Bámulatos teljesítménnyel, az NKA Universitas Pécs otthonában tudott győzni a Vasas Akadémia felnőtt csapata a Killik László Női Magyar Kupa negyeddöntőjén. Milos Pavlovic tanítványai az álmoskás kezdés után begyújtották a rakétákat és végül 75-86-ra megnyerték a találkozót. A klub története során először irány Győr, irány a Final4!

Mérész két büntetőjével kezdődhetett meg a negyeddöntő, de a hazaiak centere a két dobásból csak egyet tudott értékesíteni. Jobban kapta el a rajtot a pécsi csapat, Wallace távoli hárompontosával már 4-0 állt az eredményjelzőn. Néhány percnek kellett eltelnie, hogy felvegyük a ritmust, Myah Taylor találatával azonban mi is megkezdtük a pontgyártást, majd Tóth Orsi ziccerével rögtön egyenlíteni is tudtunk. Smailbegovic triplájára Budácsik Dorka válaszolt egy gyors kettessel, a negyed első felében fej-fej mellett állt a két csapat. Irányítónk öt perc alatt két személyi hibát is vétett, Boros Berta érkezett Myah Taylor helyére. Büntetőkkel tudott ellépni a Pécs, 12-9-re módosult az eredmény.  4-6-os fault és 10-2-es büntető aránnyal zárult az első negyed, amihez Smailbegovic egy hárompontost is hozzátett a dudaszó előtt, így 23-14-es vezetéssel fejezték be az első tíz percet a hazaiak.

Jobb ritmusban tértünk vissza, védekezésünk is feljavult, Iggy Allen és Salamon Zsófi révén pedig zárkózni is tudtunk. Tóth Orsi hárompontosával kettőre csökkent a különbség, amit Tadic néhány másodperc alatt megduplázott. Madár Eszti és Iggy Allen tripláival tudtunk egyenlíteni, azonban jött egy rövidzárlat és a Pécs öt ponttal elhúzott. Milos Pavlovic a negyed felénél kért időt, hogy javítsa a pontatlanságokat, de védekezésünkbe még így is akadtak hibák. Mindkét csapat növelte a tempót a félidő utolsó perceire, ami látványos játék helyett inkább kapkodást eredményezett mindkét oldalon. Iggy Allen kettő plusz egy akciójával egyenlítettünk a hajrában, a negyed utolsó pontját azonban Kiss értékesítette büntetőből. 35-34 állt az eredményjelzőn, húsz perc játékot követően tehát semmi sem dőlt el.

A pályára visszatérve ott lobogott a tűz lányaink szemében, Iggy Allen passz helyett csapattársát választotta, Budácsik Dorka pedig kettő plusz egy akcióval hálálta meg az asszisztot. Gyorsan átvettük a vezetést, majd jött egy távoli adok-kapok. Wallace triplájára Budácsik Dorka válaszolt, majd egy rövid pécsi hullámvölgyet követően Iggy Allen duplájára Tadic kontrázott egy hármassal. Visszajött a meccsbe, majd egyenlített is a hazai csapat. Budácsik Dorka újabb triplát süllyesztett el a gyűrűbe, de Wallace vállára vette csapatát. Kíméletlen helyzetkihasználással és jó dobóformával húzta társait. Iggy Allen újabb remek asszisztját követően Gelei Karola harcolt nagyot és szerzett labdát, ráadásul két büntetőjét követően egy hárompontost is értékesíteni tudott fiatal játékosunk. Összeért a taktika, 56-60-as Vasas vezetésnél a pécsiek voltak kénytelenek időt kérni. A zónánkat Smailbegovic törte át egy triplával, a negyed végére pedig egyenlíteni is tudott a Pécs.

Hatalmas küzdelem volt a pályán és az érzelmek is kezdtek egyre nagyobb szerepet játszani. Iggy Allen és Smailbegovic szólalkoztak össze, aminek egy-egy technikai figyelmeztetés lett az eredménye. Kivédekeztük a hazai támadást, Iggy Allen pedig egy duplával feledtette haragját. Pécsi büntetőket követően Myah Taylor hárompontosának örülhettek a társak, majd Madár Eszti remek védekezéséből Iggy Allen indulhatott meg. Smailbegovic próbálta megállítani a palánk alatt, aminek egy kettő plusz egy lett az eredménye. Wallace dobószázaléka kezdett romlani, ami eddig emberrel együtt bement, az már-mér üres helyzetben kimaradt a hajrában. Védekezésben és támadásban is erőn felül teljesítettünk, Madár Eszti látványos horga után Iggy Allen pontjaival kétszámjegyűre nőtt a különbség a Vasas javára. A hazaiak egész pályás letámadással igyekeztek zavart kelteni és hibára kényszeríteni lányainkat, ehelyett Salamon Zsófi és Madár Eszti is dobhattak egy-egy könnyebb ziccert a palánk alól. 3:22 volt vissza a mérkőzésből, amikor 67-79-es állásnál ellenfelünk ismét időt kért. Myah Taylor saját labdáját szedte össze a kihagyott büntetőt követően, ami újabb két pontot eredményezett. Igyekezett növelni a tempót a Pécs, de sokszor kapkodásba fordult a sietség. Ezzel szemben Milos Pavlovic tanítványai szépen levezényelték az utolsó perceket, és a Vasas Akadémia történetének során először jutottak tovább a Magyar Kupa Final4-ba.

NKA Universitas Pécs – Vasas Akadémia 75 -86 (23-14,12-20,26-27,14-25)

Fotó: NKA Universitas Pécs