel, amit az oroszok ellen játszottunk, amikor az utolsó percekben kikaptunk. Nyilván az olaszok elleni utolsó csoportmeccset is ki kell emelni, ami nagyon szép teljesítményt hozott, eredményes csapatjátékot mutattunk támadásban és védekezésben. Utána jön a svédek és a görögök elleni mérkőzés, ahol megmutattuk, hogy nem feltétlenül ott lenne a helyünk, ahol végeztünk. Összességében én mégis azt gondolom, hogy ez volt a reális eredmény jelen pillanatban.” – összegzett a vezetőedző.

Az U16-os Európa-bajnokságot Oroszország nyerte. A döntőben Litvániát múlták felül, a harmadik Spanyolország, a negyedik Franciaország lett. Minden korosztályos torna végén megkerülhetetlen kérdés, hogy mely területekkel volt elégedett a vezetőedző és hol mutatkozott nagyobb hátrány az élmezőnnyel szemben.

„Én úgy gondolom, hogy a legerősebb tulajdonságunk az egység volt. A csapatjátékunk támadásban és védekezésben is egységesnek bizonyult, aminek a kialakítása végig a célunk volt. Mentálisan viszont nem mindig tudtunk kellően erősek lenni. A játék harcosságát tekintve hullámzónak bizonyultunk. Ez a fiataloknál még várható, de mi arra számítottunk, hogy ez ránk kevésbé lesz jellemző.” – mondta Igor Skocovski.

A statisztikát szemlélve többször láthattuk, hogy ellenfeleink sok támadó-lepattanót gyűjtöttek és erre építve tudtak eredményesek lenni. „Mondhatjuk, hogy ott is találkoztunk kihívásokkal.” – válaszolta a felvetésünkre a vezetőedző. „Számítani lehetett rá, mert fizikálisan nem tartoztunk a legerősebb és a legmagasabb csapatok közé a mezőnyben. Természetesen nem mi voltunk a legkisebb, legvékonyabb csapat, de sajnos akadtak olyan mérkőzések, amikor nem tudtuk ezt a hátrányt ellensúlyozni és ellenfelünk kihasználta fölényét ezen a téren.”

Követve a torna eseményeit viszont úgy tűnt, hogy végig stabil volt csapatunk védekezése. „Mikor a csapatvédekezésről beszélünk és azokat a terveket, célokat nézzük, amiket egy-egy meccs kapcsán megfogalmaztunk, akkor valóban voltak jó részek benne. Én nem mondanám azt, hogy az egész Európa-bajnokságon jól működött, mert mutatkoztak problémák is. Én inkább azt mondanám, hogy mindig megpróbáltunk megfelelően reagálni a kihívásokra és tartani egy szintet. Hogy ez mikor sikerült jobban és mikor kevésbé, azt az eredmények is mutatják.” – árnyalta a képet Igor Skocovski.

A teljes Európa-bajnokságot figyelve kívülről szurkolóként kiegyenlítettnek tűnt a mezőny. Igor Skocovski véleményét is kérdeztük erről, aki bővebben elemezte lapunknak az erőviszonyokat.

„Az Európa-bajnokság előtt is próbáltuk felmérni a csapatokat, hogy kik milyen tornákon szerepeltek, hogyan játszottak, milyen összeállításokkal. Én ezen tapasztalatokat is tekintve azt azért nem mondanám, hogy mind a 16 csapat hasonló játékerőt képviselt, de 12 válogatott valóban közel volt egymáshoz és jól teljesített. Attól függően, hogy valaki egy erősebb vagy gyengébb csoportba került, úgy tudta ezt jobban vagy kevésbé kihasználni. Az a négy csapat, amelyik végül a kiesés elkerüléséért harcolt, ők is biztos, hogy tudtak volna többet mutatni. Amikor az eredményeket értékeljük, akkor a fiatalságból adódó sajátosságokat is figyelembe kell venni. Ha egy közösség mentálisan gödörbe kerül, akkor az ilyen fiatal játékosok még nem tudnak ebből olyan gyorsan visszajönni. Ez is befolyásolhatta egy-egy válogatott szereplését.” – tette hozzá Igor Skocovski, aki az alábbi gondolatokkal zárta beszélgetésünket.

„Köszönöm mindenkinek, aki követte a csapatot. A szurkolóknak is köszönöm, hogy végig mellettünk álltak.”