Vendég győzelem született a Tippmix Női NBI/A bajnokság 2. fordulóján, a Soporn Basket már a mérkőzés elején kézbe vette az irányítást. Az utolsó negyedben megpróbálkoztunk egy hajrával, ám túl késő volt, 51-61-es vereséget szenvedtünk.

Ahogy az első mérkőzésen, úgy most is egy kis kedvességgel készült a Vasas Akadémia stábja az ellenfél Vasas nevelésű vagy kötődésű játékosainak, ezúttal Sitku Zsuzsi, Varga Alíz, Papp Dia és Böröndy Vivi kaptak egy-egy apró ajándékot Krivacsevics Dragoljubtól. Soproni labdával és kihagyott középtávolival kezdődött a mérkőzés, míg a túloldalon Salamon Zsófi harcolt a palánk alatt Turnerrel. Nem kellett sokat várni az első vendég pontokra, Sitku kapott labdát és tört be a gyűrű alá. Turner sikeres büntetőit követően három ponttal elhúzott ellenfelünk, egyéni figyelmetlenségek miatt pedig nem sikerült azonnal reagálni. Volt csapatkapitányunk, Papp Klaudia ismét üresen találta Sitkut a palánk alatt, de erre már volt válaszunk. A csereként érkező Madár Eszti szerezte a Vasas első mezőny kosarát, ekkor már szinte letelt a negyed fele. Előbb Jáhni Zsófi, majd Salamon Zsófi is beütötte második személyi hibáját, nagy fejtörést okozva ezzel vezetőedzőnknek. Turner kettő plusz egy akcióját követően Savannah Plentovich hárompontossal válaszolt, légiósunk igyekezett lendületet adni játékunknak. A ritmust nem sikerült megtalálni, főleg támadásban szenvedtünk, így Toman tripláját követően Milos Pavlovic kénytelen volt időt kérni. Savannah Plentovich sikeres büntetőivel folytatódott a mérkőzés, azonban Böröndy kettő plusz egy akciójának köszönhetően tíz pontra nőtt a különbség, amit meg tudott tartani ellenfelünk a negyed végéig.

Savannah Plentovich második faultjával és Fegyverneki két sikeres büntetőjével folytatódott a meccs, majd a vendégek klasszisa akcióból is eredményes tudott lenni. Sokat kellett várnunk, de végre tapsolhatott a hazai publikum is, Szerencsés Tami volt eredményes a hárompontos vonalon túlról, rádaásul a következő akciót is ő fejezte be, amivel tízen belülre tudtunk zárkózni. Hullámvölgybe kerültek a soproniak is, három percen keresztül nem talált gyűrűbe ellenfelünk, Szerencsés Tami újabb sikeres betörését követően pedig már a vendégek kértek időt. Négy pontra tudtunk zárkózni Madár Eszti találatával sőt, Papp Klaudia duplájára is volt válaszunk. A lélektani pofont Böröndy triplájánál kaptuk, ekkor ismét a soproniak kerültek nyeregbe. Hirtelen újra kétszámjegyű lett a különbség, így szép lassan visszaszivárogtak a faultproblémákkal küzdő játékosaink is. Jáhni Zsófi a félidő előtt harmadik személyiét is beütötte, az eredmény azonban már nem változott lényegesen. Húsz perc játékot követően a hazaiaknál Szerencsés Tami volt a legeredményesebb 10 ponttal, a vendégeknél Fegyverneki 7, Papp és Varga 6-6 egységgel álltak.

Savannah Plentovich ziccere nyitotta a harmadik játékrészt, amire tíz ponttal válaszoltak két perc alatt. Ezzel húsz pontra nőtt a hátrányunk és Savannah Plentovich ziccere sem lobbantotta be a tüzet csapatunkba. Myah Taylor öt pontot tett a közösbe rövid idő alatt, Turner vezérletével azonban a soproniak végig kézben tudták tartani a mérkőzést.

Myah Taylor szép betörését tapsolta meg a hazai közönség, Milos Pavlovic pedig előbb figyelmeztetést, majd technikait kapott. Vezetőedzőnk azt nehezményezte, hogy a vendégek ellen jó ideje nem született ítélet. Hiába a rövid megszakítás és lányaink agresszív betörései, faultot továbbra sem kaptunk. Madár Esztit találták meg a társak a festékben, aki meghálálta egy szép ziccerrel a passzt. Savannah Plentovich kapott nagyot a hazai gyűrű alatt, légiósunkat le kellett támogatni az oldalvonal mellé, lányaink pedig érte is küzdöttek a folytatásban. Jáhni Zsófi hárompontosával 12 pontra zárkóztunk és megcsillant némi remény, hogy hat perc alatt még fordíthatunk is. Milos Pavlovic időkérését követően Madár Eszti talált be, Turner azonban hamar válaszolni tudott. Jáhni Zsófi ziccerével hét pontra zárkóztunk, centerünk ráadásul egy büntetőt is dobhatott, ami sajnos kimaradt. Madár Eszti összeszedte a lepattanót, de a ráadást nem tudtuk bedobni. Hét pont volt már csak közte, ekkor Sitku és Turner találataival újra magabiztos előnyre tett szert a Sopron. Milos Pavlovic kért időt bő egy perccel a mérkőzés vége előtt, támadásunkból pedig Savannah Plentovich tudott eredményes lenni. A találkozót Turner büntetője zárta, amivel megszületett az 51-61-es végeredmény.

Hullámvölgyben vagyunk és ez nem csak a mai mérkőzésen, edzéseken is meglátszik. A játékosoknak meg kell érteniük, hogy felelősséget kell vállalniuk és fel kell nőniük a feladathoz. Nem kezdhetünk úgy egy meccset, hogy szinte a feldobást követően már vége is van. Az utolsó tíz percre hirtelen mindenki felbátorodott, nem törődtünk a fáradtsággal és bátran elkezdtük elvállalni a dobásokat. Az esélytelenek nyugalmával kosárlabdáztunk, hiszen nem volt már túl sok esélyünk a győzelemre, de egyszerűen nem juthatunk el ideáig, mentálisan ezt fel kell dolgoznunk. Az első perctől kell maximális erőbedobással küzdenünk és tennünk azt, amit edzéseken gyakorlunk. Az eddigi edzéseink sokkal keményebbek és taktikailag összetettebbek, mint bármely eddig lejátszott bajnoki vagy felkészülési meccsünk. Mindenkinek fel kell nőnie a feladathoz, annak is, aki eddig kevesebb lehetőséget kapott előző klubjánál vagy a Vasasnál – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője.

Vasas Akadémia – Sopron Basket 51-61 (8-18, 12-15, 13-19, 18-9)

Fotó: Balogh Dávid