A Budácsik Dorottyával és Salamon Zsófiával felálló női U23-as 3×3-as válogatottunk második helyen végzett a Nemzetek Ligája európai 4-es csoportjában, így nem sikerült a direkt vb-kvalifikáció. Legjobb másodikként azonban még ott lehetnek a szeptemberi, mongóliai világbajnokságon.

Az U23-as Nemzetek Ligája hétvégi három katowicei állomásán női korosztályos válogatottunknak nem sikerült megismételnie szolnoki szereplését, a csoport élén a házigazdák végeztek. Ezzel a lengyelek már biztosították is helyüket a mongóliai korosztályos 3×3-as világbajnokságon, igaz, még számunkra sem veszett el a részvétel lehetősége. A csoport másodikok közül ugyanis a legjobbak még megválthatják ulánbátori jegyüket, ám ezek kilétére csak a selejtezők teljes lezárását követően derül fény.

„A szolnoki összesített győzelmet követően, természetesen bíztunk az újabb elsőségben, ám a lengyelek kifogtak rajtunk – számolt be a katowicei záró hármas tornáról Budácsik Dorottya, aki a magyar válogatott legeredményesebb játékosa lett Lengyelországban. – Ellenük valahogy nem ment a játék, kétszer is kikaptunk tőlük. Alacsony szerkezettel és nagyon agresszív játékkal álltak fel. A verekedős kosárlabdájuktól idegesek lettünk, de úgy vettem észre, hogy ezzel a többiek is így voltak. Izraelnek viszont mi voltunk a mumusaik, ellenük kifejezetten élveztem, hogy végre igazi játék folyt a pályán.”

Dorka természetesen nagyon örült annak, hogy valamennyi találkozónkon a legtöbb pontot szerezte, összesen harminchetet. Csak az utolsó, Izrael ellenin kellett osztozkodnia Angyal Barbarával a legeredményesebb magyar játékos címén. A Vasas Akadémia fiatal játékosának jó teljesítményében azonban nemcsak az egyre jobb formájának volt nagy része, de annak is, hogy Medgyessy Dóra vezetőedző a taktika kidolgozása során fontos feladatokat bízott rá. Magasságát és erejét egyaránt a válogatott javára igyekezett fordítani. Sikerrel.

„Sok dolgom volt a palánk alatt, nagyon örülök, hogy pontokkal sikerült meghálálnom a bizalmat – tette hozzá Budácsik Dorottya. – A kapitány már Szolnokon is látta, hogy jó formában vagyok, azt mondta, ki kell használni ezt a lendületet. A büntetőimmel viszont nem voltam elégedett, sajnos sokat kihagytam, a legjobban azok bosszantottak, amelyeket épp a lengyelek ellen vétettem el, hiszen egyetlen ponttal maradtunk csupán alul. Összességében nagyon sok önbizalmat szereztem a nyár folyamán a válogatott tagjaként, ezt a magabiztosságot igyekszem most átmenteni az ötös kosárlabdában ősszel induló bajnokságra is.”

A Dorkával megegyező poszton játszó másik akadémistánk, Salamon Zsófia, a múlt szerdai, első katowicei tornán lépett pályára. Az izraeliek ellen hat, a csehek ellen pedig négy pontot szerzett. Mégis ez utóbbira emlékszik vissza szívesebben.

„A nyitómeccsen egyikünknek sem ment igazán, nem játszottunk jól, két ponttal ki is kaptunk az izraeliektől – értékelte szereplését Salamon Zsófia. – A csehek ellen viszont mindenképpen nyernünk kellett a harmadik hely megszerzéséhez, úgyhogy mindent beleadtunk. Én is jobban játszottam, mint azt megelőzően. Leginkább a védekezésben álltunk össze igazi csapattá, és ez döntötte el a mérkőzés sorsát is. Nem játszottam túl sokat, de így is növekedett az önbizalmam, ráadásul a közös felkészülésnek és a kemény tornáknak köszönhetően az alapozást sem kell a nulláról indítanom Pasaréten. Az agresszivitás terén is léptem előre, ennek biztosan hasznát veszem majd a bajnokságban is. Most azért szurkolunk, hogy meglegyen a vb-kvalifikációt jelentő második helyünk, úgyhogy az még szóba sem került, ki lesz benne az utazó keretben. Úgy érzem van esélyünk, bízunk benne, hogy a csapat végül ott lehet Mongóliában a világbajnokságon.”

Budácsik Dorottya és Salamon Zsófia a héten még csak nézőként vesz részt női élvonalbeli együttesünk alapozásában, a jövő héten azonban már ők is bekapcsolódnak az érdemi munkába.

Fotók:FIBA