Nagy csata zajlott a pályán a Killik László Női Magyar Kupa első elődöntőjén, Milos Pavlovic együttese utolsó leheletéig küzdött és nem járt messze az újabb bravúrhoz. A Sopron Basket azonban Jelena Brooks extra teljesítményével 73-67-re legyőzte a Vasas Akadémiát, így a címvédő jutott be a kupadöntőbe.

Brooks kosarával kezdődött a találkozó, amire Budácsik Dorka tudott válaszolni ziccerből, egy szép dobócselt követően. Böröndy hárompontosával úgy tűnt, lendületbe jön a Sopron, ráadásul a következő találatot is ellenfelünk jegyezte. Budácsik Dorka rendkívül bátran és hasznosan kezdte a találkozót, ezúttal Brooks-ra vezette rá a labdát, aki két perc alatt két személyi hibát is összegyűjtött. A két büntetőből csak egy ért célt, de a következő Vasas akciót is centerünk fejezte be. Az apró hibák ellenére jól működött a védelmünk az első percekben, Jáhni Zsófi egyéni akcióját követően pedig három ponttal a Vasas vezetett. Papp két büntetőből csak egyet tudott értékesíteni, majd a következő akciónk során Tóth Orsi tudott eredményes lenni. 9-13-nál kért először időt a Sopron Basket, a kispadról visszatérő Iggy Allen pedig előbb egy ziccerrel, majd egy középtávolival tért vissza a pályára. Zónára váltott a Vasas, első nekifutásra nem is tudta feltörni a védelmet ellenfelünk, a következő hazai támadás alkalmával azonban Brooks jelentkezett egy hárompontossal. A folytatásban két elkerülhető eladott labdánk is volt, aminek köszönhetően ellenfelünk át tudta venni a vezetést, Myah Taylor jóvoltából tudtunk javítani az utolsó percre kanyarodva. Brooks bravúrját követően ismét a Sopronhoz került az előny, ám Myah Taylor egy triplával zárta a játékrészt, amivel a Vasas visszavette a vezetést.

Agresszívan tértek vissza a pályára lányaink, remekül védekeztünk, ám nem tudtunk élni a lehetőséggel. Varga duplájával egyenlített a hazai csapat, Tóth Orsi azonban egy hárompontossal lendítette meg a szekeret. A kispadról visszatérő Budácsik Dorkának hat másodperc is elég volt, hogy újra eredményes tudjon lenni. Nagy energiával játszottunk, és hellyel-közzel kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk mindkét oldalon. Brooks és Budácsik palánk alatti küzdelmét a játékvezetők kettős faulttal díjazták, mindkét játékosnak ez volt a harmadik személyi hibája. Boros Berta labdaszerzését követően előbb Madár Eszti, majd Salamon Zsófi jutott büntetőkhöz, 28-32-re módosítottunk az eredményt. A negyed felénél Böröndy is begyűjtötte harmadik faultját, ami után egy pazar Vasas támadást láthattunk. Iggy Allen találta meg a festékben Madár Esztit, hat pontra nőtt a különbség, a soproniak pedig időt kértek. Varga dupláját követően ismét Iggy Allen asszisztját és Madár Eszti befejezését tapsolták meg a csapattársak. Jól működött a védelmünk, a kizárással sem volt baj, támadásban azonban több elkerülhető eladott labdánk is volt. Ellenfelünk élni tudott a kapott lehetőséggel és két pontra zárkózott, így ezúttal Milos Pavlovic kért időt. Zónára váltott a Sopron, amivel zavart tudott kelteni, de Iggy Allen és Szerencsés Tami is eredményes tudott lenni gyorsindításból, amivel újra hozzánk került az előny. Papp négy pontjával egyenlített megint, majd Brooks büntetőivel át is vette a vezetést ellenfelünk. Vállán húzta a soproniak magasembere tartalékos csapatát, bravúros egyéni akciójának köszönhetően 44-40-re módosult az eredmény. Mivel húsz másodperc volt vissza a félidőig, Milos Pavlovic időt szeretett volna kérni, a játék azonban ment tovább. Találat nem született, ráadásul a dudaszót követően vezetőedzőnk figyelmeztetésben részesült reklamálás miatt. Értetlenül állt a helyzet előtt Milos és a szakmai stáb is, végül lassan mindenki az öltözőbe indult.

Varga triplájával indult a harmadik negyed, amire Myah Taylor tudott válaszolni egy duplával. Brooks játékára továbbra is nehezen találtuk a megoldást, annak ellenére, hogy többen igyekeztek megállítani, minden játékosunk hátrányát ki tudta használni. A kilót lábbal, az alacsonyabb védőt erejével verte meg. Mindez párosult egy zóna védekezéssel, aminek köszönhetően 51-42-re elhúzott a Sopron. Vasas isőkérést követően Tóth Orsi bontotta meg ellenfelünk védelmét egy triplával, ráadásul csapatkapitányunk a következő támadásunknál is eredményes tudott lenni. Zárkózás helyett újabb eladott labdát jegyeztek fel csapatunknál, sajnos nem ez volt az első ki nem kényszerített hiba a részünkről. Brooks a hárompontos vonal mögül is betalált, kétszámjegyűre nőtt a hátrányunk és továbbra sem találtuk a megoldást a soproni zónára. Budácsik Dorka büntetőivel léptünk vissza tíz alá, de sajnos támadásban és védekezésben is hullámvölgyben voltunk. Bár a Sopron nem tudta jobban szétnyitni az ollót, így is kilenc pontos előnyre tett szert a hajrára.

Milos Pavlovic igyekezett megnyugtatni tanítványait a rövid szünetben, Brooks támadását pedig Budácsik Dorka állította meg egy blokkal. Nem született pont a Vasas támadásából sem, nem sokkal később pedig centerünk negyedik személyi hibáját is összegyűjtötte. Böröndy kettő plusz egyét regisztrálta az eredményjelző, majd újra Budácsik Dorkára kellett figyelni, aki ziccerrel javította előző hibáját. Jáhni Zsófi labdaszerzéséből Iggy Allen indulhatott, nyolc pontra zárkóztunk, a Sopron pedig időt kért. Továbbra is Brooks húzta hátán ellenfelünket, egyszemélyes hadseregként küzdött a döntőbe jutásért. Egész pályás letámadásra váltott a Vasas, sikerült is megzavarni riválisunkat, Szerencsés Tami és Myah Taylor révén pedig három pontra zárkóztunk. Böröndy duplájára Budácsik Dorka válaszolt a túloldalon, ismét soproni időkérés szakította meg a játékot. A hajrára kanyarodva Brook rutinosan kiharcolt egy két büntetőt érő faultot, ezzel öt pontra nőtt a különbség egy perccel a vége előtt, így ezúttal Milos Pavlovic hívatta magához lányait. Nem sikerült megvalósítani a megbeszélteket, ráadásul Varga két büntetőhöz jutott, amivel nehéz helyzetbe kerültünk. Negyven másodperccel a vége előtt Iggy Allen hárompontosánál csillant fel a remény a fordításra, ám sajnos elcsúszott a védekezésünk és Sitku megadta a kegyelemdöfést. Myah Taylor büntetői zárták a találkozót, ez azonban csak a zárkózáshoz volt elég, a Sopron Basket Jelena Brooks-nak köszönhetően 73-67-re nyert ls ezzel bejutott a Killik László Női Magyar Kupa döntőjébe. A Vasas Akadémia a bronzéremért folytathatja holnap a SERCO UNI Győr – DVTK Hun-Therm vesztesével.

Sopron Basket – Vasas Akadémia 73-67 (22-24, 22-16, 14-9, 15-18)

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter