Idegenben, a Dávid Kornél KA ellen kezdi meg a 2024/25-ös bajnokságot a Vasas Akadémia NBI/A-s női csapata szeptember utolsó vasárnapján. Az együttes, Nenad Markovic vezetésével már javában készül az új szezonra, pénteken este a Pasaréti Sportcentrumban, edzésen tett látogatást a Vasas SC.

Női kosárlabdázóink történelmi sikert értek el a mögöttünk álló szezonban azzal, hogy bejutottak a Magyar Kupa négyesdöntőjébe, ugyanakkor a bajnokságban elért hatodik helyezéssel is elégedett lehetett a szakvezetés. Az idényt követően a legnagyobb változást az jelentette, hogy a vezetőedzői poszton Milos Pavlovicsot, honfitársa, és eddigi segítője, Nenad Markovic váltotta. Utóbbi helyére Kovács Martin lépett, aki már tavaly is Pasaréten dolgozott, mégpedig az U14-es, az U18-as és az NBI/B-s együttesek másodedzőjeként.

A meghatározó játékosok közül csupán egy, mégpedig Tóth Orsolya távozott, aki Pécsett folytatja, az érkezők listáján pedig a két idegenlégiós, az amerikai Domonique Davis, valamint a szerb Jovana Boricic neve szerepelt. A Vasas Akadémia szellemiségének megfelelően idén újabb két juniorjátékosunk léphetett fel a felnőttek közé, Czirkos Panka és Subotica Milka személyében.

Nagyon vártam már, hogy végre velük edzhessek, nagy dolog ez a számomra – tudtuk meg Czirkos Pankától, aki az elmúlt szezonban az U18-as leány A csapat egyik legjobbjaként különdíjban is részesült a hagyományos pasaréti évzárón. – Több, mint egy hónapja készülünk együtt, s bizony keményebbel az edzések, mint utánpótlásszinten, és a ritmus is egészen más. Természetesen igyekszem minél előbb alkalmazkodni a felnőttek gyorsabb tempójában, úgy érzem, ez részben már sikerült is. A beilleszkedéssel már csak azért sem volt gond, mert az NBI/B-s csapatban már sokukkal játszottam együtt. Ráadásul ez egy nagyon fiatal átlagéletkorú csapat, így a gondolkodásmódunkban sincs túl nagy különbség. Fizikálisan azonban még biztosan nagyon sokat kell fejlődnöm, ahogy a kosárlabdázás más területein is. A juniorok között kifejezetten ponterős voltam, ugyanakkor fejben is mindig a jobbak közé tartoztam. Igyekszem ezeket az erényeket majd a csapat javára fordítani, és kész vagyok arra, hogy nagyon keményen meg kell majd harcolnom a játékpercekért.

 

A 3-4-es poszton játszó Madár Kata idén még csak a 24. születésnapját ünnepelte, de már hetedik szezonját kezdi a Vasas Akadémia élvonalbeli női csapatában. A tavalyi alapszakaszban tizennégy meccsen lépett pályára, ezen a számon azonban mindenképpen emelni szeretne, amennyiben sérülés nem fogja akadályozni:

Hogy milyen szezonom lesz idén, az egyértelműen azon a munkán múlik majd, amit az edzéseken bele tudok tenni, éppen ezért nagyon komolyan veszem a gyakorlásokat is. Most elsősorban az a célom, hogy ami azokat az elemeket, amelyek az edzéseken már jól mennek, azokat a meccseken is sikeresen megvalósítsam. A támadásokban egyértelműen bátrabbnak kell lennem, mint korábban. A csapaton belüli szerepem nem változott, úgy érzem, hogy egyre jobban összeáll a játékunk. Nagyon bizakodó vagyok, szerintem jó szezonunk lesz ebben a felállásban.

Az utóbbi években Pasaréten általában amerikai légiósok segítették a csapatot, idén azonban csak az egyikük Domonique Davis érkezett a tengerentúlról. Másikuk, Jovana Boricic hazájában, Szerbiában nevelkedett és játszott mostanáig, mégpedig a ZKK Partizan Beograd együttesében. A 21 éves játékos saját egyéni fejlődése érdekében választott magyar élvonalbeli csapatot, Pasarétről pedig nagyon sok jót hallott a társaitól.

Nemcsak az ajánlat volt csábító a számomra, de a Vasas Akadémia jó híre is – magyarázta döntését Jovana Boricic, aki számára Nenad Markovic személye is garancia volt, vele korábban éveken át dolgozott együtt a korosztályos szerb válogatottakban. – Nagyon kedvesen fogadtak a lányok, sokat segítenek abban, hogy megszokjam Magyarországot és Budapestet. Nagyon sokat edzünk, ezért remélem, hogy igazán jó szezonom lesz, és a csapat is ki tudja hozni magából a maximumot. Rajtam vélhetően nem fog múlni, az a típusú játékos vagyok, akik mindig százszázalékon pörög, harcol, küzd, s ez így lesz most is. Nagyon sok mindenben kell még fejlődnöm, de idén talán technikailag kellene a leginkább előbbre lépnem.

A tavalyi szezonban Budácsik Dorottya és Szerencsés Tamara előremenetelével volt leginkább elégedett a szakvezetés. Most azonban egyikük sem tudott társaival edzeni. Előbbi Mongóliában, az U23-as 3×3-as világbajnokságon képviseli hazánk színeit, utóbbi pedig egy hosszadalmasra nyúlt sérülés végén várja a visszatérést.

Nagyon nehéz időszak áll mögöttem, de próbálok pozitív maradni – jellemezte pillanatnyi helyzetét Szerencsés Tamara, aki tavaly fantasztikus formában kezdte a szezont, majd egy kisebb, rutinműtétnek tűnő beavatkozáson esett át, amit később két korántsem tervezett, újabb követett. – Szerencsére most már kondizhatok, a jövő héten pedig a kontakt nélküli edzéseket is megkezdhetem. Úgy számoljuk, hogy a harmadik-negyed forduló táján léphetek ismét pályára, azt megelőzően az NBI/B-s csapatban igyekszem majd visszaszerezni a meccsrutint.

A csapat irányításában Milos Pavlovic távozásával két változás is történt. A másodedzői posztra Kovács Martin lépett fel, aki egy évvel ezelőtt Pécsről érkezett Pasarétre. A korábbi zalaegerszegi játékos és szakember a PINKK-nél már dolgozott felnőttekkel, ezért a Vasas Akadémián is örömmel fogadta a lehetőséget.

Nagyon szeretek gyerekkel és fiatalokkal foglalkozni, de soha nem titkoltam, hogy komoly ambícióim vannak a felnőttekkel kapcsolatban is – jelentette ki Kovács Martin, aki az új idényben ismét élvonalbeli női együttes kispadján ülhet, ezúttal Nenad Markovic segítőjeként. – Ezen a területen érzem magam leginkább otthonosnak, Nenad személye pedig csak erősíti bennem ezt az érzést. Ugyanakkor azt is el kell ismernem, nagyon megtisztelő számomra, hogy engem választott a szakvezetés erre a posztra. Úgy látom, a juniorok nagyon gyorsan megtalálták a helyüket, ám még nagyon hosszú út áll előttük ahhoz, hogy egyszer vezéregyéniségek lehessenek. A korosztályok közötti nagy különbségek ellenére, egészen jól vették az első komoly akadályt. A csapat esetében mindig a rájátszásba kerülést jelölik ki minimális célként, s ez így van most is, én azonban szeretek kicsit feljebb tervezni. Szerintem ebben a játékosállományban ennél picit több is lehet, még akkor is, ha tudjuk, hogy a legjobb négy-öt együttes nehezen befogható. Mi ennek ellenére minden meccsre úgy fogunk odaállni, hogy győzni szeretnék, amiben mindenképpen az agresszív védekezésünkre fogunk támaszkodni. Ez utóbbi ugyan már a névjegyünké vált, de idén szeretnénk még magasabb szintre hozni, s ebből hatékony támadásokat indítani, gyors döntéseket hozni.

Fotók: Vasas Attila
Forrás: vasassc.hu