Hatalmas csatát hozott a Vasas Akadémia – E.ON ELTE BEAC találkozó a Tippmix Női NBI/A bajnokság 19. fordulójában. Az első másodperctől fogva nagy iramot diktáltak a csapatok, és bár az első tíz percben még a vendégek vezettek, a folytatásban Milos Pavlovic tanítványai nem adtak esélyt az ellenfélnek. 

Hosszú idő után teljes kerettel vághattunk neki bajnoki mérkőzésnek, ennek megfelelően Milos Pavlovic a Vasas Akadémia legerősebb ötösét küldte pályára a találkozó elején. Katrina Pardee lopta el a labdát a feldobást követően, az első akciónkból azonban nem született kosár. Ennek köszönhetően Radócz büntetője nyitotta a találkozót, amire Papp Dia válaszolt egy látványos ziccerrel. Ahogy várható volt, óriási iramot diktáltak a csapatok, a rutinosabb nézőknek is kapkodniuk kellett a fejüket a Pasaréti Sportcentrumban. Vojtulek dupláját követően Smailbegovic Nadia büntetőjével egyenlítettünk, ám Green hárompontosával el tudott húzni ellenfelünk. Katrina Pardee és Qui Nunn találataival tudtuk átvenni a vezetést, Green azonban ekkor ismét jelezte, hogy a BEAC is győzni jött Pasarétre. Saját fegyverét fordítottuk a BEAC ellen, Papp Dia és Madár Eszti is hárompontossal ajándékozta meg a hazai szurkolókat, csapatkapitányunk két sikeres büntetőjét követően pedig már öt pont volt a Vasas előnye. Zárkózni tudott ellenfelünk sőt, Juhász büntetőivel a vezetést is magukhoz ragadták. Az első negyed utolsó két perce határozottan a BEAC-nak sikerült jobban, Vojtulek és Angyal vezérletével ellenfelünk hét pontos előnyre tett szert.

Vojtulek közelijét követően a kispadról visszatérő Qui Nunn értékesített két büntetőt. Továbbra is kiélezett küzdelmet láthattunk a pályán, jót tettek a cserék hazai oldalon. Szerencsés Tami középtávoliját Katrina Pardee triplája követte, amivel két pontra tudtunk zárkózni. Időkéréssel igyekezte rendezni sorait ellenfelünk, agressziónk azonban nem csökkent. Madár Eszti pöcizte vissza a lecsorgó labdát, a kispadról visszatérő Papp Dia pedig egy hárompontost süllyesztett el, amivel ismét átvettük a vezetést. Katrina Pardee hárompontosa is gyűrűbe hullott, erre azonban Green válaszolni tudott a túloldalon. Támadásban és védekezésben is jól működött a Vasas gépezete. Az első negyedhez képest sokkal több hibára és nehéz dobásra kényszerítettük ellenfelünket, emellett pedig jöttek a hazai pontok. Qui Nunn harcolt nagyot a palánk alatt, saját labdáját szedte össze, amit aztán az ellenfél hóna alatt osztott tovább az üresen érkező Madár Esztinek. Mindenre volt válaszunk, Radócz horogját követően például Papp Dia értékesített egy hárompontost. Ez volt az első félidő utolsó találata, a Vasas Akadémia 44-37-es előnnyel várhatta a folytatást.

Qui Nunn büntetőjével folytatódott a találkozó, az iramból nem vett vissza egyik csapat sem. Angyal ziccerét követően ismét Madár Eszti volt jó helyen, Papp Dia sikertelen dobását össze tudta szedni fiatal játékosunk, és egy szép ziccerrel zárta a Vasas akcióját. A harmadik negyed elején mindkét csapat több hibát vétett az eddigiekhez képest, előnyünket azonban tartani tudtuk a nehezebb időkben is. Green büntetőit követően Tóth Orsi maradt üresen és dobhatott könnyed középtávolit a büntetővonalról. A hazaiak 21-ese brutális sebességét kihasználva felszántotta a pályát, ziccerének köszönhetően kilenc pontra nőtt a Vasas előnye. Technikai figyelmeztetést kapott a hazai kispad reklamálásért, Milos Pavlovic stábja szerint több alkalommal is néma maradt a játékvezetők sípja. Angyal kihagyta az ajándék büntetőt, majd a labdát is eladta, így mi támadhattunk. Az órával is versenyt futva Papp Dia estében is betalált, így a mérkőzés során először alakult ki kétszámjegyű különbség. Rendkívül koncentráltan játszottunk és a tűz ott égett a lányok szemében. A túloldalon Angyal vette vállára a csapatot, neki köszönhetően zárkózott tíz alá a BEAC. Az utolsó támadásunk a negyedben eladott labdával zárult, ám Madár Eszti tartani tudta a tempót a villámgyors Greennel és meg tudta akadályozni az irányító akcióját.

Vojtulek egyéni akciója jelentett további két pontot ellenfelünknek, a lendületben lévő Angyalnak köszönhetően pedig tovább tudott zárkózni a BEAC. Pontosan három és fél perc telt el Vasas kosár nélkül, egy szép csapdázásból Papp Dia indulhatott meg, aki önzetlenül kiosztotta a labdát Katrina Pardee-nak. Légiósunk hárompontossal hálálta meg csapatkapitányunk asszisztját, így nyolcra növeltük előnyünket. Vendég időkérést követően Tóth Orsi szerzett labdát, Katrina Pardee pedig a jól megszokott forgatókönyv szerint triplával jelentkezett. Szemkápráztatóan játszottak lányaink és gyönyörűen járt a labda, védekezésünk pedig olyan agresszív volt, hogy levegőhöz is alig jutott ellenfelünk. Papp Dia Vojtulek kezeiből rángatta ki a labdát, ami egy újabb Pardee hárompontost eredményezett. Amerikai légiósunk sajnos beütötte negyedik személyi hibáját, ezért Milos Pavlovic rövid pihenőre hívta. Távollétében Qui Nunn igyekezett pótolni az űrt támadásban, centerünket csak szabálytalanul tudták megállítani, a két büntető pedig gyűrűbe esett. Bő három perccel a vége előtt 72-58-as eredménynél kért időt a Vasas, vezetőedzőnk szusszanásnyi szünetet adott tanítványainak. Visszatérve láthatóan nem lassítottunk a tempón és bár Katrina Pardee hárompontosába belenyúltak, a labdát ismét Madár Eszti szerezte meg és kísérte útját a gyűrűbe. Egész pályás letámadással igyekezett labdát szerezni a BEAC, sajnos a csapdázott Katrina Pardee megcsúszott a pályán, ezért sérülés gyanúja miatt cserére kényszerült a Vasas. Angyal pontjainak köszönhetően igyekezett izgalmassá tenni a végjátékot ellenfelünk, a különbség azonban túl nagy volt ahhoz, hogy a Vasas szurkolói elkezdjék rágni a körmüket. Kiélezett csatában szerzett magabiztos, 81-69-es győzelmet a Vasas Akadémia.

Minden statisztikai mutatóban jobbak tudtunk lenni ma, nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. Mindenki láthatja, hogy mennyire hiányzott a csapatból Katrina, az ő visszaillesztéséhez azonban még kell egy kis idő. Újra kell osztanunk a szerepeket és a játékosoknak is meg kell szokniuk, hogy a csapat egyik vezére újra pályán van. Nem lehet panaszom a hozzáállást és a játékot illetően, mindenki hozzájárult a mai sikerhez. Fontos győzelmet arattunk, de egy ennél is fontosabb időszak vár ránk, ezért kis pihenő után újra munkába kell állnunk – nyilatkozott a mérkőzés végén Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője..

Vasas Akadémia – E.ON ELTE BEAC 81-69 (19-26, 25-11, 15-13, 22-19)

Fotó: Jani Martin